Aygün: Muz sorununu Ajdar çözer

Güncelleme Tarihi:

Aygün: Muz sorununu Ajdar çözer
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 17:03

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, muz üreticisinin sorunu son günlerde “çikita muz” şarkısıyla ünlenen şarkıcı Ajdar'ın giderebileceğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Aygün, Mersin'in Anamur ilçesindeki Muz-Bir Merkez Ofisi'nin açılış töreninde, 4 yıl önceki muz fiyatlarıyla bugünkü fiyatların aynı olduğunu, buna karşın girdi maliyetinin yüzde 70-80 oranında arttığını kaydetti.

Muz üreticisinin yabancı rakipleriyle rekabet edemediğini anlatan Aygün, ”Çünkü yerli üretici destek alamıyor. Adeta 50 kiloluk boksörle 150 kiloluk boksörü dövüştürüyorlar” dedi.

Aygün, Türkiye'ye 1984 yılında “çikita” markalı yabancı muz girişinin olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Ne yazık ki muz deyince akla Anamur muzu değil, çikita muz geliyor. Son günlerde televizyonlarda sık sık yer alan Ajdar ile çikita muz ile herkesin diline düştü. Çocuklarım 10 günden beri Ajdar sayesinde muz yemeye başladılar. Türk halkı ne yazık ki her türlü konuda zehirleniyor. Bir taraftan yerli muz üretimi teşvik edilmiyor, diğer taraftan dillerde çikita muz dolaşıyor. Ben buradan şunu öneriyorum, Ajdar'a istediği parayı verelim çikita muz yerine Anamur muz desin. Bunu değiştirmesi için ben de siz de girişimde bulunalım. Hatta parasını gerekirse ben vereyim.”

Haberin Devamı

Aygün, yabancıyla rekabetin sadece muzda olmadığını, tarımın, sanayinin her kolunda rekabet karşısında sıkıntı yaşandığını vurgulayarak, en büyük tehlikelerden biri de hepimizin bildiği gibi Çin. Ama ne yazık ki Cem Yılmaz'ın reklamlarında da bizi batıran Çin reklam ediliyor” dedi.

Aygün, gelecek hafta yerli malı haftasını kutlayacağımızı anımsatarak, “Bu topraklarda hür ve bağımsız yaşamak istiyorsanız, ülkenin bölünmemesini arzu ediyorsanız, çikita muz yerine sofralarımıza Anamur muzunu alalım” dedi.
Muz-Bir Başkanı Ayhan Güzel de Anamur muzunun henüz hak ettiği değeri kazanamadığını söyledi.

Çalışmalarını çoğulcu, katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışla sürdüreceklerini bildiren Güzel, Anamur muzunun adını ülkenin her yerine yazacaklarını kaydetti.

TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak ise örgütlenme ile her türlü sorunun çözümlenebileceğini ifade ederek, tüm üreticileri tek bir çatı altında toplanmaya çağırdı.

Etkinlik, muz ağalığı ödüllerinin takdimi ve ışıklı muz animasyonuyla sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!