ATM'ler müşteriyi gözünden tanıyacak

Güncelleme Tarihi:

ATMler müşteriyi gözünden tanıyacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otomatik para çekme - yatırma makinaları ATM'ler artık müşteriyi gözünden tanıyacak. ATM konusunda dünyada yüzde 35, Türkiye'de yüzde 80 pazar payını elinde tutan NCR firması, merkezi ABD'de bulunan ‘‘Sensar'' aldı kuruluş ile teknoloji anlaşması yaptı. Buna göre, ATM'ler artık müşteriyi gözündeki iris tabakasının deseninden tanıyabilecek.

Bugüne kadar çalıntı kartlarla işlem yapılmasını her müyterinin kendi belirlediği ve her kullanışta girmek zorunda olduğu dört rakamlı şifre ile engellemeye çalışan bankalar, bu teknoloji sayesinde daha güvenli bir ortama kavuşacaklar. Böylece, şifrenin unutulması veya artarda üç defadan fazla yanlış şifre girilmesi ile ortaya çıkan makinanın kart yutma sorunu da tarihe karışacak. Bu teknolojinin şu anda ATM'ler dışındaki konularda kullanılan ses, parmak izi ve yüz hatlarıyla tanıma yöntemlerinden çok daha güvenli olduğu ve en önemlisi insanın bu özelliğinin diğerlerinden farklı olarak zaman içinde değişmediği belirtildi.

Yeni teknoloji, ATM terminaline yaklaşan müşterinin gözündeki iris tabakasının standart bir video kamera ile çekilmiş görüntüsünün karmaşık bir tanıma sayesinde daha önce kaydedilmiş orjinali ile birkaç saniye içinde karşılaştırma yöntemine dayanıyor. Bu teknoloji ilk olarak NCR'ın Londra'da geçen yıl finansal hizmet sunan kuruluşlara çözüm üretmek amacıyla kurduğu ‘‘Financial Services Knowledge Lab''de birçok banka ve müşterinin görüşü alınmak suretiyle denenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!