Amerikalılar Türk falcı istedi

Güncelleme Tarihi:

Amerikalılar Türk falcı istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 14:11

Türkiye, ABD'nin Uluslararası Yemek ve Şarap Festivali'ne katılacak. Festivalde 6 hafta süreyle Türk mutfağı tanıtılacak. Amerikalılar, etkinlik için Türk falcı talep istedi.

Türkiye, ABD'nin Orlando kentindeki Disneyland'ın eğlence parklarından EPCOT'ta düzenlenen Uluslararası Yemek ve Şarap Festivali'ne katılacak.

EPCOT'ta 1995 yılından bu yana düzenlenen festivale bu yıl ilk kez Dışişleri Bakanlığı'nın himayesinde ve Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından koordine edilen bir dizi etkinlikle katılım sağlanacak.
29 Eylül-14 Kasım tarihleri arasında yapılacak EPCOT Uluslararası Yemek ve Şarap Festivali'nde, Türkiye'nin sokak büfesi tarzında bir yiyecek ve içecek satış noktası bulunacak ve buradan Türk yemekleri ile şaraplarının satışı gerçekleştirilecek. Yaprak sarma, çerkez tavuğu, vişneli ekmek, köfte, imam bayıldı, mantı, patlıcan salatası, kısır gibi Türk mutfağı örneklerinin hazırlanışını gösteren sunum ve tadım toplantıları yapılacak.
Türk ve farklı ülke şeflerinin hazırladıkları yemeklerin seçilen şaraplarla sunulduğu açık büfe yemekli parti düzenlenecek.

BULGUR VE ZEYTİNYAĞI TANITILACAK

Ayrıca, bulgur ve zeytinyağının tanıtılacağı seminer, otantik Türk lezzetleri üzerine konferans, sohbet ve dia gösterileri gerçekleştirilecek. New York ve Şikago'yu kapsayan turnede bulunan Anadolu Ateşi de, 3 Kasım'daki gala yemeği ve 4 Kasım'daki Türkiye Tanıtım Yemeği'nde dans gösterisi sunacak.

Türkiye'nin ABD'de tanıtımı açısından büyük önem taşıyan festivale, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Fındık Tanıtım Grubu, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği Başkanlar Kurulu, Elda A.Ş. ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ana sponsor olurlarken, Kurukahveci Mehmet Efendi ve İfsak da destek verdiler.

FESTİVALE KATILIMIN BÜTÇESİ 250 BİN DOLAR

Festivale katılımla ilgili basın toplantısı düzenleyen Türk Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Şerif Egeli, “Festival, iftihar ettiğimiz mutfağımızı tanıtmak için büyük fırsat olacak. Engin Osmanlı mutfağını tanıtma imkanı bulacağız. Etkinlikleri 1.5 milyon Amerikalı gelip görecek” dedi. Şerif Egeli, Amerikalılar fala çok meraklı olduğu için, falcı talep ettiklerini de belirtti. TAİK Koordinatörü Başak Kızıldemir de, 6 hafta süren festivali geçen yıl 1.3 milyon Amerikalının izlediğini kaydetti. Kızıldemir, Amerikalıların talep ettiği falcıyı bu ülkede yaşayan Türkler arasından temin etmeye çalıştıklarını söyledi.

BAŞKAN BUSH'UN KARDEŞİ DAVETLİ

Festivale, İzmir bölgesinin geniş desteği nedeniyle Efe Rakısı'nı da götürmeye çalıştıklarını belirten Kızıldemir, 185 dolar verilerek katılınacak 3 Kasım'daki gala yemeğine, ABD Başkanı George Bush'un kardeşi Florida Valisi Jeb Bush'u da davet ettiklerini söyledi.

Festival öncesi Türkiye'de yapılan incelemeler sonrası kubbeli şekilde tasarlanan satış noktasında, ilk önce Amerikalıların beğendiği çerkez tavuğu ve nar ekşili çorba satılacak. Güvenlik endişesiyle Amerikalıların yabancı şefleri mutfağa sokmadıkları, konuk şeflerin verdikleri tariflerle yemeklerin hazırlandığı bildirildi.
(İSTANBUL/A.A)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!