Anne Bebek Çocuk ile 211 milyon TL

Güncelleme Tarihi:

Anne Bebek Çocuk ile 211 milyon TL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 09:57

AÇTIĞI tüm mağazaları 1000 metrekare civarında olan Civil, sadece 19 yılda Türkiye’nin en büyük ‘anne, bebek, çocuk (abç)’ ürünleri perakendecilerinden biri olmayı başardı. Firma 2014’ü 211 milyon lira ciroyla kapadı.

Haberin Devamı

TÜRK girişimcileri en geleneksel sektörlerde bile çok ilginç formüllerle özgün başarılara imza atıyor. Artvin kökenli, Tokatlı Yıldıran ailesinin küçük oğlu Mustafa Yıldıran tarafından 1996’da kurulan ‘Civil Çocuk Dünyası’ ‘büyük mağazalarda anne, bebek çoçuk’ ürünleri konseptiyle hızlı büyümeyi başardı. 19 yılda 211 milyon lira cirolu bir mağazalar zinciri haline gelen Civil’in şu anda 46 mağazası var. Mağazaların ortalama büyüklüğü ise 1000 metrekare. 2015’te 10 mağaza daha açmayı planlayan Civil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldıran şöyle konuşuyor:

GARSON BABANIN OĞLU

“Aslen Artvinliyiz. Oradan, Tokat’a yerleşmişiz Babam (İbrahim) 1952’de İstanbul’a gelmiş ve önce garsonluk yapmış. Bir süre sonra da Gültepe’de marketçiliğe başlamış. Gültepe Lisesi’nin kantinini işletmiş. Biz, Kağıthane’de büyüdük. Esnaflığı ve ticareti de bize babamız öğretti. Ben çocukluğumda, ayakkabı boyadım, çay sattım, markette, otoparkta çalıştım, otobüs bileti sattım. Gürcistan ile kapı açılınca da gittim oralardan ürün alıp getirip sattım.

Haberin Devamı

‘İHRAÇ FAZLASI’ İŞ OLDU

Bu işe üç erkek kardeş başladık. Ben en küçüğüm. Bu sektöre girişimiz ihracat fazlası ürün satan arkadaşlar vasıtasıyla oldu. Bir süre onların yanında çalıştım. Bu arada üniversitede işletme okudum. Üniversite bitince büyük ağabeyim beni bir işe sokmak istedi. Ben de ona ‘abi sen bize ticarete başlamamız için destek ol’ dedim. Kendisi inşaat malzemeleri alıp satıyordu. Ekonomiyi de çok yakından takip ederdi. O bize destek verdi, ortak oldu ve biz durumu kurtarınca da kenara çekildi. Kendisi zaten tasavvuf ehli gibi bir şahsiyettir. İlk mağazamızı 1996’da Cevizli’de açtık. O mağazada ihracat fazlası çocuk giyimi alıp satmaya başladık.

23 ŞUBE OLUNCA ÜRETİM

Civil olarak ilk mağazadan 1 yıl sonra Pendik sonra Sultanbeyli, Kadıköy, Maltepe mağazalarımızı açtık. 23 şube olunca kendimiz tasarım yapıp ürettirmeye başladık. Kumaş, tasarım, kalıp, kalite kontrol ve dünya standartları hepsi kontrolümüz altına girdi. Şu anda yönetim binamızda (5000 metrekare) aslında üretim organizasyonu yapıyoruz. Kendi üretimimiz sattığımızın ürünlerin yüzde 10’udur. (29 fason atölyesi bize çalışıyor) Bizde bordrolu çalışan 1040 kişiye ulaşmış durumda. 46 mağazamız. Alameti farikamız (ayırt edici özelliğimiz) mağazalarımızın büyük olması. Ortalama 100 metrekaredeyiz. Formülümüz; ‘anne bebek, çocuk’ (abç) ürünlerinin tamamını satıyoruz. Henüz ihracatımız yok ama Gürcistan’da bir mağazamız var. Ciromuz 2013’te 160 milyon liraydı. 2014 için 211 milyon lira hedef vardı tuttu. 2014’te de 10 büyük mağaza açtık. Mağazalaşmaya yurt içinde devam edeceğiz. Bu yıl da 10 mağaza açabiliriz. Yurt dışından Balkanlardan talep yüksek. Makedonya’dan 2 bin metrekarelik bir mağaza açma talebi var. Azerbaycan başta olmak üzere Türk cumhuriyetlerinden de talep çok yüksek.

Haberin Devamı

Anne Bebek Çocuk ile 211 milyon TL

14 milyon fiş kesmişiz

CİVİL cirosunda giyim ürünlerinin yüzde 60 paya sahip olduğunu belirten Mustafa Yıldıran şöyle konuşuyor: “Yılda ortalama 11 milyon adet ürün satıyoruz. 2014’te 14 milyondan fazla fiş kesmişiz. Şirketimizde büyük patron Ali Yıldıran, Bekir bey (büyük ağabey) ayrı da olsa hep ona danışırız. Tüm atılımlarda görüşünü alırız. Böyle bir aile şirketiyiz. Bayilik vermiyoruz. 46 mağazamızın toplam metrekaresi, 67.500 metrekare. Aslında ağız alışkanlığı olarak biz mağaza diyoruz ama ‘büyük mağazacılık’ yapıyoruz. Hedefimiz 2017’de 100 bin metrekare satış alanı olan bir grup olmak istiyoruz. Kurumsallaşmak için 2 yıldır ciddi eğitimler alıyoruz"

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!