‘ARI-4’e 400 kişi alacak tersine beyin göçü çekecek

Güncelleme Tarihi:

‘ARI-4’e 400 kişi alacak tersine beyin göçü çekecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2011 00:00

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kampusunde kurulan Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi açıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ar-Ge’de kamu-özel sektör payının değişmesi gerektiğini söyledi. Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt da, teknoloji üssünde 400 kişiye istihdam sağlayacaklarını, tersine beyin göçü başlattıklarını belirtti.

Haberin Devamı

TÜRK Telekom, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kampüsünde kurduğu Ar-Ge Merkezi’ni açtı. Türk Telekom Grubu’nun araştırma geliştirme faaliyetlerinin toplanacağı 5 bin 205 metrekarelik ARI-4 merkezinde 400 kişiye istihdam sağlanırken, Türk Telekom bu merkez ile tersine beyin göçünü sağlamayı hedefliyor. Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin açılışına katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Herkesin yaptığını yapınca para kazanamazsın. Türkiye’de Ar-Ge’nin yüzde 70’ini kamu, yüzde 30’unu özel sektör yapıyor. Bunun değişmesi lazım. Ar-Ge’yi özel girişimciler bireyler yapmalı” dedi.
1000 Ar-Ge çalışanı olacak
Türk Telekom CEO’su ve Genel Müdürü Gökhan Bozkurt, teknolojiyi geliştiren ve ihraç eden ülke hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu teknoloji üssünde 400 kişiye istihdam sağlayacağız. Bu merkezin bir işlevi de beyin göçünü önleyip teknoloji ihracatını sağlamak olacak. Türk Telekom Grubu’nda Ar-Ge alanında çalışan sayısını 2012 yılıyla beraber 1000’e çıkaracağız. Tersine beyin göçünde önemli rol üstlendik. Yurtdışından gelip bizde çalışmaya başlayanlar var. Ar-Ge faaliyetleriyle tersine beyin göçünü artıracağız.”
Ödüllü projeler olacak
Bozkurt, Ar-Ge’de üniversitelerin rolünün de büyük olduğuna işaret ederek, Ar-Ge merkezi üzerinden üniversitelerin bilgi birikimi ve araştırma altyapısını değere dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı ve Eureka Ar-Ge Programı başlıkları altında 11 tane onaylanmış projeleri bulunduğuna da değinen Bozkurt, “Türk Telekom Araştırma İşbirliği Ödülleri’ni de başlattık. Yarışma ile üniversitelerin uygun bulunan Ar-Ge projelerini hem finansman hem de teknik ekip olarak destekleyeceğiz. Ödül alan projeleri ürün ya da hizmet olarak hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Harcıalemi herkes yapıyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, teknoloji üretiminin ülkeye katmadeğer ve istihdam sağlayacağının altını çizerek, şöyle konuştu: “Araştırma geliştirme azim, kararlılık ve süreklilik gerektiriyor. Bu alana yatırım artarak devam etmeli. Yeni ve teknolojik ürünler üretmek lazım. Harcıalem ürünü herkes yapıyor. Herkesin yaptığını yapınca para kazanamazsın. Türkiye’de Ar-Ge’nin yüzde 70’ini kamu, yüzde 30’unu özel sektör yapıyor. Bunun değişmesi lazım. Ar-Ge’yi özel girişimciler bireyler yapmalı. Türkiye’nin 2023 yılı hedefi her yönüyle teknolojinin sırrına mazhar olmuş bir ülke haline gelmek. O zaman bilgiye sahip oluruz. Buna yeni kurulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önemli destek verecek. “

Haberin Devamı

Ar-Ge’ye ayrılan kaynak 50 milyar dolar olur

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Ar-Ge için harcanan paranın havaya atılmış israf edilen kaynak olarak görme anlayışından çıkıldığını belirterek, “Önemli dönüşüm yaşanıyor. 2011 yılında Ar-Ge’ye Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYİH) ayrılan pay 1.8 milyar dolardı. Bu rakam 2010’da 7 milyar dolara çıktı. Ama hala GSYİH’nın yüzde 0.7’sine denk geliyor. Hedefimiz yüzde 2.5’a çıkarmak. 2023’de 45-50 milyar dolar olur” dedi.

FATİH projesi Ar-Ge için büyük nimet

FATİH Projesi’ne de değinen Binali Yıldırım, “Ar-Ge’cilere gün doğdu. Türkiye’deki 620 bin dersliğin hepsinde akıllı tahta olacak. Bir yandan da tablet bilgisayarlar bulunacak” dedi. Son dönemde ‘bulut bilişim’in de gündeme yerleştiğini dile getiren Yıldırım, “Bulut var. Herkes oraya bir şeyleri atıyor sonra isteyen ihtiyacını alıyor. Bilişim kafa yorucu ama nimetlerinden yararlanmak lazım. Bilişim öyle bir şey ki dokunduğun an ahirete kadar izin kalıyor. Bu alana yatırım yapılmaya devam edilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!