‘Avukatlar davayı ilgilendirir’

Güncelleme Tarihi:

‘Avukatlar davayı ilgilendirir’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 09:48

ABD’de tutuklu bulunan İran asıllı Türk iş adamı Reza Zarrab’ın savunma ekibine dâhil ettiği ABD eski Adalet Bakanı Michael Mukasey ve NewYork eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünün ortaya çıkması üzerine, New York Güney Bölge Başsavcılığı konuyla ilgili ‘çıkar çatışması’ oturumu talepetmişti. Mahkemenin hakimi Richard Berman başsavcılığın isteği doğrultusunda 24 Nisan’da bir ‘çıkar çatışması’ oturumu yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Başsavcılığın Giuliani ve Mukasey hakkında hazırladığı davadaki rollerine ilişkin itirazları okuyan Berman, “Burada kararıma etki edebilecek yeni bilgiler var. Bu isimlerin Zarrab’ı temsillerinin Türkiye’ye ne ölçüde uzandığını anlamamız gerekiyor” dedi. Zarrab’ın baş avukatı Benjamin Brafman’ın geçtiğimiz hafta mahkemeye gönderdiği mektupta yer alan, “Giuliani ve Mukasey’in davaya dahil olmaları bu mahkemeyi ilgilendirmez” şeklindeki ifadesine karşılık, “Konu, mahkememizin sorumluluğundadır”denildi. Hakim Berman, her iki ismin bağlı olduğu hukuk firması Greenberg Traurig’in davada adı geçen Chase, Citi, UBS, Wells Fargo, Bank Of America ve Deutche Bank gibi bankalarla çalışması ve firmanın Türkiye’de kayıtlı bir hukuk firması olması gibi gerekçelerle, davanın bütünlüğü, bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü prensiplerinin altını çizdi. Berman, ‘Önemli olan Zarrab’ın adil bir şekilde yargılanmasıdır’ dedi.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME BİLGİSİ VERDİK

Zarrab’ın avukatı Brafman ise, sanığın istediği avukatı tutabilmesi gerektiğini savunarak, “Davanın 400’üncü günündeyiz. Zarrab, ABD vatandaşı değil, ailesiyle Disney World’e geldi. ABD’de suç işlemedi. Uluslararası tanınmış bir kimse savunmasına yardımcı oluyorsa, bu sanığın hakkıdır” dedi. Giuliani ve Mukasey’in ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’a Erdoğan ile görüşecekleri bilgisini 24 Şubat’ta verdiklerini ve savcılığın görüşmeden haberdar olduğunu hatırlatan Brafman, görüşmenin detaylarını şöyle anlattı: “İsmi geçen avukatlar, Türkiye seyahatleri hakkında Adalet Bakanlığı’na ön bilgi verdiler. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu davanın tasfiye edilme olasılıklarını konuştular. Bu belli bir stratejide sürdürülebilirdi. Bu mahkeme diplomatik çözümden endişe duymamalıydı.

Başsavcılık görüşmeden haberdardı.” Öte yandan, Zarrab davası ile bağlantılı ABD’de tutuklanan ve 10 Nisan’da hakim karşısına çıkacak olan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için, Türkiye’nin ABD’de birlikte çalıştığı avukatlık firmalarından Herrich Feinstein

BAKMADAN GEÇME!