Petrol ve doğalgazı aramaya başladık

Güncelleme Tarihi:

Petrol ve doğalgazı aramaya başladık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2017 20:54

Türkiye, Akdeniz’de petrol ve doğalgaz için çok boyutlu sismik çalışmalarına resmen başladı. İlk olarak 21 Nisan’da Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Akdeniz’e çıkarak sismik aramalara başladı. Ardından Oruç Reis işe başlayacak. Bu yıl içinde Türkiye’nin alacağı ilk sondaj gemisiyle de sismik veriler doğrultusunda nokta sondajlar gerçekleşecek.

Haberin Devamı

PETROL ve doğalgaz arama çalışmalarında önemli bir aşamaya geçildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı, “Türkiye’nin Akdeniz’de çok boyutlu sismik ve sondaj stratejisi” 21 Nisan’da resmen başladı. Türkiye ilk etapta Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi ile 3 boyutlu sismik arama yapacak. Gemi 31 Mayıs’a kadar Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayacak. Daha sonra da Oruç Reis gemisi ile de sismik çalışmalar artırılacak. Denizlerde arama çalışmaları Türkiye’nin ilk kez bu yıl sahibi olacağı sondaj gemisi ile stratejik olarak güçlenecek. Bu yıl ilk defa sondaj gemisi alınacak. Böylece sismik veriler ışığında Akdeniz’de nokta sondajlar gerçekleştirilecek.

İLK KIBRIS AÇIKLARINDA

Türkiye daha önce uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları doğrultusunda Akdeniz’de sismik arama çalışmaları yapmıştı. Enerji Bakanı Albayrak yeni dönemi “yoğun ve bütüncül arama ve sondaj stratejisi” olarak nitelendirmişti. İşte bu strateji çerçevesinde ilk kez Akdeniz açıklarında çok geniş alanda sismik çalışmalar yapılacak. 

Haberin Devamı

ULUSLARARASI HUKUK

Bu çerçevede sismik arama yapılacak alanlar arasında KKTC açıkları da olacak. Milli Enerji ve Maden Stratejisi çerçevesinde arama ve sondaj stratejisini daha önce açıklayan Bakan Albayrak, “Yılda en az iki tane olmak üzere kuyu kazma ve sondaj adımlarını atmaya başlıyoruz. Bu çerçevede, bilimsel çalışmalar çerçevesinde bulduğumuz verileri değerlendirerek en doğru sahalarla alakalı nokta atışı adımları atmaya başlayacağız. Buradan çok ümit varız, pozitif neticeler alacağımıza inanıyorum. Bu uzun vadeli bir yolculuk, siz ne kadar altyapınızı bilimsellik çerçevesi içerisinde sağlam tutar, doğru adımları doğru noktada atarsanız neticesi de gelir” demişti. Albayrak, ayrıca Türkiye’nin tüm çalışmalarının uluslararası hukuk çerçevesinde olduğunu, bundan sonra da öyle olacağını vurgulamıştı.

ARAMA BİLDİRİMİ ‘GÜNEY’İ PANİKLETTİ

TÜRKİYE’nin, nisan ayı içinde  yayınladığı Akdeniz’de Kıbrıs çevresindeki 3 faaliyet bildirimi (Navtex, uluslararası sularda faaliyet bildirimi) Güney Kıbrıs yönetimini paniğe sürükledi. Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın Kıbrıs’ın kuzeyinde Taşucu Limanı’nda bulunduğuna dikkat çekerek, “Doğalgaz aramalarıyla ilgili egemenliğimizi tartışma açarak, Türkiye’nin tuzağına düşmeyeceğiz” dedi.
Navtex uluslararası denizcilik terminolojisinde, bir deniz bölgesinde yapılacak faaliyetin önceden haber verilmesi, hava ve deniz trafiğini uyarması anlamına geliyor. Türkiye’nin birinci Navtex’i, Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir geminin Ada’nın 80 kilometre batısında Antalya açıklarında deniz altına bazı araştırma cihazları yerleştirme faaliyeti nedeniyle yayınlandı. Rum medyasına göre, ikinci Navtex, 16-24 Nisan tarihleri arasında yine Ada’nın yine batısında Kıbrıs ile Meis adası arasındaki bölgeyi kapsıyor. Türkiye Rumların parselleyerek petrol şirketlerine kiraladığı bu bölgede gerçek mermilerin kullanıldığı deniz ve hava kuvvetlerinin ortak arama kurtarma tatbikatı düzenleyecek. Nisan ayındaki son Navtex ise, Girne ve Türkiye arasındaki deniz bölgesini kapsıyor.

Haberin Devamı

GEMİLERİN ÖZELLİKLERİ

BARBAROS Hayrettin Paşa gemisi Norveç’ten alındı. 31 Aralık 2012’de 130 milyon dolara satın alınan gemi 2013 yılında hizmete başladı. İki ve üç boyutla sismik veri toplayabilen yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesiyle otomatik olarak yapabilen 84 metre uzunluğundaki gemide bir de helikopter pisti yer alıyor. İlk milli sismik gemi Oruç Reis ise boyu 86 metre. MTA Oruç Reis Gemisi’nin personel sayısının 50, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olduğu belirtiliyor. Gemiyle yapılacak 2B/3B sismik araştırmalar ile deniz tabanında 20 bin metreye kadar derinlikteki yapılar incelenebilecek. Gemide, yüksek ayrımlı sığ sismik, deniz gravite, deniz manyetiği yöntemleri kullanımına yönelik ekipmanlar bulunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!