Arkadaşlarıma bile acımadım

Güncelleme Tarihi:

Arkadaşlarıma bile acımadım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Recep Önal, bankalar yeminli murakıplarının önüne getirdiği, mevzuata aykırılık raporlarına ‘imzayı basarak yargıya gönderdiğini’ belirtti. Önal, ‘‘Aralarında meslekdaşlarım, arkadaşlarım da vardı. Acımadım’’ dedi.

DEVLET Bakanı Recep Önal, bakan olduğu ilk günden, Bankacılık Üst Kurulu'na kadar geçen dönem boyunca bankalar yeminli murakıplarının önüne getirdiği, mevzuata aykırılık raporlarına ‘imzayı basarak yargıya gönderdiğini’ söyleyerek, ‘‘Aralarında meslekdaşlarım, arkadaşlarım da vardı. Acımadım. (Yargı sizi aklasın öyle gelin) dedim’’ dedi. .

Kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken, milletvekillerinin ağır eleştirilerine hedef olan Önal, cevap konuşmasında çarpıcı açıklamalara yer verdi.

Egebank'a el konulmadan önce bankalar yeminli murakıplarınca düzenlenen 27 Nisan 1999 ve 24 Mayıs 1999 tarihli iki rapor bulunduğunu açıklayan Önal, şöyle konuştu: ‘‘Bu raporların istediğimiz gibi önünüze gelebilmesi için mahkemede ilk duruşmanın açılmış olması lazım. İçimiz çok rahat. Bakan olduğum süre içinde önüme gelen bütün raporları yargıya sevkettim.’’

BİLANÇO GÖNDERMEYENLER

Önal, TMSF bünyesinde ve kamu bankaları arasında üç aylık bilançolarını göndermeyen bazı bankalar olduğu duyumunu aldıklarını söyleyen ANAP İstanbul milletvekili Nesrin Nas'a şu yanıtı verdi: ‘‘Evet üç aylık bilançolarını göndermeyen bazı bankalar var. Teknolojik bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Ama suiniyet de olabilir. Ancak bunları öğrenmek için ancak Bankacılık Üst Kurulu'ndan bilgi alarak size bilgi sunabilirim.’’

FP'li Ahmet Derin'in kamu bankaları özelleştirilirken devletin ‘altın hisse’ bulundurması önerisine ise Bakan Önal şu ilginç yanıtı verdi.

‘‘Evet koymamız gerekebilir. Ama şimdi değil. Beklediğimiz bazı şeyler var. Dünya Bankası'ndan Mali Sektör uyum kredisi bekliyoruz.’’

BİRLEŞTİR, SAT

Önal, şu anda Fon'dakiler dahil piyasadaki hiçbir bankanın likidite sorunu olmadığını ancak uluslararası standartlar açısından bakıldığında rasyoların yetersiz olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

‘‘Bunun en önemlisi de yüzde 8 sermaye yeterliliği rasyosu.İşte 6.1 milyar dolarlık tahvil bu rasyo için alınıyor. Fon'daki bankalar bu tahvili alınca, rasyoları düzelecek ve kasasında tuttuğu kaynaklar serbest kalacak. Hazine'nin tahsis ettiği bu layn piyasaya para olarak yansımayacak.’’

Önal, dış açık konusunda Hükümetin yeni önlemler hazırlığı içinde olduğu sinyalini de vererek, ‘‘Birkaç gün içinde önünüze bu konuda bazı önlemler gelecek’’ dedi. Bu arada Komisyon üyesi bir milletvekililin İzmir'de yayımlanan ‘Mavi Balina’ adı bir gazetenini Zİraat Bankası'ndan tek kalemde 34 milyon dolarlık kaynak aktarıldığına ilişkin iddiasının da araştırılacağını söyleyen Önal. ‘‘Mali Balina'yı bir bulalım’’ dedi.

Çiftçilere ve esnafa banka hissesi satılacak

Devlet Bakanı Recep Önal, yeniden yapılandırılarak özelleştirilecek Ziraat Bankası ile Halkbank'ta çiftçi ve esnafa hisse satışının gündemlerinde olduğunu bildirdi. Halkbank'ın özelleştirilmesinde hisse almaları konusunda esnaf kuruluşlarına öneride bulunduğunu ve hazırlık yapmalarını söylediğini aktaran Önal, Ziraat Bankası'nda da çiftçilerin tarımsal birlikler kanalıyla önemli bir hisseye sahip hale gelebileceğini anlattı. Önal, Halkbank'ın KOBİ kredilerinin yeniden yapılandırma durumunda da süreceğini, tarımsal kesimin desteklenmesine de devam edileceğini ancak yönteminin değişeceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!