Bakan Eker: Adli olay azalır, turist sayısı artar

Güncelleme Tarihi:

Bakan Eker: Adli olay azalır, turist sayısı artar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 01:29

Tartışmalara yol açan ‘İçki yasakları’ 9 Eylül günü başlıyor. Gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında parakende olarak alkollü içki satılamayacak.

Haberin Devamı

Peki bu durum turizmi nasıl etkileyecek? Hükümet adli olayların azalıp turist sayısının artacağını belirtirken, sektör temsilcileri, “Turist alkol alamazsa, rakip ülkelere gider” yorumunu yapıyor.Torba yasa ile getirilen ve tartışmalara yol açan “İçki yasakları” 9 Eylül’den itibaren başlıyor. Gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içki, parakende olarak satılamayacak. Yasak, market, büfe, bakkal ve bayileri kapsıyor. Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde vitrinlerde de yer alamayacak. Alkollü içkiler lokanta restoran, gece kulübü, bar ve benzeri yerlerde ise saat sınrlaması olmadan açık olarak tüketilebilecek. Ancak tesis sınırları dışında tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak.

ADLİ OLAYLARA VURGU


CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir önergeyle alkollü içeçeklerle ilgili yapılan yeni düzenlemeleri sordu. Düzenlemenin turizm sektörüne ve ülke imajına zarar vereceğini savunan Sapan’a cevap Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den geldi. Eker, “Yeni uygulama ile gecenin geç saatlerinde alkollü içkilerin kontrolsüzce alınmasının önlenmesinin, o bölgedeki adli olaylarda da düşüş sağlaması ve bu durumun gelen turist sayısını artırarak turizmi olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir” dedi.
Alkollü içkilerin otel veya restoranlarda sunumuna ilişkin herhangi bir saat sınırlaması bulunmadığını belirten Eker, şöyle konuştu: “Dolayısıyla turizm bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin, alkollü içkilerin satışına getirilen saat sınırlaması sebebiyle zarar edeceği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Yasa ile amaçlanan, alkolü ortadan kaldırmak ya da yasaklamak olmayıp, alkol kullanıma karşı çocuk ve gençlerimizin korunmasıdır.”

RAKİP ÜLKELER ÖNE ÇIKAR


Turizm bölgelerinde gece geç saatlere kadar yabancıların alkol satın aldığının altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şöyle konuştu: “Yabancılar sabaha kadar eğlenmeyi seviyorlar. Bunun için de turizim bölgelerinde bir çok satış noktası gece geç saatlere kadar satış yapıyor. Turist saat 22.00’dan sonra gelip alkol istediği zaman esnaf ‘satış yapamam’ diyecek. Bu durum yabancı ülkelerde olumsuz bir imaj yaratacak. Rakip ülkeler Türkiye’nin önüne geçecek. Bu durumda turizm gelirlerimiz etkilenecek.”

Haberin Devamı

Avrupa’da kısıtlama yüzde 42

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasında dünyadan örnekler de vererek, şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi tarafından hazırlanan 2012-2020 Avrupa Eylem Planında; ‘alkol satış noktalarının yoğunluğu ve çalışma saatlerini azaltmaya yönelik olarak kanun ve yönetmeliklerin güçlendirilmesi’ gerektiği tavsiye edilmektedir. İnsan hakları ve kişisel özgürlüklerin son derece yüksek olduğu pek çok Avrupa Bölgesinde de satış yerinde saat kısıtlaması yüzde 42,9, satış yeri dışında saat kısıtlaması ise yüzde 38,1’dir. Avrupa Bölgesinde alkol satışında sınırlama getirmiş ülkelere Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç, Rusya Federasyonu gibi ülkeler örnek olarak verilebilir.”

BAKMADAN GEÇME!