Avrupa'ya tarifeli seramik treni

Güncelleme Tarihi:

Avrupaya tarifeli seramik treni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

TCDD İşletmesi, Bilecik'in Bozüyük ilçesinden Avrup ülkelerine ‘Tarifeli Blok Trenle’ seramik taşımaya başladı. Bozüyük Garı'nda düzenlenen törene katılan Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, Türk seramik sektörünün kapasitede Avrupa üçüncü, dünyada ise altıncı olduğunu söyledi.

1996'da 600 bin ton seramik ihracatı yapıldığını belirten Menzir bu ihracatın 2005 yılında 2 milyon tona ulaşılacağını bildirdi. Menzir, Bozüyük'ten 15 vagon 810 ton seramikle kalkan ‘Tarifeli Blok Treni’nin 8 günde Almanya'ya ulaşacağını belirterek, ‘‘Denizyolu ile bu yük 3 haftada Avrupa ülkelerine ulaşıyor’’ dedi. Demiryollarının ihmal edildiğini kaydeden Menzir, ‘‘Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, Türk demiryollarına bakanlığımızın desteği sürecektir. Kars-Tiflis demiryolu önümüzdeki Ocak ayından sonra ihaleye verilecek. 1998'de Gebze-Halkalı hattı onarılacak. Metro ve tüpgeçitle İstanbul'da her 2 dakika 20 saniyede tren kalkacak ve İstanbul'da saatte 100 bin yolcu taşınacak’’ diye konuştu.

Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Caner de Tarifeli Blok Trenle önümüzdeki aylarda tekstil gibi sanayi dallarının da Avrupa ülkelerine ihracat ürünlerini gönderebileceklerini söyledi. İşadamı Halis Toprak da ‘‘Bu trenle bugün 7 seramik firmasının yaklaşık 400 bin dolarlık seramiği Avrupa'ya gönderiyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!