Avrupa Kalite Oscar'ında iki Türk şirketi finalist

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Kalite Oscarında iki Türk şirketi finalist
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl Brisa'nın Türkiye'ye kazandırdığı Avrupa Kalite Oscarı'nda yine iki Türk şirketi finale kaldı. Geçen yıl ödül alan Netaş, bu yıl yine finalist olurken, Sabancı Grubu'na bağlı Beksa da finalistler arasına girdi.

Türk şirketleri uluslararası kulvarda Avrupalı rakipleriyle kalite yarışından kopmuyor. Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (European Foundation for Quality Management-EFQM) tarafından verilen ‘‘Avrupa Kalite Ödülü’’nde bu yıl iki Türk şirketi, Netaş ve Beksa finalist seçildi. Büyük şirketler kategorisinde, altı finalist arasına Türkiye'den sadece Netaş girerken, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kategorisinde de yedi finalistten biri, Sabancı Holding'e bağlı Beksa Çelik Kord Sanayi ve Ticaret oldu. EFQM sonuçları, 18 Eylül 1997'de İsveç Kraliçesi tarafından, Stokholm'de düzenlenecek Avrupa İş Mükemmeliyeti Forumu bünyesinde yapılacak olan Nobel stili gala gecesinde açıklanacak.

DAHA ÖNCE KAZANANLAR

Avrupa Kalite Ödülleri'nde 1996 yılında Büyük Ödülü (Award) Brisa almıştı. Brisa'da 1990'ların başından beri Toplam Kalite Yönetimi uygulanıyor. Brisa aynı zamanda Avrupa Kalite Ödülü'ne başvurduğu ilk yıl büyük ödülü kazanan tek firma oldu. Brisa'nın ödülü aldığı törene katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı, daha o tarihte yarışa bu kez Beksa ile gireceklerini söylemişti. Avrupa'dan 600, Türkiye'den 12 kuruluşun üye olduğu Avrupa Kalite Yönetim Vakfı'nın büyük ödülünü 1992'de Rank Xerox Ltd., 1993'te Miliken European Division, 1994'te D2D-Design to Distribution Ltd., 1995'de ise Texas Instruments Europe almıştı.

Avrupa Kalite Ödülü'nün verecek Avrupa Kalite Yönetim Vakfı'nın üyeleri arasında British Telecom, Bosch, Citroen, Nokia, IBM, Renault, Daimler-Benz, KLM, Volvo, Philips, Volkswagen, BMW, Siemens gibi dünyanın önde gelen kuruluşları yer alıyor.

NETAŞ ÖNCÜ OLDU

Bu yıl Avrupa Kalite Ödülü, büyük şirketler kategorisinde finale kalan Netaş, Avrupa Kalite Ödülü'ne dört yıl önce başvuran ilk Türk firması özelliğini taşıyor. Netaş, geçtiğimiz yıl, EFQM'ın Toplam Kalite Ödülü'nü almıştı. Ödül törenine Netaş Genel Müdürü Tanju Argun katılmıştı.

Toplam Kalite Yönetimi'ni sekiz yıldır uygulayan Netaş'ın Avrupa Kalite Ödülü için dört yıl önce yaptığı başvuru tartışmalara yol açmıştı. Avrupa Topluluğu üyesi olmayan bir ülkenin Avrupa Ödülü için başvurusunun kabul edilmemesi gerektiği öne sürülmüştü. Sonunda zorla da olsa başvuru kabul edildi. O yıl finale kalamayan Netaş, bu yıl büyük ödül için finale kalan iki Türk firmasından biri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!