’Avrupa Ligi’nden bakınca Türkiye’de elektrik ucuz

Güncelleme Tarihi:

’Avrupa Ligi’nden bakınca Türkiye’de elektrik ucuz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2007 00:00

Zam tartışmaları sürerken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’de elektriğin ’ucuz’ olduğu ortaya çıkıyor.

Türkiye’de konutlara satılan elektriğin kilovatsaati 10.2 sentken, AB ortalaması 18.8 sent düzeyinde bulunuyor.

ELEKTRİK fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı tartışması sürerken, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde (AB) şu anda elektrik fiyatlarında en ucuz ülkeler arasında yer aldığı belirlendi. Eurostat ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine dayanılarak yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’de konutlara satılan elektriğin kilovatsaati vergiler dahil 10.2 sent, sanayide ise vergisiz fiyat 6.9 sent düzeyinde. Her iki tarifeye göre de Türkiye’de elektrik fiyatı, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde Bulgaristan, Letonya, Yunanistan, Litvanya ve Estonya dışındakilerin çok altında bulunuyor.

EN PAHALI ELEKTRİK DANİMARKA’DA: Elektriğin en pahalı olduğu ülke ise konutlarda kilovat saati 31 sent, sanayide de 12.1 sent’le Danimarka. Elektriğin kilovat saatinin 24-28 sent olduğu Hollanda, İtalya ve Almanya’da en pahalı ülkelerin başında geliyor. AB ortalamasında ise elektriğin kilovat saati konutlarda 18.8 sent, sanayide 11.7 sent düzeyinde bulunuyor.

DOĞALGAZ YÜZDE 60 ZAMLANDI: Uzmanlar, Türkiye’de elektrikte sağlanan yapay ucuzluğun yol açtığı kamu zararları nedeniyle artık sürdürülemez bir noktaya geldiğine dikkat çekiyorlar. Bu yüzden beş yıldır elektriğe hiç zam yapmayan AKP hükümetinin, enerji KİT’lerinin büyüyen zararı karşısında zorunlu olarak, elektrik zammını gündemine aldığı belirtiliyor. Beş yıldır elektriğe hiç zam yapılmazken, elektrik üretiminin yarıya yakınının gerçekleştirildiği doğal gaz ise bu dönemde yüzde 60 dolayında zamlandı. Hükümet, elektrik zammı üzerinde çalışırken, BOTAŞ’ın da doğal gaza zam yapması bekleniyor.

TEDAŞ’IN ZARARI BÜYÜDÜ: Daha önce zarar ettikleri gerekçesiyle üretimi durdurma yoluna giden özel sektör üreticileriyle uzlaşma kapsamında çıkarılan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) kapsamındaki fiyat mekanizması devletin aleyhine işliyor. TEDAŞ, özel üreticilerden kilovatsaatini 12 sentten aldığı elektriği tüketiciye 10 sent dolayında satıyor. Fiyat içindeki amortisman bedeli de dikkate alındığında bu alış verişten devlet, her kilovatsaat başına 4 sent dolayında zarara uğruyor. Bu da TEDAŞ açısından yıllık bazda 650 milyon dolar dolayında bir zarara işaret ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!