Avrupa Parlamentosu kararı sonrası dolar yeni rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu kararı sonrası dolar yeni rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 13:44

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası tansiyonu düşen dolar/TL, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden hareketlendi. Kur, 19.40 sularında 3.4473 seviyesini görerek yeni rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

Dolar/TL, TCMB'nin faizleri beklentilerin üzerinde artışa gitmesiyle önce 3.4070'ten 3.3680'e kadar gerilerken, ardından Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yükselişe geçti. Kur, 3.4473 seviyesini görerek yeni tarihi rekorunu kırdı. Dolar, bankalararası piyasada saat 19.40 itibari ile 3.4473 seviyesini gördü.

EURO'DAN REKOR

Euro/TL'de 3.63 seviyesini görerek rekor kırdı. Kur, saat 19.40 itibari ile 3.6494 seviyesinden işlem gördü.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI

Merkez Bankası, kritik Para Politikası Kurulu toplantısından önemli kararlar çıktı. PPK, politika faizini 50 baz puan, üst bandı ise 25 baz puan yükseltti. Merkez piyasaya ve kurlara üç koldan müdahale etti.

Önce faiz oranlarını arttırdı, ardından yabancı para zorunlu karşılıklarını indirdi ve son olarak da ihracatçıların reeskont kredilerinin geri ödemesini Türk Lirası ile yapabileceklerini açıkladı. Faiz artışı ile piyasayı sıkılaştırmayı hedefleyen Merkez Bankası zorunlu karşılık ve ihracat kredilerindeki kolaylıkla da piyasanın döviz ihtiyacını azaltmayı gözetiyor.

Haberin Devamı

Banka, faiz oranlarında artışa gitti. Politika faizini yüzde 7.5’ten yüzde 8’e, faiz koridoru üst bandını da yüzde 8.25’ten 8.5’e çıkardı. Alt limite dokunmadı. Toplantı kararları açıklanmadan önce 3.4215 lira ile yeni rekor kıran dolar karar sonrası dolar 3.3680'e kadar geriledi. Merkez Bankası son olarak Ocak 2014’te politika faizini yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. 2014 Ocak ayında kurdaki hareketler nedeniyle olağanüstü PPK toplantısı yapılmıştı. 

ZORUNLUĞU KARŞILIĞI İNDİRDİ

Merkez Bankası ikinci adım olarak yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirdi. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar doları ilave likidite sağlanmış olacak.

İHRACATÇIYA DESTEK

Merkez’in üçüncü adımı da ihracat kredilerine de vade uzatma ve geri ödemeleri Türk Lirası ile yapma imkanı getirdi. İhracat kredilerine ilişkin alınan karar şöyle:

31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için;
*Azami 31 Mart 2017 tarihine kadar vade uzatılabilmesine,

Haberin Devamı

*Vade uzatımı imkânının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredi geri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki Bankamız döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanınmasına karar verilmiştir.

MERKEZ’İN KARARLARI İSTİKRARI ARTIRICI ETKİ YAPAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle birlikte Merkez Bankası’nın döviz kurları üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla açıklamış olduğu kararları olumlu bulduğunu söyledi.

Büyükekşi şu açıklamalarda bulundu:“Bugün Merkez Bankası birbirinden önemli ve birbirini tamamlayan adımlar attı. Son dönemde, FED’in aralık ayında faiz artıracağı beklentisinin etkisiyle küresel piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı ve doların dünya çapında değer kazanması gibi dış faktörlerin yanında ülkemizde yaşanan bazı gelişmeler nedeniyle Türk Lirası hızlı bir şekilde değer kaybı yaşadı. Bu gelişmelerin etkisiyle üç yıl aradan sonra bugün ilk kez faiz artışı yapan Merkez Bankası, bunun yanında yabancı para zorunlu karşılık oranlarını aşağı çekti. Her iki adımın da döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin aşağı çekilmesi ve Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçilmesi için etkili adımlar olduğunu düşünüyoruz.  Her ne kadar ihracatçılar olarak ülkemizde faizlerin düşmesi gerektiğine inanıyor olsak da ülkemizde yaşanan gelişmelere karşı gözümüzü kapatamayız. Dolayısıyla, bizler Türkiye ekonomisinin ileriye gitmesi adına faiz indirimini istiyor olsak da şu dönemdeki şartlar gereği faiz indiriminin devam etmesini istememiz piyasa gerçekleriyle bağdaşmaz. Bizim ihracatçılar olarak bu aşamada en çok önem verdiğimiz konu, döviz kurlarındaki oynaklığın giderilmesidir. Bu nedenle alınan kararları önemli bir adım olarak görüyoruz.” 

Haberin Devamı

TL'DEKİ BASKI DEVAM EDEBİLİR

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Merkez Bankası kurdaki yükselişin enflasyon ve ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için bu kararı aldığı metinden anlaşılıyor. Son dönemde artan volatilite sonrası alınana bu karar kısa vadede TL varlıklara pozitif yansıyabilir. Ancak büyük resme baktığımızda dünyada güçlenen bir dolar olduğunu gözden kaçırmamalıyız" dedi. Nalbantlı şöyle devam etti:

"FED’in Aralık ayı sonrası önümüzdeki yıl yapacağı faiz artış hızı, doların değer kazanmaya devam etmesi anlamına geliyor. Ayrıca içerideki sorunlar devam ediyor. Karar sonrası Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile ilgili müzakereleri geçici olarak durdurduğu haberi geldi. İçerideki siyasi ve jeopolitik gelişmeler devam ettiği sürece TL üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyorum. Kurda 3.35 desteğinin üzerinde kaldığımız sürece yukarı istek devam edebilir"

Haberin Devamı

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI GEREKENİ YAPTI

XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "Ekonomik gerçeklik içerisinde atılan bu adıma son çeyrekte reel sektörün döviz açık pozisyon talebini karşılama anlamında adımlar eklenince, toplantı sonucu tam anlamıyla amaca yöneliktir. İhrcatçı şirketlerin reeskont kredilerinde TL ile ödeme sağlanması da bu dönemde döviz borcu yüksek reel sektörün yabancı para talebini törpüleyebilir.

Merkez'in Dünya'daki gelişmeleri yakından takip ederek aldığı kararlar akılcıdır ve  2017 senesinde para politikası ile piyasalara müdahalenin devam edeceğinin sinyalidir. Kararın ardından piyasaların tepkisi limitli olsa da önümüzdeki haftalarda yurt dışında koşulların gelişen ülke piyasaları lehine yumuşaması ile TL ve TL cinsi varlıkların değer bulacağını düşünüyoruz. Biraz gelişen ülke piyasaları lehine değişen hava içeride Dolar/TL paritesinin 3,29 seviyesine geri çekilmesini sağlayabilir" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

FAİZİ 8.25'E ÇEKMİŞTİ

Merkez Bankası, bu yılın mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan indirerek yüzde 10.75’ten 8.25’e çekmişti.

7 AY SONRA ARA VERMİŞTİ

Geçen ayki toplantıda alınan PPK kararıyla 7 ay sonra faiz indirimlerine ara verilmişti. Döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle önce geçtiğimiz cuma akşamı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün akşam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında Beştepe’de Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilmişti.

Merkez Bankası son olarak Ocak 2014’te politika faizini yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. 2014 Ocak ayında kurdaki hareketler nedeniyle olağanüstü PPK toplantısı yapılmıştı.

BAKMADAN GEÇME!