Arcelor Mittal, borçlarını azaltmak için 478 milyon liralık Erdemir hissesi sattı

Güncelleme Tarihi:

Arcelor Mittal, borçlarını azaltmak için 478 milyon liralık Erdemir hissesi sattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 00:00

Dünyanın önde gelen çelik üreticisi Arcelor Mittal, Erdemir’deki 134.3 milyon hisseyi sattı. Bu satıştan 478.2 milyon TL gelir elde eden Hintli Arcelor Mittal borçlarını azaltmayı hedefledi.

Haberin Devamı

ÇELİK üreticilerinden Hintli Arcelor Mittal, Erdemir Demir ve Çelik Fabrikaları’ndaki (Erdemir) yüzde 25’e denk gelen hisselerinden 134.3 milyon adedini satarak şirketteki payını yüzde 18.7’ye düşürdü. Bu satıştan 478.2 milyon TL gelir elde eden Arcelor Mittal, elindeki Erdemir varantlarını da (Hisse senedini baştan belirlenmiş bir fiyattan ileri bir tarihte satın alma hakkını veren türev finansal araç) satacağını, bu işlemden sonra Erdemir’deki payını yüzde 12.5’e düşüreceğini açıkladı. Erdemir’den Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, Arcelor Mittal’in hisse satışının 30 Mart 2012 ve varantların satışının ise 2 Nisan 2012’ye kadar tamamlanacağı belirtildi.
Borç sorunu
Arcelor Mittal Yönetim Kurulu Üyesi ve CFO’su (Finans Direktörü) Aditya Mittal, hisse satış kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Erdemir çok güçlü bir şirket ve şu anda mükemmel bir yapıda. Ancak bizim Erdemir’deki hissemiz hiç bir zaman kontrol hissesi olmadı. Kontrol hissesine sahip olmadığımız Erdemir bizim için ana işlerimiz arasında yer almıyor. O nedenle daha önce açıkladığımız, ana işlerimize odaklanma ve borçlarımızı düşürme stratejimizin bir parcası olarak Erdemir’deki hisselerimizi sattık.”
Bir yıl satmayacak
Hızlandırılmış ön talep toplama yöntemiyle, kurumsal alıcılara blok hisse satışı yapan Arcelor Mittal bundan sonrası için elinde kalan Erdemir hisselerini bir yıl boyunca satmayacağı konusunda şirketle anlaştığını da duyurdu. Arcelor Mittal dünyanın en büyük çelik ve madencilik şirketlerinden biri olarak 60 ülkede faaliyet gösteriyor. 2011’de 94 milyar dolar ciro elde etti ve 100 milyon tona yakın ham çelik üretti. Bu dünyanın toplam çelik üretiminin yüzde 6’sına denk geliyor.

Haberin Devamı

İlk kez kurumsal varant satışı yapıldı

HIZLANDIRILMIŞ blok satış yöntemiyle hisselirini satan Arcelor Mittal, Türkiye için görece yeni bir türev finansal araç olan varantları da ilk kez kurumsal olarak satışını gerçekleştiren şirket oldu. Yapılan işleme göre, yatırımcılar aldıkları her üç Erdemir hissesi için, A, B ve C serilerinden birer tane olmak üzere toplam 3 adet de varant alacaklar. Her bir seride yaklaşık 44.77 milyon adet olmak üzere toplam yaklaşık 134.32 milyon adet varant bulunacak. Satılacak varantların satım işlemlerinin 2 Nisan’da tamamlanmasının ardından 14 gün içerisinde Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nın Açık Pazar’ında işlem görmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kontrolü alamadı küçülmeyi seçti

ARCELOR Mittal’in Erdemir hissesi satma kararını yorumlayan Steel Orbis Yönetim Kurulu Başkanı Murat Eryılmaz, şöyle konuştu: “Arcelor Mittal, Erdemir’de çoğunluk hisseyi almayı ve kontrolü ele geçirmeyi çok istedi ama bunun olamayacağını anladı. Hisse oranının yüzde 25’i aşması halinde SPK Mevzuatına göre bazı ek yükümlülükler de söz konusuydu. Bunlara firmanın başka ülkelerde kendi kontrolündeki tesislere yeni yatırım ihtiyacı eklenince satış kararı geldi. Hisse payını sıfırlamayacağını tahmin ediyorum. Demir çelikte bir tesis için yeni yatırım 100 milyon dolarlarlardan başlar. Arcelor Mittal’in kaynak yaratabileceği en makul varlıkları arasında Erdemir hisseleri bulunuyordu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!