Araç muayeneye 1 milyar dolar yatırdı 20 yılda 10 milyar dolar aktaracak

Güncelleme Tarihi:

Araç muayeneye 1 milyar dolar yatırdı 20 yılda 10 milyar dolar aktaracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2008 00:00

Doğuş Grubu-Akfen-TÜV SÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK’ün araç muayene istasyonları zincirinin tanıtımında konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "550 milyon dolar ihale bedeli dışında; bu altyapı için Ağustos 2007’den bu yana 450 milyon dolar daha yatırım yaptık. 20 yılda devlete 7.3 milyar dolar gelir payı, 2.7 milyar dolar da KDV aktaracağız" dedi.

ULAŞTIRMA Bakanlığı denetimi altında 20 yıl faaliyet gösterecek TÜVTURK markalı araç muayene istasyonlarının ilkini Ocak ayında Elazığ’da açan ve bugüne kadar 150 istasyona ulaşan Doğuş-Akfen-TÜV SÜD ortaklığı, ihale bedeli dışında bugüne kadar 350 milyon doları fiziki yatırıma, 100 milyon doları da finansman-proje geliştirmeye olmak üzere toplam 1 milyar dolar yatırıma ulaştığını bildirdi. Türkiye genelindeki 150 istasyon, 61 ile dağılmış durumda. Halen 150 adet olan sabit araç muayene istasyonu sayısı, Şubat ayında 189’a ulaşacak.

Yılda 6 milyon muayene

Aralık sonuna kadar, araç muayene istasyonuna kavuşan il sayısı 77’yi bulacak. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, TÜVTURK istasyonlarının tanıtımı için dün Çırağan SArayı’nda düzenlenen topantıda, "TÜVTURK, Türk sermayesinin uluslararası şirketlerle aktif işbirliği içerisinde finansal ve teknolojik bütünleşmesinin başarılı bir örneğidir" dedi.

Yatırımlarında toplumsal faydayı hep gözönünde bulundurduklarını ifade eden Şahenk "Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarının en aza indirilmesinde bu yatırımlarımız önemli rol oynayacak. Bu proje kapsamında 550 milyon dolarlık ihale bedeli dışında, yaklaşık 350 milyon dolarlık fiziki yatırım ve 100 milyon dolar finansman ve proje geliştirme olmak üzere toplam 1 milyar dolar yatırıma ulaşıyoruz. 20 yıllık işletme süresi boyunca araçların muayene edilmesinden elde edilecek gelirden yaklaşık 7.3 milyar doları Hazine payı olarak, 2.7 milyar doları KDV olarak Maliye Bakanlığı’na aktaracağız" diye konuştu. TÜVTÜRK’ün böylece devlete 20 yıl sonunda 10 milyar dolarlık kaynak aktaracak. Ferit Şahenk aynıca, sadece İstanbul’da 12 araç muayene istasyonu için 47 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını bildirdi. Araç muayene istasyonlarında, Türkiye genelinde her yıl ortalama 6 milyon, İstanbul’da ise 1 milyon aracın zorunlu muayenesi yapılacak.

Biz de sınıf atladık

Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın ise konuşmasında; pek çok Avrupa ülkesinde araç muayene hizmetlerinin özel sektör tarafından verildiğini belirterek "Ülkemiz de araç muayenesi bakımından sınıf atlayarak bu gelişmiş ülkeler grubuna dahil oldu" dedi. Aydın’ın verdiği bilgilere göre, 19 Aralık sabah saat 09:30 itibariyle hizmete açılan istasyonlarda 773 bin 281 adet araç muayene edildi. Bunların 25 bin 447 adedi emniyetsiz, 284 bin 121 adedi ağır kusurlu, 422 bin 511 adedi hafif kusurlu ve 41 bin 198 adedi de kusursuz bulundu. Bir ayda İstanbul’da ise 57 bin 677 aracın ilk muayenesi yapıldı; 37 bin 456 adedinin muayenesi onaylandı, 20 bin 221 adedinin yani yüzde 35’inin muayenesi araçların ağır kusurlu veya emniyetsiz olmaları nedeniyle onaylanmadı.

