AVM'lerin yeni gözdesi: Ankara

Güncelleme Tarihi:

AVMlerin yeni gözdesi: Ankara
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 11:28

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nden (AYD) aldığı bilgiye göre, ilki 1989 yılında açılmak üzere bugün 31 AVM'nin bulunduğu Ankara, kişi başına düşen AVM alanı açısından pek çok Avrupa ülkesini geride bırakıyor.

Türkiye genelinde her bin kişiye ortalama 82 metrekare AVM alanı düşerken, kiralanabilir alanı 997 bin 791 metrekare olan 31 AVM nedeniyle Başkentte her bin kişiye 215 metrekare kiralanabilir AVM alanı düşüyor. Ankara bu özelliğiyle Avrupa'nın kişi başına en fazla AVM alanı düşen kentleri arasına giriyor. Ankara'da 2011 yılında ayrıca 7 AVM'nin daha açılması planlanıyor.

Ziyaretçilerine alışverişin yanı sıra eğlence, spor, sinema gibi imkanlar da sunan AVM'ler, Ankaralılara Türk ve dünya markalarına bir arada bulma imkanı veriyor.

Başkent dışında Türkiye'nin AVM zengini illeri ise sırasıyla şöyle, İstanbul 93, İzmir 14, Bursa, 9, Antalya 12, Adana 3, Kayseri 2, Konya 6 , Samsun 2, Trabzon 3.

ANKARA'NIN AVM'LERİ

- Armada: Eskişehir yolu sögütözü mevkisinde 85 bin metrekare alanda kurulan Armada, 25 bin 560 metrekare kiralanabilir alana sahip. İçinde 101 mağaza bulunduğu alışveriş merkezinin 4 bin 509 metrekarelik bölümü eğlence merkezi olarak hizmet verirken, bin araçlık da otoparkı bulunuyor.

- FTZ Alışveriş Merkezi: Keçiören ilçesinde bulunan AVM, 40'tan fazla mağaza, sinema, çocuklar için oyun merkezi ve gıda sektörünün en kaliteli kuruluşlarını bünyesinde barındırıyor. 98 bin 100 metrekare alanda inşaa edilen FTZ AVM, 31 bin metrekare kapalı alana sahip.

- Karum İş ve Alışveriş Merkezi: 1991 yılında hizmete açılan ve kadın, erkek ve çocuk giyimi, ev eşyası, kuyumcu, hediyelik eşya, çanta, ayakkabı, parfümeri, banka, saat, seyahat şirketleri, spor mağazaları, müzik, elektronik mağazalarından oluşan Karum'da toplam 368 mağazada hem pek çok ürünü hem de ürünün farklı çeşitlerini bulmak mümkün. Toplam inşaat alanı 62 bin metrekare olan Karum'un 12 bin metrekaresi otopark, 23 bin mertekaresi ortak alan ve 27 bin metrekaresi de kullanılabilir alandır.

- Minasera Alışveriş ve Yaşam Merkezi: Çayyolu'nda kurulu bulunan bu AVM'de 22 bin metrekare kapalı alan, 10.978 metrekare kiralanabilir alanda, 42
mağazayla hizmet veriyor.

- Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi: 40 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulan zengin bitki örtüsüne sahip yeşil alanının yanında, yürüyüş parkurları, amfi tiyatro, süs havuzları, su oyunları, çocuklara yönelik eğlence ve eğitim sahaları bulunuyor. Toplam kiralabilir alanı 80 bin metrekare olan AVM'de 2 bin 500 araçlık otopark, 10 bin metrekarelik hipermarket, 12 salonlu sinema kompleksi, 6 bin 500 metrekare eğlence merkezi ve 5 bin metrekare spor merkezi bulunuyor.

- Forum Ankara Outlet Center: Keçiören ilçesinin Ovacık bölgesinde yer alan Forum Ankara 86 bin 300 metrakerelik bir alanda 149 mağazası ile 2008 yılından beri hizmet veriyor. Forum Ankara Outlet, Ankaralıları AVM'de Pazar keyfiyle buluşturuyor. Pazar fiyatlarında ve pazar tadında alışverişin konsept olarak belirlendiği “Çarşamba Pazarı”nda buzdolabından ayakkabıya, sebze-meyveden ev tekstiline ünlü markaların ürünleri, yalnızca bu güne özel satışa sunuluyor.

