Altında vade dönemi

Güncelleme Tarihi:

Altında vade dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin gerçek anlamda ilk vadeli işlem piyasası İstanbul Altın Borsası'nda (İAB) bugün açılıyor. Borsada bir yıla kadar vadeli altın alım satımı yapılabilecek.

Türkiye'nin ilk vadeli işlemler piyasası ‘‘İstanbul Altın Borsası (İAB) Altına Dayalı Vadeli İşlemler Piyasası'', bugün açılıyor. Vadeli İşlemler Piyasası, kuyumculuk sektörüne, Türk mali piyasasına, kurumsal yatırımcılara ve küçük yatırımcılara risk korunmasından yatırıma kadar çeşitli çağdaş yenilikler sunacak.

İAB Altına Dayalı Vadeli İşlemler Piyasası'na bugüne kadar 30 üye kabul edilirken, bunlardan 17'sini bankalar, 3'ünü İMKB aracı kuruluşları, 7'sini yetkili müesseseler (döviz büfeleri) ve 3'ünü de kıymetli maden aracı kurumları oluşturuyor.

Vadeli İşlemler Piyasası, spot piyasanın açık olduğu günlerde 11.00-16.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. Piyasada işlem yapılabilecek vadeler, Eylül'den başlamak üzere tl/gr sözleşmeleri için 6 aya kadar, dolar/ons sözleşmeleri için 12 aya kadar her ay için tespit yapıldı.

İAB Genel Sekreteri Dr. Rasim Kaan Aytoğu, yaptığı açıklamada, İAB'de, açıldığından bu yana 515 işlem gününde 5.2 milyar dolar karşılığı 437 bin 387 kilogram altının işlem gördüğünü bildirdi.

2 yıllık kısa süre içinde uluslararası fiziki altın piyasasında yükselen bir piyasa olarak yerini alan İAB'nin şimdi de mali piyasalara yeni bir yatırım aracı olarak vadeli altın kontratlarını sunduğunu belirten Dr. Aytoğu, altına dayalı vadeli işlemlerin, uluslararası kurallara uygun işleyen, piyasa riski ortadan kaldırılmış ve küçük teminatlarla büyük tutarlarda işlem yapmaya olanak tanıyan bir piyasa ortamı yaratacağı için kurumsal ve münferit yatırımcılara olanak sağlayacağını kaydetti.

Dr. Aytoğu, vadeli piyasaların spot piyasalara göre daha düşük işlem maliyeti, yüksek likidite ve daha kolay açığa satış gibi önemli avantajlara da sahip olduğuna işaret etti.

Piyasanın, yatırım fonu ve portföy yönetimi açısından da Türkiye'de mevcut yatırım araçları yelpazesinde cazip bir alternatif sunduğu belirten Dr. Aytoğu, ayrıca İAB bünyesinde kurulan altına dayalı vadeli işlemler piyasasının, bu alandaki en büyük 2 piyasa olan New York (Nymex) ile Tokyo (TOCOM) arasında benzer piyasa ve işlem esasları ile coğrafi konumundan kaynaklanan zaman avantajı ile yeni bir finansal cazibe merkezi olacağını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!