Asker ‘soğan’ soymayacak 500 milyon dolarlık iş doğacak

Güncelleme Tarihi:

Asker ‘soğan’ soymayacak 500 milyon dolarlık iş doğacak
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2003 00:00

Türk ordusundaki ‘er ve erbaşın sıcak yemeÄŸini’ catering ÅŸirketlerinden saÄŸlaması dev bir pazar yaratıyor. Halen 75 bin kiÅŸilik yemeÄŸi özelliÅŸtirip özel sektöre 85 milyon dolarlık iÅŸ yaratan TSK'nın, birkaç yılda 400 bin kiÅŸilik yemek iÅŸini de aynı yöntemle özel sektöre ihale etmesi bekleniyor.Askerde patates, soÄŸan soymak, et doÄŸramak tarih oluyor. Türk ordusunun profesyonel askerlik ilkelerine göre yeniden yapılanması kapsamında baÅŸlayan uygulamalar hem ordu bütçesinde tasarruf getirecek hem de birçok hizmetin özel sektöre ihale edilmesiyle bazı sektörlere yüz milyonlarca dolarlık pazarlar açacak.Halen yurt genelindeki birliklerde 75 bin er ve erbaşın sıcak yemeÄŸini catering (yemek servisi) ÅŸirketlerinden saÄŸlayan eden Türk ordusu, bu satınalmasıyla piyasaya 85 milyon dolarlık iÅŸ verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bu konudaki özelleÅŸtirme adımları catering ÅŸirketlerinde 2 bin kiÅŸilik ek istihdam yarattı. 850 bin mevcudunun yarısına yakını için aynı yöntemi uygulaması beklenen TSK, bu hedefe birkaç yılda ulaÅŸacak.Halen 15 bin er ve erbaÅŸa sıcak yemek hizmeti veren Sodexho Genel Müdürü EÅŸref HamamcıoÄŸlu, ‘‘Genel Kurmay BaÅŸkanlığı'nın ilk çalışmalarına göre sıcak yemeÄŸin dışardan (özel sektörden) temini yüzde 40'lık bir tasarruf saÄŸladı. Sıcak yemeÄŸi dışardan alan askeri birliklerde artık Mehmetçik patates soÄŸan soymakla, subaylarımız da domates ekmek satın almakla uÄŸraÅŸmıyor’’ dedi.YARIM MÄ°LYAR DOLARTSK'nın 850 bin kiÅŸilik mevcudunun yarısının yemeÄŸini özelleÅŸtirmesi halinde, 500 milyon dolarlık ek catering pazarı oluÅŸacak. 2003-2004 sıcak yemek ihalelerinin mayıs ayında tamamlandığını belirten Sodexho Genel Müdürü EÅŸref HamamcıoÄŸlu şöyle konuÅŸtu:‘‘Bir çok özel sektör firmasının yapamadığını ordu yaptı ve uygulamanın kurumsal ve mali bakımdan getirdiÄŸi kazancı hesapladı ve uygulamayı yaygınlaÅŸtırma kararı aldı. Tabii ki ÅŸartnameler yeniden düzenleniyor ve iÅŸ süreci gittikçe olgunlaşıyor. Artık, Mehmetçik patates soÄŸan soymuyor. Asker kışlasında restorana giriyor yemeÄŸini alıyor, yiyor, gidiyor. Bu hem ordu için hem de özel sektör için kazançlı oldu.’’Ordunun profesyonelleÅŸme kararıyla kendi bünyesinde temin ettiÄŸi birçok hizmeti dışardan temin edebileceÄŸini anlatan EÅŸref HamamcıoÄŸlu, bu sayede her ordu biriminin bulunduÄŸu bölgede yeni iÅŸ alanları doÄŸduÄŸunu, ordunun piyasaya yaptığı ödeme ile de harcamanın vergi sistemine girdiÄŸini kaydetti.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!