AP'den Brexit sonrası flaş karar

Güncelleme Tarihi:

APden Brexit sonrası flaş karar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2021 11:03

Avrupa Parlamentosu, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasının (Brexit) ardından Londra ile varılan ticaret anlaşmasını onayladı. 

Haberin Devamı

Anlaşma, mal ve hizmetlerle birlikte yatırım, rekabet, kamu destekleri, vergi, ulaşım, enerji, balıkçılık, veri güvenliği ve sosyal güvenlik gibi alanları da kapsıyor. Menşe kurallarına uyan mallara gümrük vergisi ve kota uygulanmayacak.

Taraflar, çevreyi koruyacak ve iklim değişimi ile mücadeleye öncelik verecek. Sosyal haklar ve işçi hakları gözetilecek. Bağlayıcı bir uzlaşmazlık çözüm mekanizması kurulacak. Bu mekanizma rekabetin adil ve eşit şartlar altında gerçekleşmesini sağlarken, rekabeti engelleyici davranışları önleyecek. AB ve İngiltere karasularındaki balık stoku ortak yönetilecek. İngiltere balıkçılık aktivitelerini geliştirebilecek. Avrupalı balıkçıların faaliyetleri sürdürülecek. Hava yolu, kara yolu, demir yolu ve deniz ulaşımları devam edecek. AB ve İngiltere ulaşım alanında adil biçimde rekabet edecek.

Haberin Devamı

AB ve İngiltere vatandaşlarının sosyal güvenlik hakları koordine edilecek. İngiltere, mali katkı sağlaması durumunda AB'nin araştırma programlarına katılabilecek. Özellikle sınır ötesi suç ve teröre karşı emniyet ve adli iş birliği çerçevesi kurulacak. AB ve İngiltere arasında Ortak Konsey kurularak, anlaşmanın nasıl yorumlanacağı ve yerine getirileceği belirlenecek.

1 OCAK'TA GEÇİCİ OLARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

İngiltere'de Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı. AB'den ayrılan Londra, Brüksel ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürüttü.

Taraflar, 1 Ocak'tan itibaren gümrük vergisi ve kota olmadan ticareti sürdürecek anlaşma konusunda aralık ayında uzlaşı sağlamıştı. Anlaşma, Avrupa Parlamentosu'nun onayından önce 1 Ocak'ta geçici olarak yürürlüğe girmişti.

BAKMADAN GEÇME!