Avrupa'da cep telefonu ihalesi yarışı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada cep telefonu ihalesi yarışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNGİLTERE'de geçtiğimiz ay içinde gerçekleştirilen ihalede, beş cep telefonu şebekesi lisansı toplam 22.5 milyar sterline (21.5 katrilyon lira) satıldı. Beş şebeke, beş şirket tarafından ortaklaşa satın alındı. Bu firmalar, İngiliz Vodafone, British Telecom, Orange, Almanya'ya satılan One2One ve Kanadalı Telesystem. Anlaşmaya göre, 22.5 milyar sterlinlik ödemede en yüksek pay, 5.96 milyar sterlinle Vodafone'un oldu. İhale, 13 konsorsiyumun katılımıyla tam yedi hafta sürdü. Bu süre içinde 150 tur gerçekleştirildi.

İhaleyi kazanan şirketlerin, ‘‘3. kuşak’’ diye anılan cep telefonu servislerinden 2003 yılına kadar bir gelir veya 2010 yılına kadar da kár elde etmesi beklenmiyor.

Avrupa'da iki büyük cep telefonu ihalesi daha yapılacak. Önümüzdeki temmuz ayında Almanya'da yapılacak ihalede, 4 şebeke lisansı satışa sunulacak. İhalenin tahmini bedeli, 50 milyar sterlin olarak hesaplanıyor. Yine yaz aylarında bir başka ihalenin yapılacağı diğer ülke ise İtalya. 5 şebeke lisansının, ihaleyle 15 milyar sterline satılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!