Avrupa'da yeni bir sigara devi doğuyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupada yeni bir sigara devi doğuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransız sigara üreticisi Seita ile İspanyol Tabacalera birleşme kararı aldı. Altadis adını alacak yeni şirket, 5.8 milyar dolarlık cirosuyla Avrupa'nın üçüncü, dünyanın altıncı büyük sigara şirketi olacak.

ABD'de son dönemde, medyadan İnternet'e, silah sanayinden kozmetik alanına varıncaya kadar bir çok alanda yaşanan dev evliliklere, Avrupa'daki sigara şirketleri de katıldı. Avrupalı sigara üreticileri Fransız Seita ve İspanyol Tabacalera, birleşme kararı aldı. Amerikan ve Japon devlere kafa tutacak Altadis adlı yeni şirket, 5.8 milyar dolarlık cirosuyla Avrupa'nın üçüncü, dünyanın altıncı büyük sigara şirketi olacak. Yeni şirket ayrıca puro üretiminde de dünyada birinci sıraya oturacak.

Her iki grubun da yüzde 50 hissesine sahip olacağı Altadis şirketinin merkezi Paris olacak. Şirketin ortak başkanlığını, Seita'nın Başkanı Jean-Dominique Comolli ve Tabacalera'nın Başkanı Cesar Alierta birlikte yürütecek.

REKABET GÜCÜ YÜKSEK

Seita'nın ürettiği Gauloises ve Gitanes sigaralarıyla, Tabacalera'nın ünlü markaları Ducados ve Fortuna'nın üretiminin devam edip etmeyeceği henüz açıklanmadı.

1995 yılında özelleştirilen Fransız Seita şirketi bir süredir yabancı ortak arıyordu. Her iki şirket de birleşmeden doğacak yeni devin, özellikle Amerikan ve Japon sigara devleriyle rekabet edecek güce ulaşacağını savunuyor. Birleşme kararının ardından Fransız ve İspanyol şirketlerinin borsadaki değeri hızla yükselmeye başladı.

Bu birleşme Avrupa'daki, petrol, bankacılık ve ilaç devleri arasındaki evliliklerin bir devamı oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, hafta başında İspanya'yı ziyareti sırasında konuşla ilgili görüşlerini dile getirerek, ‘Yapılacak birleşme benim hayallerimdeki bir gelişme olacak. İşbirliğini artıracak ve her alanda güçlerin birleştirilmesine ön ayak olacak’ dedi.

İki şirket, evliliğin ilk sinyallerini Mart ayında, dağıtım ve pazarlama konusunda Avrupa'da işbirliği yapma kararı almalarıyla vermişti. Her iki şirket de, daha önce Amerikan R.J. Reynolds şirketi ile işbirliği yolu aramış, ancak anlaşma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu gelişme İki Avrupa şirketinin birleşme kararını da hızlandırdı.

Seita'nın Genel Müdürü Jean-Dominique Comolli R.J. Reynolds'la yapılması planlanan işbirliği suya düşünce, ‘Amerikalı ve Japon sigara devleri ile mücadele edebilmek için Avrupa kökenli büyük bir şirkete ihtiyaç var’ demişti.

Uzmanlar, yeni kurulan Altadis şirketinin Amerikan pazarına girerken ABD'nin anti tekel kanunlarına takılabileceğini belirtiyorlar.

Puroda bir numara

Birleşme kararı alan Seita ile Tabacalera'nın birçok ortak noktası var. Her ikisi de yakın zamanda özelleştirilen devlet tekelleri. Bu özelliğe, şirket büyüklüklerinin de birbirine yakın oluşu eklenince, yönetim felsefesi ve alışkanlıkları açısından uyumun daha kolay olacağı düşünülüyor. İki şirketin diğer bir ortak noktası da, her ikisinin de üretimde aslında ‘esmer tütün’ kullanması. Bu pazarın sarı Amerikan tütünü karşısında gerilemesi üzerine her iki şirket de sarı tütün içeren sigaraları piyasaya sürmüşlerdi. Evlenen iki şirketin üçüncü ortak özelliği ise ikisinin de büyük bir puro üreticisi olması. Birleşmeden sonra, Altadis, dünyanın en büyük puro üreticisi haline gelecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!