Araç ruhsatını getir, mührü bas devri bitti

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, TÜVTURK’ün tanıtım toplantısında, daha önce kamu eliyle yapılan araç muayenelerinde yeni bir dönemi başlattıklarını belirterek, "Yeni ve modern araç muayene istasyonlarıyla insanımız da kazanıyor, devlet de kazanıyor" dedi. Son 6 yılda hava yolunu halkın yolu haline getirdiklerini, 60 yıldır ihmal edilen demir yollarını devlet politikası olarak ele aldıklarını ifade eden Yıldırım, "Ülkeyi iletişim otoyollarıyla da donattık. Cumhuriyet dönemi boyunca, 2002 yılına kadar yapılan 6 bin kilometre bölünmüş yola, 9500 kilometre yol ilave ettik" diye konuştu. Yıldırım, şunları ekledi: "Modern araç muayene istasyonları da, bu hassasiyetimizin bir sonucu. Bir insanın hayatını kurtarmaya bile vesile olmuşsak bu bahtiyarlık bize yeter. Tek kuruş kamu kaynağı kullanmadan istihdam oluşuyor, kör topal vasıtalarla yollarda ölüm saçma dönemi de geride kalıyor. Artık, freni patlayıp otobüs durağına giren bir kazaya rastlamayacağız. Nerede trak orada bırak dönemi geçti. Araç muayeneye gelecek, 100 noktadan kontrol edilecek. Dünyada nasılsa burada o olacak. Muayene işi ciddi iştir. Ruhsatı getir, mührü bas devri bitti."

Yoğun istasyonlarda muayene sabah 6’da başlayıp 21’de bitiyor

ARAÇ muayene istasyonlarında, cumartesi dahil olmak üzere haftanın 6 günü araç muayene hizmeti verilecek. Muayeneler, sabah saat 08:30 ile akşam saat 16:30 arasında yapılıyor. Ancak, TÜVTURK yetkilileri, yoğunluk yüzünden gece 02:00’de kuyruğa giren araç sahiplerini mağdur etmemek için, bazı istasyonlarda sabah saat 06:00’da araç kabul etmeye başladıklarını, muayenelerin akşak 21:00’e kadar sürdüğünü aktarıyor. İstanbul’daki 12 sabit istasyona ek olarak 1 gezici araç muayene istasyonu da hizmete girecek. Bu istasyon; Adalar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Eminönü, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Şişli, Avcılar, Üsküdar ve Zeytinburnu gibi çevre ilçelere hizmet götürecek.

Alman şirketi sayısı 3 bin 500’e ulaştı

TÜVTURK’ün tanıtım toplantısında, konuklara Türkçe hitap eden Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Mattias Von Kummer de, araç muayene işinde uzman olan Alman TÜV SÜD firmasının yanında, Türkiye’deki Alman şirketlerinin sayısının 3 bin 500’e ulaştığını bildirdi. Von Kummer, "Türkiye, uluslararası yatırımcılar için cazip bir partner. 70 milyonluk nüfusu, genç işgücü var. 2007’de Türkiye’ye yapılan Almanya ve Avrupalı şirket yatırımları yüzde 66 arttı" dedi.

Yıldırım, Ağar ile el sıkıştı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yaldırım, TÜVTURK’ün tanıtım toplantısında, konuşma yapacağı salona girdiğinde eski DYP lideri Mehmet Ağar ile karşılaştı. Oğlu, TÜVTURK’ün Muğla iş ortağı olan Mehmet Ağar da, davetli olarak geldiği toplantıda protokol sıralarında otururken gördüğü Bakan Yıldırım’la tokalaşmak için ayağa kalkı. Yıldırım da, Ağar’ın yanına giderek ’Nasılsınız’ diye sordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!