Bakanlık: Kan ithali, ön izne bağlı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık: Kan ithali, ön izne bağlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2001 00:00


Devlet Bakanlığı, kan ve kan ürünleriyle gıda maddelerinin 'ithal ön iznine bağlı eşya' kapsamında olduğunu bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in basın müşavirliği tarafından, bazı basın organlarında deli dana hastalığına neden olan kan ve kan ürünleri ile hayvansal menşeli gıda maddelerinin kontrolsüz olarak gümrüklerden geçtiği yolunda çıkan haberlerle ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı.

İthale konu yemlerin sağlık bakımından kontrolünün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, kan ürünleri ve ilaç ithalinde ise bu kontrolün Sağlık Bakanlığı'nın yetki ve sorumluluğunda olduğu bildirildi.

Açıklamada, canlı hayvan ve hayvansal ürünlerle bitki ve bitkisel ürünlerin ithalatının hangi gümrük kapılarından yapılacağına, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kendi taşra teşkilatının alt yapısını ve olanaklarını gözönüne alarak belirlediği ve bir tebliğ yayımlayarak ilgililere duyurduğu kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, mevcut yasal düzenlemelere göre Sağlık ve Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları'nca tüm incelemeleri (hepatit, HİV, Deli Dana vb.) yapılarak gerekli ön izinlerini alan ve belgelerini ibraz eden ithalatçıların gümrük işlemlerini tamamlamaları halinde, başka mülahazalarla eşyanın ithalinin gümrük idaresi tarafından engellenmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!