Bak helikopter geliyor...

Güncelleme Tarihi:

Bak helikopter geliyor...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2013 01:00

TEKNOLOJİDEKİ hızlı gelişmeler, dillerden düşmeyen ‘bak postacı geliyor’ şarkısını bile değiştiriyor.

Haberin Devamı

Çinli bir kek üreticisi ve Dominos Pizza’nın insansız helikopterlerle teslimat yapmaya başlamasından sonra Amazon da harekete geçti. Sıradışı icat ve fikirleriyle bilinen Amazon CEO’su Jeff Bezos, dün katıldığı televizyon programında Amazon’dan yapılan alışverişlerin insansız hava araçlarıyla ulaştırılması üzerine çalışma başlattıklarını açıkladı.

‘Prime Air’ adı verilen yeni teslimat servisi, GPS ve kameralı takip sistemine sahip. 2.3 kilogram ağırlığa kadar paketlerin teslimatını gerçekleştirecek insansız hava araçları, Amazon’un teslim ettiği paketlerin yüzde 85’inden fazlasını kapsayacak. İnsansız hava araçları, paketleri Amazon’un dağıtım merkezlerinden alıp müşterilerin evlerine bırakacak. Bezos, söz konusu teslimat sisteminin 4-5 yıl daha yaygın kullanıma geçilmeyeceğini ifade ederken, verilen siparişler ise yarım saat içinde müşterilere teslim edilebilecek. Ancak ‘Prime Air’ın kullanılabilmesi için Amazon’un ABD Havacılık Düzenleme Dairesi’nden onay alması gerekiyor.

PİZZA VE KEK DAĞITILDI

Amazon’un üzerinde çalışmaya başladığı ‘Prime Air’ teslimat servisi daha önce birçok şirket tarafından kullanılmaya başlamıştı. ‘InCake’ adındaki Şangay merkezli bir şirket, kek dağıtımlarını ‘drone’ adı verilen insansız hava taşıtlarıyla yapmaya başlamıştı. Dünyadaki en büyük örneklerden bir diğeri de Dominos’tan gelmişti. ABD merkezli pizza şirketi geçen Temmuz’da insansız hava araçlarıyla ilk teslimatını gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

‘Cep’ten kullanılıyor

İNSANSIZ hava taşıtları, giderek son kullanıcılar arasında yaygınlaşmaya başlıyor. Türkiye ve dünyadaki en popüler örneklerinden biri AR Drone olarak gösteriliyor. Türkiye satış fiyatı 900 lira civarında olan AR Drone 2.0, üzerinde bulunan kamera ile yüksek çözünürlükte görüntü kaydedebiliyor. Dört pervaneye sahip olan insansız hava aracı, akıllı telefonlara indirilen bir uygulama ile kontrol edilebiliyor. Aracın çektiği görüntüler ise akıllı telefon ekranlarından izlenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!