Amatör balıkçılara sertifika tartışması

Güncelleme Tarihi:

Amatör balıkçılara sertifika tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 17:09

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı, “Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı”, amatör balıkçılar arasında tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Taslakta, dinlenme ve spor amaçlı yapılacak her türlü avlanmanın izne bağlanmasına ilişkin hüküm yer aldı. Bu hükmün, başta sahil şehirlerinde yaşayanlar olmak üzere hobi olarak balık avlayanların sertifika alınmasını zorunlu kılacağı savunuluyor.

CEZA TAMAM, AMA...

Bakanlığın hazırladığı taslakta yer alan “Bakanlıktan izin almadan ticari olmayan dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapanlara iki yüz Türk Lirası idari para cezası verilir ve avlanan su ürünlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir” maddesi tartışma yarattı. Bu durumun olta balıkçılarını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

Rastgele Amatör olta Balıkçıları Derneği Başkanı Kahraman Melek, bu uygulamanın başka ülkelerde de var olduğunu bildiklerini söyledi. Melek, “Ancak tabii ki kaçak avlananlara 200 lira ceza yüksek bir rakam. Caydırıcı olacaktır” dedi. Ancak cezanın dışında olta başta olmak üzere amatör balıkçılık yapanların sertifika almalarını zorunlu hale getirecek uygulamanın sıkıntı yaratacağı bildirildi. Taslak hazırlanırken, ilk önce tekneler ile yapılan hobi amaçlı avlanmaların gündeme geldiği, ancak daha sonra maddenin olta balıkçılarını da kapsayacak şekilde düzenlendiği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, sertifika alan herkesin olta balıkçılığı yapabileceğini belirtirken, sertifikanın da ücretsiz olacağını açıkladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!