- Galleria Ankara Alışveriş Merkezi: Ümitköy–Çayyolu mevkisinde inşa edilen 20 bin metrekare kullanım alanına sahip Galeria, toplam 103 mağazada giysiden ayakkabıya, mefruşattan mobilyaya, beyaz eşyadan hediyelik eşyaya, parfümeriden kuaföre kadar müşterilerin aradığı her şeyi kolayca bulabileceği geniş bir yelpazede hizmet veriyor.

- KC Göksu Alışveriş Merkezi: Eryaman'da bulunan bu AVM'de giyim ve tekstil, gıda, bankacılık, kozmetik, hediyelik eşya, sağlık ve diğer pek çok sektöre ayrılmış iş yerleri bulunuyor. KC Göksu Alışveriş Merkezi'nde 35 bin 365 metrekarelik kapalı alanda, Türk ve dünya markalarından oluşan 129 mağaza bulunuyor.

- ODC Center Alışveriş Merkezi: 8 bin metrekarelik kapalı alanda, Eskişehir yolunun güneyinde Konya Devlet Yolu ile ODTÜ arasındaki konut gelişme bölgesinde yer alan ODC,4 kat ve 1 teras katından oluşuyor. En alt katta ücretsiz kapalı otopark mevcut.

ANKARA'NIN İLK AVM'Sİ ATAKULE

- Atakule Alışveriş Merkezi: 13 Ekim 1989 tarihinde Ankara'nın başkent oluşunun 66. yıldönümünde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılan Türkiye'nin ikinci ve Ankara'nın ilk alışveriş merkezidir. Mimari yapısı ve konumu itibariyle de önemli bir turizm merkezidir.

- Mesa Plaza Alışveriş Merkezi: Ankara-Çayyolu yerleşim alanı içerisinde ve aynı zamanda ODTÜ, Bilkent, Hacettepe ve Başkent üniversite kampüslerinin ve kamu kuruluşlarının yer aldığı Eskişehir yolu üzerinde kurulan AVM 55 mağazanın yer aldığı 14 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip.

- 365 Alışveriş Merkezi: Çankaya semtinde toplam 60 bin metrekarelik alan üzerine kurulan 365 Alışveriş Merkezinde, 100'ü aşkın mağaza yer alıyor.

-Antares: Etlik-Kasalar bölgesinde kurulan ve 82 bin 750 metrekarelik kiralanabilir alanı bulunan Artares'te 178 mağaza yer alıyor. Toplam inşaat alanı ise 440 bin metrekare olan avm'nin otopark kapasitesi ise 5 bin. 150 metre genişliğinde 340 metre uzunluğunda 2 ana kata ve 3 ara kata sahip olan Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin toplam kapalı alanı 222 bin metrekare.

-Anse Ev Gereçleri Alışveriş Merkezi: 70 bin metrekarelik kapalı alanı, çift atriumu, 2 blok ve 6 kattan oluşan estetik mimarisi, cam köprüleri, Mimarlar Sokağı;nda kişisel tasarımların gerçeğe dönüşümü, çocuk restoranları, özel projelendirilmiş çocuk şehri, nefes aldıran ferah alanları, konforu ve güvenliği ile tüketicilerin ilgisini çeken Anse Ev Gereçleri Alışveriş Merkezi, Eskişehir Yolu üzerinde bulunuyor.

-Millenium Outlet Park: Türk ve dünya markalarının en uygun fiyatlara sunulduğu alışveriş merkezi, toplam 15 bin metrekare kapalı alan ve 2 bin araçlık açık kapasiteli otopark alanına sahip. Merkez 87 mağazayla hizmet veriyor.

-Acity Outlet AVM: İstanbulyolu 5. kilometrede 50 bin metrekarelik bir alanda hizmet veren Acity'de 141 mağaza bulunuyor. Bin 250 araçlık açık, 450 kapalı araç otopark kapasitesine sahip olan Acity Outlet Avm alışverişin yanısıra etkinlik ve aktiviteleriyle sosyal yaaşam alanı oluşturyor.

- Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi: Tüketicilerin tüm ihtiyaçlarına cevap veren bir alışveriş merkezi olan Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi, 70.000 m2'lik kapalı bir alana sahiptir. Bunun yanı sıra; 1 yapımarket, 1 hipermarket, 1 elektronik market, 9 salonlu sinema, buz pateni pisti, 12 metre yüksekliğinde tırmanma duvarı ve bowling salonu ile Ankara'nın en büyük kapalı eğlence parkurlarından birine ev sahipliği yapmaktadır.

- Kentpark Alışveriş Merkezi: Kentpark Alışveriş Merkezi'nde ofisler dahil 230 bin metrekarelik kapalı alanın, 80 bin metrekaresi kiralanabilir alandır. Toplam 230 mağazanın yer alacağı Kentpark Alışveriş Merkezi genel alanın 11 bin metrekare ofisler için ayrılmıştır.

- Bilkent Center Alışveriş Merkezi: 99 bin 751 metrekare üzerinde faaliyet gösteren alışveriş merkezi, içerisinde faaliyet gösteren farklı sektörlerden 23 ayrı firma ile uyum içerisinde müşterilerine hizmet vermektedir. Haftada 200 bin kişi tarafından ziyaret edilen Bilkent Center Alışveriş Merkezi, her yaş gurubuna alışveriş ve eğlence olanağı sağlıyor.

- ANKAmall Alışveriş Merkezi: Eskişehir Yolu 7, kilometrede dünyanın seçkin markalarından oluşan 172 bin 107 metrekare kapalı alana sahip Ankamall, 75 bin 760 metrekare kiralanabilir alana sahip. AVM'de 188 mağaza ve 4 bin 400 araçlık ücretsiz otopark bulunuyor.

- Arcadium: Toplam 40 bin metrekare kapalı alana oturan Arcadium Alışveriş Merkezi 85 mağaza, hipermarket, restoranlar, fast-foodlar, eğlence merkezi ve 7 sinema salonu ile hizmet veriyor.

- Gordion Alışveriş Merkezi: Toplamda 50 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 150'den fazla mağaza, alışveriş yapmak, yemek yemek ve eğlenmek için birçok cazip fırsat sunuyor. Alışveriş merkezinin hemen altında ve üstünde bulunan yeni park tesisleri merkezin çalışma saatleri boyunca açık olup toplam 2 bin 400 araçlık yer sunuyor.

-Cepa Alışveriş Merkezi: Eskişehir yolu 7. kilometrede bulunan Cepa'nın, 172.107 metrekare kapalı, 75.760 metrekare kiralanabilir alanında 188 mağaza ve 10 salonlu sinaması bulunuyor. AVM bin 800 açık, 2 bin 600 kapalı otopark alanına sahip.

- Dekocity Alışveriş ve İş Merkezi: Eskişehir Yolu üzerinde konsept AVM anlayışının başarılı örneklerinden biri olmaya aday Dekocity Alışveriş ve İş Merkezi'nde, 50 özel dekorasyon mağazası bulunuyor. Toplam 30 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu olan bu avm 17 bin metrekare kiralanabilir alanında,
86 bağımsız bölümden oluşuyor. Bin araç kapasitesine sahip kapalı ve açık otoparkı, 400 merterake alanda kurulu çocuk oyun sahası, 500 metrekarelik sergi alanı bulunuyor.

- Via Life Fashion Outlet Center: Ankara Söğütözü'nde bulunan Via Life toplam 36 bin metrekare kapalı, 18 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. 60 mağazanın yer aldığı AVM'nin 750 araçlık otoparkı bulunuyor.

- Malltepe Park AVM: 2008 yılında hizmete açılan Malltepe Park Alışveriş ve Eğlence Merkezi, 20 bin metrekare yeşil alan, 45 bin metrekarelik kapalı alan, 21 bin metrekare dolaşım alanı ve kiralanabilir alandan oluşmaktadır. 750 araç kapasiteli otoparkı, oto yıkama, 4 adet sinema salonu, 1 adet çok amaçlı salon, seçkin mağaza, cafe ve restorantları ile Ankara;nın gözde merkezi Kızılay'da alışveriş ve eğlence keyfini bir araya getiriyor.
Başkentte ayrıca Ankuva Bilkent, Planet, Keyf-i Divan, Beysupark, Carrefoursa Batıkent alışveriş merkezleri de bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!