ASO: Hükümet savaÅŸ tahviline sıcak bakıyor

Güncelleme Tarihi:

ASO: Hükümet savaş tahviline sıcak bakıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2003 15:51

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, ''Savaş Tahvili'' önerilerini sıcak bakıldığını ve dün Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini bildirdi. Çağlayan, Hazine'nin borcu çevirebilme durumunda bulunduğunun da altını çizdi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Ali Babacan Hazine Müsteşarlığı'ndaki makamında ASO Başkanı Çağlayan'ı kabul ederek, yaklaşık 1 saat görüştü.

Çağlayan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yapmış oldukları teklifin Hazine'nin borçlanmalarında mevcut bir enstrüman olduğunu kaydetti.
  Â
Çağlayan, '''Allaha şükür, Hazinemiz borcu çevirebilecek durumdadır. Bunda en ufak bir kuşku olmasın'' dedi.

Görüşmelerinde Bakan Babacan'ın, kendisine, (Biz dışardan tek kuruş gelmeyecek şekilde tedbirlerimizi almış durumdayız) dediğini ifade eden Çağlayan, dış gelişmelerde olabilecek her türlü şokun karşılanabilecek durumda olduğunu kaydetti.

Borçların vadelerinin uzaması, faizlerinin düşmesi konusunda Hazine'nin borçlanmasını destekleme önerisinde bulunduklarını anlatan Çağlayan, ''Önerinin boyutlarını Bakana ilettik kendileri teknik çalışmayı yapıp önümüzdeki günlerde ortaya koyarlar'' diye konuştu. 

IMF PROGRAMINA SIKI SARILMAK GEREKÄ°R
 
Çağlayan, IMF ile yapılmış mevcut programa sıkı sıkıya sarılmak gerektiğini ifade ederek, ''Kamuda etkin bir reform yapılması da gerekir, 'Savaş Tahvili' yoluyla da diğer yollarla da olsa gelecek kaynak iç borçların mutlaka tasfiyesinde kullanılmalıdır'' dedi.

Haberin Devamı

''Türkiye'nin problemi borç çevirememe değildir, Merkez  Bankası'nın yetirince döviz rezervi var, sıkıntı vadelerin kısa, faizlerin yüksek olmasıdır'' diyen Çağlayan, bu noktada vatandaştan bir talep ve arzu olduğunu bu nedenle öneri getirdiklerini söyledi.

Çağlayan, şunları kaydetti: ''Babacan, (Bazı vatandaşlarda moral bozukluğu var. Bazı insanlarda borcu çevirememe endişesi olduğu söyleniyor. Böyle bir endişeye kimse kapılmasın) dedi. Borçlar çevrilemez değil, savaş ortamında borçlanmaya ek yük geliyor, Türkiye borçları çevirecek güce sahiptir.''
  Â
''Savaş Tahvili'' önerilerinde TÜFE çarpı 1.10 ile bulunacak bir faiz oranı ve 1-3-5 yıl vadenin makul olabileceğini söyleyen Çağlayan, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için de dövize endeksli tahvil çıkarılabileceğini ayrıca faiz istemeyen kesimlerin taleplerinin yerine getirilebilecek bir mekanizma kurulabileceğini ifade etti.
 Â
Çağlayan, şöyle devam etti: ''Önerilerimiz nedeniyle devlet aciz duruma düşmüş gibi bir şey anlaşılmasın. Bunun adına ulusal dayanışma denmesi biraz dramatik olacak. Savaş Tahvilini dramatize etmeye gerek yok. Borç çevrilemez diye bir şey yok. Ne kadar kaynak gelirse o kadar gelir. İnsanlarda böyle bir istek var.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!