Arap Emirlikleri'ne Türk F-16'sı

Güncelleme Tarihi:

Arap Emirliklerine Türk F-16sı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir süre önce Mısır'a 46 adet F-16 savaş uçağı satan Türkiye, şimdi de dünya devlerini geride bırakarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne 30 adet F-16 satışı için son noktaya geldi.

F-16 savaş uçaklarını başarı ile üreten ve Mısır'a da 46 adet savaş uçağı satan Türkiye, şimdi de dünya devlerini geride bırakarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne 30 adet F-16 satışında son noktaya geldi. Türkiye ayrıca savunma projeleri konseptinde de önemli bir değişiklik yaparak, Türk Hava Kuvvetleri'nde bulunan 240 adet F-16'ya ek olarak 32 F-16 daha üretmeye karar verdi.

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 30 adet F-16'nın satışını, ABD'nin bu ülkeye satacağı 60 uçaklık program çerçevesinde, sorumlu üretici ülke olarak gerçekleştirecek. Mısır'a yapılan 46 adetlik blok satışa benzer şartlara sahip olacak bu proje için Türk, ABD ve BAE'li yetkililerin biraraya geldiği öğrenildi. Amerikan Savunma Bakanı William Cohen'in geçen hafta Ankara'ya yaptığı sziyarette konunun gündeme geldiği ve Amerika'nın konuya olumlu yaklaştığı belirtildi.

Savunma kaynakları, bu satışın savunma alanında eskiden tamamen dışa bağımlı olan Türkiye'nin geldiği noktayı gösterdiğini belirttiler. Tutarı 700 milyon doları geçen satış için ayrıca, Türk uzmanlar Birleşik Arap Emirlikleri'nde alt yapı hazırlayacak ve eğitim verecek.

Öte yandan Türkiye, elindeki kullanım fazlası F-5 tipi savaş uçaklarını Makedonya'ya satmak için çalışma başlattı. Bu amaçla, uçakların lisansını elinde tutan ABD ile görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

Bu arada Türk Hava Kuvvetleri'ne ek 32 F-16 temini için, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Genelkurmay Başkanlığı'ndan resmi talepte bulundu. Uçaklardan 20'si son sistem kameralarla donatılacak ve özel keşif-gözetleme (reconnaissance) uçağı olacak. Böylece Türkiye ilk kez 200 km. mesafeden hava fotoğrafı çekebilen özel keşif- gözetleme filosuna sahip olacak. Özel filo ile Kuzey Irak ve Suriye'de sınırın ötesindeki PKK'nın faaliyetleri izlenip, anında önlem alınacak. Yeni keşif F-16'ları, mevcut keşif RF-4 Phantom filolarından taktik ve teknik açıdan çok üstün olacak. Bu durum Ankara'ya karşı hasmane tutum içinde olan Yunanistan, Suriye gibi ülkelere de üstü kapalı bir mesaj olacak. Üst düzey bir askeri yetkili, ‘‘Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılması planlanan satış ve 32 uçaklık F-16 ek programı, Türkiye'nin 21'inci yüzyıla hazır bir Silahlı Kuvvetlere sahip olacağının önemli göstergesidir’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!