Avrupa’nın Çin’i: Ä°sviçre

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın Çin’i: İsviçre
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2012 16:49

Avrupa’da her geçen biraz daha kötüye giden kriz nedeniyle para birimi frankın euro karşısında değerini korumak isteyen İsviçre, aldığı milyarlarca euro ile dünyanın elinde en fazla döviz rezervi bulunduran ülkelerinden biri haline geldi.

Haberin Devamı

 

Para piyasalarının yeni Çin’i olarak adlandırılan İsviçre’de Merkez Bankası frankın euro karşısındaki değerini 1.20 kurunda sabitleyerek ihracatçıları korumaya almak için Mayıs ve Haziran aylarında onlarca milyarlık euro alışı yaptı.

  Â

Bunun sonucunda da ülkenin döviz stokları yüzde 40 oranında bir sıçrama yaşadı. İsviçre mevcut stok oranıyla Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Rusya ve Tayvan’ın ardından dünyanın altıncı büyük döviz stokçusu konumuna geldi.

 

İkinci çeyrekte de yıl başından bu yana devam eden satın almalar yüzde 51 seviyesinden yüzde 60’a yükseldi. Döviz analistlerine göre Merkez Bankası İsviçre Frangının değerini koruyabilmek için günde 13 milyar Frank değerinde Euro satın alıyor.

 

Haberin Devamı

Öte yandan, İsviçre Merkez Bankası, son dönemde Avustralya Doları ve İsviçre Kronu gibi para birimlerinin Euro karşısında yükselişe geçmesinde uyguladıkları bu politikanın etkilerinin olduğunu kabul ediyor. İsveç Kronu Euro karşısında son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Avustralya Doları tek bir para birimine karşı kendi yükselme rekorunu kırdı.

 

İsviçre’nin stokladığı Euro’yu tekrar para piyasasına salması durumunda ise sonuçları diğer merkez bankalarını vuracak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!