Aptestimden şüphem yok

Güncelleme Tarihi:

Aptestimden şüphem yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2003 01:48

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi affı tasarısıyla kendisinin üç yıla kadar yargılandığı davanın düşeceğinin gündeme gelmesi üzerine, ‘‘Aptestimden şüphem yok. Kendime yönelik birşey yapmadım’’ dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, hazırladığı vergi affı tasarısının, kendisini de üç yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davadan kurtardığı ortaya çıkınca, ‘‘Bizim aptestimizden şüphemiz yok. Onun için benim alınacak, bundan dolayı gocunacak hiçbirşeyim yok’’ dedi. Unakıtan, AKP'nin dünkü Meclis Grubu'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Unakıtan, soruları şöyle yanıtladı:

Hazırladığınız tasarı sizi de kapsıyor mu?

Bilemiyorum, bakmam lazım. Ben kendimle ilgili olarak düşünerek bir şey yapmadım, yaptırmadım. Kendime yönelik bir şey yapmadım.

Sizi de kapsıyorsa kapsam dışına çıkmayı düşünür müsünüz?

Bunlar geneli ilgilendiren kanunlar, biliyorsunuz. Ben de bir bakayım.

Ama tasarıyı sizin bakanlığınız hazırladı.

Biliyorsunuz, bizim yaptığımız tasarıyı bütün kamuoyuna duyurduk, sizler de alın bakın, inceleyin.

Tasarı sizin imzanızla çıktı.

Evet.

İmzalarken inceleme imkanınız olmadı mı?

Olmadı.

Merak etmediniz mi?

Hayır, hiç merak etmedim. Çünkü benim öyle gocunacak birşeyim yok.

Tasarıya, ‘Bu kanun Maliye Bakanlarını kapsamaz’ diye bir hüküm eklemeyi düşünür müsünüz?

(Gülerek) Onu da düşünelim madem öyle.

Bu tasarı sizi de kapsarsa bundan rahatsızlık duymaz mısınız?

Hayır, niye rahatsızlık duyayım ki. Ne var rahatsızlık duyacak. Birşey var mı, yok. Rahatsızlık duyacak birşey yok. O genele yapılan bir kanundur.

Kamuoyunda bunun yanlış algılanabileceğini düşünmüyor musunuz? çünkü sizin hazırladığınız bir tasarı bu ve sizi de kapsayan düzenleme getiriyor.

Benim şahsen suçlu halim yok. Bizim aptestimizden şüphemiz yok. Biz çiğ yemedik karnımız ağrımıyor. Onun için benim alınacak, bundan dolayı gocunacak hiçbir şeyimiz yok.

Tasarınız vergi affı olarak değerlendiriliyor.

Kimsenin vergisini affetmiyoruz, yeni yapılanma yapıyoruz. Faiz ve cezaları bile kaldırmıyoruz. Ama ağır ekonomik koşullar yaşamış mükelleflere bir ödeme kolaylığı sağlamak için belli bazı indirimler yapıyoruz cezalarda. Aksi halde bunların hiç alınma imkanı yok, dosyalar orada bloke vaziyette duruyor. Alınma imkanı olmayana biz işlerlik kazandırıyoruz. Mükellefimizin de ödeme gücüne göre bir kolaylık, bir yeniden yapılanma sağlıyoruz.

Genel Başkanınız Erdoğan, memur ve emekli zammının kaynağı olarak da gösterdiği bu tasarı ile 10 katrilyon gelir elde edileceğini söyledi.

Genel Başkan ne diyorsa doğrudur.

Mali Milat Meclis'ten geçti, gözler Sezer'de

TBMM Genel Kurulu'nda dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere 9 maddesini veto ederek iade ettiği ‘‘Mali Milat ve Nereden Buldun?’’ uygulamasını kaldıran yasa benimsendi. Yasa önceki gece Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ‘‘Yürürlük maddesi’’ değiştirilerek kabul edildiği için, Sezer'e yasayı ikinci kez veto etme şansı doğdu. Buna göre, 1 Ocak'tan itibaren yürürlükten kalkan Süper Toto, Skor Toto, Gol 7, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve benzeri oyunlar ile at yarışlarından alınan özel işlem vergisi ile cep telefonlarından alınan özel iletişim vergisi, yasanın yayımlandığı tarihten sonra uygulanacak. Yasa, gelirin tanımını değiştirerek, Mali Milat kanunu yürürlüğe girmeden önceki haline geri döndürüyor, böylece ‘Nereden Buldun?’’ sorusunu sorabilme imkanını ortadan kaldırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!