Avrupa'nın en büyük yatı Antalya'da suya indirildi

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın en büyük yatı Antalyada suya indirildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2010 12:29

Antalya'da yapımına geçen yıl başlanan Avrupa'nın en büyük ultra lüks kompozit (PVC, elyaf, epoksinin sıkıştırılmasıyla oluşan madde) yatı ‘Mystic’ dün denize indirildi.

Avusturyalı bir işadamına 20 milyon dolara satılan 47 metre uzunluğundaki yatın lambaları özel yapım Swarovski taşlarla kaplamalı, mobilyaları ise pırlanta işlemeli.

Lüks tekne üretiminin merkezi olan Antalya Serbest Bölge'de 2.5 yıl önce kurulan CMB Yatçılık tarafından geçen yıl Mart ayında yapımına başlanan ultra lüks yat, 1 yılda tamamlandı. ‘Mystic’ adlı 47 metrelik kompozit motoryat, sinema salonundan spor salonuna, iç ve dış kesimlerdeki jakuzilerden masaj salonuna ve saunaya kadar pek çok lükse sahip. Hiç durmaksızın iki okyanus arasındaki en uzak noktaları geçebilme (4 bin mil) özelliğine sahip olan teknenin saatteki maksimum hızı 17 deniz miline kadar yükselebiliyor.

12 misafir, 8 personel ve kaptanların kalabileceği kapasitede dizayn edilen lüks teknenin dış dizaynı Diana Yacht Design Hollanda'ya, iç dizaynı Alman Schnaase Design'a ait. Süper lüks tekne tamamıyla, Formula 1 araçları ve Boeing uçaklarında da kullanılan kompozitten yapıldı.

Termal gece görüşü de bulunan ultra lüks yat şirket tarafından Serbest Bölge Limanı'ndan dün denize indirildi. Lüks yat, bazı eksiklikleri limandaki yerinde tamamlanarak adı açıklanmayan Avusturyalı işadamına teslim edilmeyi bekliyor.

DÜNYADA DAHA BÜYÜKLERİ VAR

Bu yatın ardından bir Arap zengini için 87 metrelik kompozit tekne imal edeceklerini belirten CMB Yatçılık Genel Müdürü Cüneyt Okçu, “Avrupa'da tamamı kompozit olarak en büyük yat, bizim yaptığımız. Dünyada daha büyükleri var. Kompozit teknolojisi Avrupa'da henüz çok yaygın değil. Çünkü işçilik pahalı. Oysa kompozit çelikten daha esnek. 12 yıl denizde bakım gerektirmiyor ve yüzde 70 daha hafif” dedi.

FINDIK İHRACATINDAN YAT ÜRETİMİNE

CMB Yatçılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'nin sahibi ve Trabzonlu fındık ihracatçısı Hüseyin Başaran, yat sahibi olmak için Antalya'daki bir tersaneye 5 yıl önce sipariş verdiğini, isteğinin gerçekleşmemesi üzerine tersane kurup, lüks yat üreterek ihraç etmeye başladığını söyledi.
Yat sahibi olamayınca Serbest Bölge'de 2.5 yıl önce yer alarak tersane kuran Başaran, ilk üretimi ‘Mystic’ adlı motoryatı denize indirmekten mutlu olduğunu söyledi.
Hüseyin Başaran, “Tekneci değilim, sanayiciyim. Fındık işiyle uğraşıyorum. Entegre tesisim var. Avrupa'nın her tarafına yıllık 60- 70 milyon dolarlık fındık ihraç ediyorum. Tekne yaptırmak isterken dolandırıldığımı anladım. Ben de bu işe girmeye karar verdim. İlk yatı denize indirdim. İkincisi de yine aynı boyda ve yapım aşamasında” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!