Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2006 10:29

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yarın ikinci kez toplanacak.

Haberin Devamı

TİSK'te gerçekleştirilecek toplantıda, ilk toplantıda alınan karar doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Maliye Bakanlığından istenen ekonomik ve sosyal göstergeler ele alınacak. TİSK, asgari ücrette, “Uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek artışlardan titizlikle kaçınılması” gerektiğini savunuyor.

Asgari ücretin, “insanca yaşanacak ücret” özelliğini koruması gerektiğini belirten Türk-İş ise net asgari ücretin, en az 605 YTL olarak hesaplanan “açlık sınırına çekilmesini” talep ediyor.

SSK verileri, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kayıtlı işçinin yüzde 44'ünün asgari ücretle çalıştığını ya da asgari ücretli olarak gösterildiğini ortaya koyuyor.

İşçi sendikaları asgari ücrette yapılan artışın, diğer ücretli kesimlere yapılan artışları da dolaylı etkilediğini belirtiyor.
Asgari ücret, geçen yıl 16 yaşından büyükler için yüzde 8.65 oranında artırılarak brüt 531 YTL, net 380 YTL 46 YKr seviyesine çekilmişti. 16 yaşından büyükler için asgari ücretin işverene toplam maliyeti 645 YTL 17 YKr'yi buluyor.

Haberin Devamı

Bu arada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı ve asgari ücretin belirlenme şekline karşı “İnsanca Bir Yaşam İçin Asgari Ücret” isimli kampanya başlatan DİSK, yarın toplantının yapılacağı TİSK binası önünde basın açıklaması yapacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!