Aygün: Bunun adı kelle vergisi

Güncelleme Tarihi:

Aygün: Bunun adı kelle vergisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANKARA Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, hayat standardı uygulamasına dönüş hazırlığına tepki gösterdi. Aygün, ‘‘Bunun adı kelle vergisidir. Hazine'nin kaynakları banka ve yolsuzluklara gitti. Şimdi de kelle vergisi getiriyorlar’’ dedi.

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Maliye Bakanlığı'nın beyannameli vergi mükelleflerine yönelik olan hayat standardı uygulamasını 2 yıl aradan sonra yeniden uygulamaya koymak istemesini tepkiyle karşıladı. Aygün, ‘‘Bu bir kelle vergisidir’’ dedi.

Ayakkabı Dünyası'nın Keçiören'deki mağazasının açılışına katılan Aygün, ‘‘Bu vergi Osmanlı İmparatorluğu'nda da vardı. Padişahlar, sefahat ve zevke daldıkları zaman, hazinede para biterdi. Bu seferde, kaç kelle varsa o kadar sayıda yani, kelle başı para toplanırdı. İşte bu da bir kelle vergisidir’’ dedi. Aygün, bugün de Hazine'de paranın bittiğini ileri sürerek, ‘‘Hazine'nin kaynakları banka ve yolsuzluklara, kaçakçılara aktarılmıştır’’ dedi. Hazine'ye yeni kaynak bulmak için hayat standardı uygulamasının getirileceğini söyleyen Aygün, böylece boşaltılan bankaların içinin, vatandaşların cebinden çıkacağını ifade etti. Bu toplumu bozan 3-5 kişilik bir çapulcu ordusu olduğunu söyleyen Aygün, ‘‘Bizim gücümüzü kırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir’’ dedi.

TESK DE TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday da ‘‘Esnaf ve sanatkarların kazanmadan vergi ödemesini hiç kimse bizden beklememeli’’ diyerek hayat standardına yeniden dönülmek istenmesine tepki gösterdi. Günday, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın, özel işlem ve özel iletişim vergileriyle 2000 yılında elde edilen gelire, 2001'de ulaşılamayacağı düşüncesiyle sistem değişikliği hazırlığına girdiğini ileri sürdü.

Günday, ‘‘Hayat Standardı Vergisi kanunlaştığı takdirde esnaf ve sanatkarlarımız her türlü demokratik yol ve yöntemi kullanarak gereklitepkiyi en sert şekilde göstereceklerdir’’ dedi. Hayat Standardı Vergisi'nin milyonlarca esnaf ve sanatkarı açlık ve sefalete sürükleyeceğini kaydeden Günday, ‘‘Hayat Standardı Vergisi, zaten son derece güç ekonomik koşullarda ayakta kalma mücadelesi veren Türk Esnaf ve Sanatkarları'nca kabul edilemez’’ şeklinde konuştu.

Esnafın yok sayıldığını ve her türlü destekten yoksun bırakıldığını ileri süren Günday, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:

‘‘Esnafımız yasa hazırlanmasında dışlanmaktan bıkmıştır. Bunca zamandır 'ülke zor durumda, ekonomi dar boğazda' diyerek, sessiz kalmamızı zaafiyet zannedenler çok aldanırlar, her türlü fedakarlığı yapan biz esnaf ve sanatkarlar, uzlaşmacı yaklaşımımızın istismarına asla izin vermeyiz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!