Atina’ya Moody’s müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Atina’ya Moody’s müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2013 00:52

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s Yunanistan’ın kredi itibar notunu 19 ay sonra 2 basamak yükseltti.

Haberin Devamı

Moody’s derecelendirmesinde 2012 Mayıs’ından beri en son sırada (C-İflas) bulunan Yunanistan, 2 basamak çıkarak Caa3 (Kurtarıması beklenen-İflasa yakın) konumuna geldi. Atina’da ‘müjde’ gibi duyurulan Moody’s’in açıklamasında, AB ve IMF’nin kurtarma programı çerçevesinde Yunan hükümetinin istikrarlı bir ekonomi politikası izlediği belirtildi. Açıklamada, 6 yıl süren resesyon döneminden, Yunanistan’ın 2015 yılında yüzde 1 oranında kalkınma hızı yaşamasının da beklendiği kaydedildi.

SAVUNMA HARCAMALARINDA İNDİRİM

Bu arada, Yunanistan ekonomik kriz yaşadığı dört yıl içinde savunma harcamalarını yüzde 50’den fazla azalttı. 2009 yılında 6.57 milyar Euro savunma harcamaları yapan Yunanistan’ın 2014 bütçe tasarısında bu alanda sadece 3.12 milyar Euro harcama yapması öngörüldü. Bütçe tasarısında öngörülen harcamaların 1.88 milyar Euro’luk bölümü maaşlara, 538 milyon Euro’luk bölümü ise eski silahlanma programlarından kalan borçlara ödenecek.

İşsizlik geriliyor

Haberin Devamı

EURO Bölgesi’nde enflasyon öncü verilerine göre Kasım ayında yüzde 0.9’a yükselerek beklentilerin üzerinde açıklanırken, işsizlik de Ekim ayında yüzde 12.1’e gerileyerek, yaklaşık dört yıldır ilk defa düşüş kaydetti. Reuters anketine katılan analistler Ekim ayında nihai yüzde 0.7 olan enflasyonun Kasım’da yüzde 0.8’e yükselmesini, işsizliğin ise yüzde 12.2’de kalmasını bekliyorlardı. Euro Bölgesi’nde enflasyonun Eylül ayında keskin düşüş kaydetmesi yetkililerin deflasyondan endişe etmesine yol açmıştı. Eurostat verilerine göre işsizlik Şubat 2011’den bu yana ilk defa düşüş kaydederken, rakamlar Euro Bölgesi’ni oluşturan 17 ülkede ekonomik koşulların ne kadar farklı olduğunu gösteriyor. Avusturya’da işsizlik yüzde 5 seviyesinde iken Yunanistan ve İspanya’da işsizlik yüzde 27 seviyesinde bulunuyor. Euro Bölgesi’nde toplam işsiz sayısı ise 19 milyon.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!