Bakan Çağlayan'dan teşvik açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayandan teşvik açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 20:00

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, üzerinde çalıştıkları yeni teşvik sisteminin, cari açığı azaltmaya yönelik olarak, ithalatı yüksek ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ’Geleneksel Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’ Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla Kaya Termal Otel’de gerçekleştirildi. 2010 takvim yılı esas alınarak yapılan değerlendirme sonucu başarılı sanayicilere plaketleri verildi. Ödül törenine Ak Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Mehmet Tekelioğlu, Ali Aşlık, Aydın Şengül, Rifat Sait, CHP milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mehmet Ali Susam, Erdal Aksünger, Musa Çam, MHP İzmir Miletvekili Oktay Vural, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin ve Egeli sanayiciler katıldı. Bakan Çağlayan, 2010 takvim yılında başarı sağlayan 80 sanayiciye toplam 99 ödül verdi.

Haberin Devamı

ÇAĞLAYAN: "İTHALAT PATLIYOR DEMEK YANLIŞ"

Büyük firma ve KOBİ’ler olmak üzere en fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat yapan ve vergi ödeyen ile başarılı Ar-Ge ve marka çalışmaları yapan firmalarının ödüllendirildiği törende konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik yasasındaki değişiklikleri sanayicilere anlattı. Bakan Çağlayan, "Hedef 2023, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında olmak. Bunun için yeni teşvik sistemini hazırladık. Türkiye’de ihracat yapılıyor diye ithalat büyüyor diyenlere sesleniyorum! Türk sanayicisine, ithalatı patlıyor demek yanlıştır. Rakamlar ortada. Türkiye ihracat rekorunu gerçekleştirmiştir. Ortadoğu, Afrika barut fıçısı ülkeler ve biz bu ülkelere çok büyük ihracatlar yaptık. Yüksek teknoloji, yüksek katma değerli ihracatın yollarını bulacağız. Bunun hazırlığını yapıyoruz" dedi.

OSB’LERE TEŞVİK

Yeni sistem için 5 aydır çalıştıklarını, özellikle çok fazla ithalatı yapılan ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak bir teşvik sistemi hedeflediklerini dile getiren Çağlayan, "Hangi sektörlerde açık verdiğimizi hangi sektörlerde yatırım yapacağımızı biliyoruz. Ülkemizi teşvikte 5-7 bölgeye ayıracağız. İzmir’de desteklenecek sektör başka kentte desteklenmeyecek. Büyük projeler devam edecek. İzmir büyük projeli yatırımlarda bölgesel teşviklerden nasıl yararlandıysa aynı şekilde yararlanmaya devam edecek. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın söylediği gibi OSB’lere özel teşvik verilecek. Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda Başbakan ile son şeklini verecek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte açıklayacağız" bilgisini verdi.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NA ÖVGÜ

Türk Lirasının aşırı değerlenmesinin insanları ithalatçı haline getirdiğini ifade eden Çağlayan, "Ben bunu söylediğim zaman Merkez Bankası’na gücü yetiyor, oraya söylüyor diyorlar. Elbette faiz politikasını belirleme yeri orasıdır. Merkez Bankası regülatör kuruluştur, valf gibidir. Merkez Bankası başkanları kararlarıyla anılmadır. Yeni Merkez Bankası başkanı son derece çalışkan, iyi niyetli, Türkiye’yi faiz lobisine teslim etmemek noktasında önemli gayretler sarfediyor. Spekülatif ataklara karşı ciddi tedbirler almaya çalışıyor" dedi.

"SADECE İSTEYEN TARAF OLARAK GÖRÜLMEKTEN ÜZÜNTÜLÜYÜZ"

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise Türkiye’nin üreticisine, üreticinin de ülkeyi yönetenlere güveninin şart olduğunu belirterek, "Siyaset içerisinde sanayicinin sadece isteyen taraf olarak görülmesinden bizler üzüntü duyuyoruz. Bu ülkeye istihdam sağlayan, katma değer yaratan, vergisini ödeyen sanayiciler, haklı olarak eşit rekabet ortamı için eşit koşullar talep ediyor" dedi. Yorgancılar Ocak sonunda açıklanacak olan yeni teşvik sistemi ile ilgili olarak da "İhtiyacımız olan şey rekabetçi üretim ve bunun için yatırım artışıdır" dedi. İzmir’deki 10 OSB’de toplam 23.6 milyon metrekarelik sanayi parseli bulunduğunu, bunun 7.7 milyon metrekaresinin boş olduğunu ifade eden Yorgancılar, yeni teşvik düzenlemesinin OSB odaklı ve yerli malı kullanmaya dönük olması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

KOCAOĞLU’NDAN SANAYİCİLERE TEŞEKKÜR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da sanayicilere teşekkür ederek üretimin, istidamın ve refahın artması için kendilerine düşen her türlü sorumluluğu da yerine getireceklerini kaydetti.

İŞTE "ŞAMPİYONLAR"

2010 yılında en yüksek üretim ve ihracat yapan büyük firma dallarında birinciliği TÜPRAŞ alırken en yüksek yatırım ödülü dalında birinciliği Özkan Demirçelik elde etti. Philsa en yüksek vergi veren birinci firma olurken, İmbat Madencilik de en fazla istihdam sağlayan büyük firma dalında birinci seçildi.

2010 yılında KOBİ ödüllerine bakıldığında Kroma Baskı Öncesi Hazırlık Sistemleri en yüksek üretim, Atik Metal Sanayi en yüksek yatırım, Farbe Tekstil en yüksek ihracat, Kastaş Kauçuk en yüksek vergi, Terbay İnşaat en fazla istihdam dallarında birincilikle ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Ar-Ge dallarında birinci olan ilk 5 firma sırasıyla BMC, Olgu Bilgisayar, Safkar, Sanem Plastik ve ZF Lemförder Aks oldu. En başarılı marka ödüllerinde de ilk beş sırayı sırasıyla Abalıoğlu Yem, BSS Boray, CMS Jant, Ekoten ve Karakaş Teknoloji firmaları aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!