Asgari ücret pazarlığında ilk toplantı internetten

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret pazarlığında ilk toplantı internetten
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2020 07:00

2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında 4 Aralık’taki ilk toplantının salgına karşı alınan tedbirler doğrultusunda internet ortamında yapılması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları, 4 Aralık'taki ilk toplantıyla başlayacak.

Bu yıl salgın gölgesinde yapılacak asgari ücret görüşmeleri, tedbirlerden de etkilenecek. Normal şartlarda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde ayrı ayrı toplanıyor, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyordu 4 Aralık'taki ilk toplantını bu sene salgın tedbirleri doğrultusunda internet ortamında çevrim içi yapılması kararlaştırıldı. İşçi ve işverenin ev sahipliğinde diğer toplantıların düzenleniş yönteminin ise ilerleyen günlerde netleşeceği öğrenildi.

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirası brüt asgari ücret.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!