Avrupa Merkez Bankası tasarruf sahiplerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Merkez Bankası tasarruf sahiplerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 10:34

Avrupa Merkez Bankası faizleri bir anda sıfırladı. Uzmanlar, “Merkez Bankası tasarruf sahiplerini vurdu. Bu bir felaket” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası yine sürpriz yaptı. İtalyan Mario Draghi'nin başkanlığındaki Merkez Bankası, bankalara açtığı kredinin ana faiz oranını sıfıra indirdi. Faizi böylece tarihinde ilk kez ortadan kaldırdı.

Avrupa Merkez Bankası bunun yanında bankaların Merkez Bankası'na depoladığı paraya depozite faizini yüzde 0.3'ten yüzde 0.4'e çıkardı. Bu da yetmedi. Merkez Bankası tahvil satın alma yoluyla ayda piyasaya pompaladığı para miktarını 60 milyar Euro'dan 80 milyar Euro'ya çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası'nın hedefi şu: Bankada para tutmamak. Bankaları çok ucuz faizle yatırımcıya, tüketiciye kredi vermeye zorlamak. İşadamlarını yatırıma yöneltmek. Tüketimi artırarak, enflasyonu yüzde 2'ye çıkarmak. Böylece AB'de ekonomiyi yeniden canlandırmak. Ama Merkez Bankası bu para politikasıyla hedefe ulaşır mı, çok tartışmalı.

KARA GÜN

Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası'nın sıfır faiz politikasını tasarruf sahipleri için “kara gün” olarak niteledi. Faizsiz para politikası en çok tasarruf sahiplerini vuracak. Bankaya yatırılan para için zaten çok düşük olan faiz oranı nerdeyse sıfıra inecek.

Geçen yıl Almanya'da düşük faiz oranından tasarruf sahiplerinin faiz kaybı 71 milyar Euro. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, sıfır faiz politikasının öyle kısa vadeli değil, uzun süreli olduğunu vurguladı. Bu da faizlerin uzun süre artmayacağı anlamına geliyor.

Merkez Bankası'nın faizi kaldırmasıyla Alman Birleşik Borsa Endeksi bir anda yüzde 2.5 artarak, 9 bin 968 puana fırladı. Ama öğleden sonra borsa büyük düşüşe geçti. Sıfır faiz politikası tasarruf sahipleri dışında hissedarlara da yaramadı.

Bu politikanın özellikle gelecek 20, 30 yıl içinde çok olumsuz sonuçlar doğuracağı endişesi var. Yaşlılığa yatırım amacıyla hayat sigortası yapacak olan gençler, olumsuz etkilenecek. Hayat sigortaları fazla prim veremeyecek. Bu durumda yaşlılığı garanti altına almak için çok daha fazla yatırım yapmak gerekecek.

ETKİSİ BÜYÜK OLUR

Avrupa Merkez Bankası'nın, bankaları çok düşük faizle kredi vermeye zorlaması, özellikle inşaat sektörüne yarıyor. Yeni konut alacaklar çok daha iyi kondisyonla kredi alabilecek. Ama daha önce alanlar yine aynı faiz oranından krediyi ödemek zorunda. Ucuz kredi öte yanda konuta talebi körüklüyor. Bunun sonucu konut fiyatları hızla yükseliyor. Sonuçta tüketici ucuz kredi alıyor, ama konut için daha fazla para ödüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri kaldırmasına özellikle Alman bankacılar sert tepki gösterdi.

Alman Volks-und Raiffeisenbank Birliği Başkanı Uwe Fröhlich, “Bu tedbirler geçmişte pek bir şey getirmedi. Şimdi de bir şey getirmeyecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!