Artık batacak banka yok

Güncelleme Tarihi:

Artık batacak banka yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 01:23

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ‘Artık batacak banka yok’ derken, sistemin sağlam zemine oturduğunu söyledi. Şener, 42.7 milyar dolarlık banka maliyetinin 451 milyon dolarının tahsil edildiğini belirtti.

AKP’nin Antalya kampında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankacılık sisteminin sağlam zemine oturduğunu belirterek, ‘Artık batacak banka yok’ dedi. Şener, 42.7 milyar dolarlık banka maliyetlerinin 451 milyon dolarının tahsil edildiğini, 4.6 milyar dolar için ise protokol imzalandığını söyledi.

AKP’nin değerlendirme toplantısının ikinci gününde kabinenin ekonomi yönetimi milletvekillerini son durumla ilgili bilgilendirdi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda konuşan Şener, batık bankaları ve TMSF’nin tahsilat yöntemlerini anlattı. Edinilen bilgiye göre batık bankaların devlete maliyetinin 42.7 milyar dolar olduğunu söyleyen Şener, bunun sadece 451 milyon dolarının tahsil edilebildiğini, 4.6 milyar dolarlık bölüm için ise protokol yapıldığını kaydetti. Şener’in bankacılığın sağlam zemine oturduğunu ve bir güven ortamının oluştuğunu kaydederek, ‘Artık Türkiye’de batacak bir banka yok’ dediği öğrenildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de konuşmasında bazı sektörlerin revaçta olduğunu belirterek bunları otomotiv ve elektronik olarak sıraladı. ‘Bazı sektörler var, ısırır, etle beslemek lazım’ diyen Tüzmen, KİT’ler gibi böyle sektörlerin mutlaka özelleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıda konuşan ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazım Ekren ise enflasyona dikkat edilmesi ve programdan hiçbir şart altında taviz verilmemesi gerektiğini söylediği bildirildi. Ekren, hükümetin ‘seçim mi ekonomi mi’ ikilemine düşmesi durumunda ‘hep ekonominin tercih edilmesi gerektiğini’ de kaydetti.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da başarının temelinde hedef koymak olduğunu belirterek, ‘Biz bunu yaptık. Piyasalar bize güvendi. Başarımızın nedeni budur’ değerlendirmesinde bulundu.

Belediyelere yeni kaynak aktarılmayacağını önemle vurgulayan Unakıtan, il özel idaresinin mallarının da özelleştirileceğini kaydetti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, milletvekillerinden kendisinden para istememeleri konusunda da uyararak, ‘İsterseniz yandı gülüm keten helva’ dedi.

TMSF, Telsim’in borçlarından sorumlu değil

CHP
Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, TMSF’nin Telsim’in borçlarından hiçbir şekilde sorumlu olmadığını bildirdi.

TMSF’nin fon alacağının tahsilinde yarar görülmesi nedeniyle Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş’nin (Telsim) temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini devraldığını, şirketin hisselerini devralınmadığını vurgulayan Şener, Telsim hisselerinin mülkiyetinin şirketin hissedarlarına ait olduğunu, şirketin her türlü mal, hak, alacak ve borçlarının ise şirketin kendisine ait bulunduğunu kaydetti.

TMSF’nin Telsim’in borçlarından hiçbir şekilde sorumlu olmadığını bildiren Şener, ‘Aksine, kendi alacağını tahsil etmek amacıyla şirketin her türlü mal, hak ve alacakları ile şirket hisseleri üzerinde kanun hükümleri uyarınca haciz ve diğer hukuki işlemleri uygulamaya yetkisini haizdir’ dedi. Şener, Fon’un, Motorola’ya veya Telsim’in başka bir alacaklısına karşı, Telsim’in borçlarının ödenmesinde sorumluluğunun sözkonusu olmadığını belirtti.

İmar’ın murakıpları: Para nereye gitmiş hálá muamma

EL
konulan İmarbank’ta görev yapan Bankalar Yeminli Murakıbı Selda Tiryaki ve Mehmet Tahir Özsoy, halen geriye dönük bilgilere ulaşamadıklarını söyledi. TBMM TMSF ve BDDK Araştırma Komisyonu’na, İmarbank’ta yaşananlar hakkında bilgi veren Tiryaki ve Özsoy, inceleme sonuçlarını şöyle aktardı:

SİSTEMİ BOZMUŞLAR:

Verdiğimiz raporlar sonrasında Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dava açıldı. İncelemelerde bilgi ve belge bulma sorunu yaşadık. Bankanın bilgi işlem sisteminden, geriye dönük bilgi alınması şu ana kadar mümkün olmadı.

KURGU YAPILMIŞ:

Para, çok farklı bankaları dolaşıyor, hemen gruba gitmiyor. Paranın nereye gittiği konusu şu ana kadar işin, muammada kalan kısmı. Onu gizlemek üzere bir kurgu yapılmış. İmarbank’tan para çıkıyor. Vakıfbank, Garanti, Koçbank’ı dolaşıyor ve geri geliyor, sonra Telsim veya ÇEAŞ’a gidiyor. Bankanın fişleri ile sistem kayıtları birbirini tutmuyor. Kredi kullanılması dışında gruba ne kadar kaynak aktarıldığını şu ana kadar tespit edemedik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!