Altını ‘gram gram’ alıp satmaya imkan veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Altını ‘gram gram’ alıp satmaya imkan veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 00:00

Altına yönelik çok sayıda farklı ürünlerinin bulunduğunu belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, “Bunlardan biri vadesiz mevduat niteliğinde olan ve gram olarak alınıp satılan “Altın Depo Hesabı” ürünü, bir diğeri “Yatırım Hesabı” aracılığı ile müşterilerimize sunduğumuz ve gram altına, tam Cumhuriyet Altınına ve yarım Cumhuriyet Altınına eşdeğer kaydî altın ürünlerimiz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, altına yatırım yapmak isteyen müşterilerine farklı ürünler sunduklarını belirterek, “Bunlardan biri vadesiz mevduat niteliğinde olan ve gram olarak alınıp satılan “Altın Depo Hesabı” ürünü, bir diğeri “Yatırım Hesabı” aracılığı ile müşterilerimize sunduğumuz ve gram altına, tam Cumhuriyet Altınına ve yarım Cumhuriyet Altınına eşdeğer kaydî altın ürünlerimiz” dedi. Bu ürünlerin dışında B Tipi Altın Yatırım Fonu ve farklı vadelerde ihraç edilen korumalı Altın Yatırım Fonlarının bulunduğunu kaydeden Aral, ayrıca altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi ürünleri sunduklarını söyledi. 

Emtiada yolun başında

Altın fiyatlarındaki artışın, bankalar tarafından altın bankacılığı kapsamında müşterilere sunulan ürünlerde ciddi talep artışı yarattığını söyleyen Aral şöyle devam etti: “Bu durum bankaların altın bankacılığına daha fazla yönelmelerine ve müşterilere sunulan ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesine yol açtı. Ancak Türkiye’de bankacılık sektöründe emtia fiyatlarını değerlendiren ürün sayısı giderek artmakla birlikte özellikle gelişmiş ülkelere kıyasla ülkemiz piyasalarında fazla derinlik olmadığı söylenebilir. Yerli yatırımcılarımız emtiaya ağırlıklı olarak yatırım fonları aracılığıyla yatırım yapıyorlar.”

Haberin Devamı

30 milyar TL büyüklük

Türkye’deki yatırım fonu yatırımcı sayısının, 2008 sonundan bu yana yaklaşık yüzde 9 artış gösterdiğini belirten Aral, “Bu artış, ülkemizde yatırım fonlarına olan ilginin yükseliş trendinde olduğuna işaret ediyor. Diğer taraftan yatırım fonu sektörünün 2011 yılı itibarıyla ulaştığı 30 milyar TL’lik portföy büyüklüğü, GSYİH’nin ‘Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yüzde 2.3’üne denk gelmektedir. Bu oran ABD’de yüzde 73, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 32 civarlarında. Bu açıdan bakıldığında, yatırım fonu sektörümüzün kayda değer bir gelişim potansiyelinin bulunduğu sonucuna ulaşılmak mümkün” şeklinde konuştu.

BES’e destek önemli

Aral şöyle devam etti: “Uzun vadeli tasarruf alışkanlığının henüz yeterince gelişmediği ülkemizde, mevcut tasarrufların GSYİH’ye oranı oldukça düşük düzeylerdedir. Bu durumun nedenlerinden biri, bireysel emeklilik sistemimizin (BES) henüz istenilen ölçüde gelişmemiş olmasıdır. Bu anlamda tasarrufların artırılmasına yönelik her düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Bireysel emeklilik sisteminin teşvikine yönelik adımların atılmasının, sistemin önümüzdeki dönemde kayda değer bir büyüme sergilemesine katkı yapacağını tahmin ediyoruz.”

Haberin Devamı

Yatırımcı sepet oluşturmalı

SON dönemde ekonomik görünümde iyileşme görülmekle birlikte küresel krizin son bulduğunu bu aşama söylemenin mümkün olmadığını düşündüğünü kaydeden Erdal Aral, “Yatırımcılarımızın, portföylerini geleceğe dönük beklentileri ve risk algıları doğrultusunda şekillendirmeleri ve birden fazla araca yatırım yaparak “sepet” oluşturmaları faydalı olacaktır. Bu doğrultuda uzun vadeli yatırımlarda mevduat, altın, kamu ve özel sektör borçlanma araçları ve hisse senetleri tercih edilebilir. Bunlara ek olarak profesyonel portföy yöneticilerince yönetilen yatırım fonları da yatırımcılarımızca değerlendirilmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

Özel sektör tahvili yüzde 543 arttı

YATIRIM araçlarında online işlemlerin payının son yıllarda dikkat çekici ölçüde arttığını kaydeden Erdal Aral, şu bilgileri verdi: “Önceki dönemlerden farklı olarak son dönemlerde altın mevduat ürünlerine ve özel sektör borçlanma araçlarına olan talep dikkate değer ölçüde arttı. Altın mevduat bakiyeleri 2010 yılı sonunda 2.4 milyar TL iken, 2012’ye gelindiğinde bu rakamın 5 kattan fazla arttığı görülüyor. Özel sektör borçlanma araçları bakiyelerindeyse aynı dönemde yüzde 543’lük artış meydana gelmiştir. Müşterilerimiz altın alım satım işlemlerinin büyük çoğunluğunu internet üzerinden gerçekleştiriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!