Aradığınız numara bulunacak

Güncelleme Tarihi:

Aradığınız numara bulunacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2001 00:00

Haberin Devamı

GSM şebekelerinin yetersiz kaldığı yerlerden de artık telefonla haberleşmek mümkün. TE.S.A.M T.U.R.K'ün Türkiye'ye getirdiği yeni teknoloji, telekomünikasyon hizmetinin hiç olmadığı açık deniz, dağlık bölgeler gibi her yerden uydu aracılığı ile görüşme imkanı veriyor.

Telekomünikasyon şebekesinin ulaşamadığı yerlerden haberleşmek artık Türkiye'de de mümkün. France Telekom ve Alcatel ortaklığı ile kurulan TE.S.A.M T.U.R.K, uydu üzerinden mobil haberleşme sağlayan yeni bir telekomünikasyon sistemi olan Globalstar'ı Türkiye'de de uygulamaya başladı.

Dünyada kademeli olarak 2000 yılı şubat ayından itibaren kullanıcılara ticari servis vermeye başlayan Globalstar, Fransa, Belçika, Portekiz, ABD ve Kanada'dan sonra Türkiye'de de faaliyete geçti. Globalstar'ın kurucu ortaklarından France Telekom'un yüzde 51, Alcatel'in yüzde 49 ortaklıkla, 30 ülkede Globalstar servisi vermek üzere kurduğu TE.S.A.M, Türkiye'yi de bu ülkeler arasına aldı. Türkiye'de TE.S.A.M T.U.R.K olarak hizmet veren şirketin amacı, hücresel ve sabit telefon servislerinin olmadığı coğrafi bölgelerin haberleşme ihtiyacını karşılamak.

El telefonları, yarı sabit üniteler (araç kiti gibi) ve sabit terminaller aracılığıyla sunulan Globalstar servisleri, halen arama yönlendirme, arama bekletme, kısa mesaj ve sesli mesaj hizmetleri veriyor. İlerde pozisyon belirleme (GPS) e-mail ve fax hizletleri gibi ek servisler de devreye alınacak. Globalstar kullanıcıları genel olarak 3 kategoriye ayrılıyor:

GSM kapsama alanı içinde ve dışında seyahet etmek durumunda olan kullanıcılar. Denizcilik, madencilik, inşaat, taşımacılık, acil servis, seyahat, petrol arama ve kamu hizmetleri gibi sektörel pazar da bu kategoriye dahil.

Henüz telekomünikasyon şebekesinin ulaşmadığı bölgelerin haberleşme ihtiyacı Globalstar sabit ve ankesörlü telefonları giderilebiliyor.

Farklı GSM operatörlerinin servis verdiği ülkler arasında sürekli seyahat etmek durumunda olan kullanıcılar bundan yararlanabiliyor.

Bu sistemin kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerine rakip olmadığını vurgulayan şirket temsilcileri, Globalstar'ın onlara ek bir servis olanağı sunduğunu kaydettiler. ‘‘Globalstar, hücresel ve sabit telefon ağlarının belki de hiç ulaşamadığı yerlere sabit ve ankesörlü telefon hizmetleri götürecektir’’ diyen yetkililer, sistemin avantajlarını şöyle sıraladılar: ‘‘Globalstar uyduları alçak yörünge uyduları olduğundan konuşma sırasanda ses gecikmesi ve yankılanması olmuyor. Geniş bir servis ağı bulunuyor.’’

Çok ortaklı

Uydu üzerinden mobil haberleşme sağlayan yeni bir telekomünikasyon sistemi olan Globalstar, özellikle karasal ve hücresel (GSM) şebekelerinin yetersiz kaldığı yerlerde veya telekomünikasyon hizmetinin hiç ulaşmadığı bölgelerde servis veriyor. New York'taki Loral Space&Commmunications Ltd. ve San Diego'daki Qualcomm. Inc tarafından kurulan Globalstar'ın diğer ortakları arasında, cihaz üreticileri olarak Space Systems Loral, Alcatel, Alenia, DaimlerChrysler Aerospace, Hyundai yer alıyor. Şirketin telekomünikasyon ortaklarını ise, Vodafone-Airtouch, Elsacom, France Telekom, DACOM, China Telecom oluşturuyor. San Jose/ABD merkezli olan Globalstar'ın hisseleri NASDAQ da işlem görüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!