Altında Rusya yükselişi! Putin dengeleri bozdu

Güncelleme Tarihi:

Altında Rusya yükselişi Putin dengeleri bozdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2022 07:02

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıyan kararnameye imza attı. Donetks ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıyan Rusya'nın hamlesiyle altın fiyatları güç kazandı. Ons altın böylece 1914 dolarla 8 ayın zirvesine ulaşmış oldu. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Eda Karadağ ve Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy yaşanan tüm gelişmeleri ve olası senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Tüm dünya Rusya-Ukrayna arasında çıkacak olan çatışmayı beklerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin masa başında Ukrayna'nın bazı bölgelerini ele geçirecek karara imza attı.

Putin, Donetsk ve Luhansk'ı tanıyan kararnameyi imzaladı. İmzanın ardından gece geç saatlerde Rusya'dan Ukrayna'nın içine doğru askeri hareketlilik yaşandı. Rusya, tanıdığı ayrılıkçı bölgelere askeri teçhizat ve destek ekibi yığdığına dair videolar paylaşıldı.

Bu durumla birlikte altın fiyatlarında sert fiyat hareketleri görülmeye başlandı. Henüz çatışma yaşanmamış olmasına rağmen altın fiyatları 1900 dolar seviyesinde dengeye oturdu. 

Ons altın güne 1904 dolardan başlarken; gün içinde en düşük 1894 dolar, en yüksek de 1914 dolar seviyesi görüldü. Saat 13:45 itibarıyla ons altın 1896 dolardan alıcı buluyor.

Haberin Devamı

Altında Rusya yükselişi Putin dengeleri bozdu

GRAM ALTIN DA YÜKSELİŞTE

Gram altın fiyatları da ons altına paralel olarak yükseliş gösteriyor. Gram altın güne 837.4 liradan başlarken; gün içinde en düşük 835.7 lira, en yüksek de 849.10 lirayı gördü. Altının gram fiyatı aynı dakikalarda ise 840,3 liradan alıcı buluyor.

Altında Rusya yükselişi Putin dengeleri bozdu

 PİYASADA PANİK HAVASI ARTTI
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Altında Rusya yükselişi Putin dengeleri bozdu

Ons altında, Rusya-Ukrayna etkisini sürdürüyor. Bu hafta, diplomasi trafiğinin yoğun olduğu bir haftaya başlamıştık ve bu beklenti, ons altının temkinli seyretmesine neden olmuştu. Ancak dün gelen açıklamalar, piyasaları endişelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması, iki ülke arasındaki tansiyonun yeniden artmasına neden oldu. Rusya'nın bu hareketi, dünyada tepkilere yol açtı. ABD, AB ve birçok ülkeden bu konuya dair açıklamalar geliyor. ABD'de bugün Rusya'ya yönelik yapacakları yaptırımları açıklayacaklarını bildirdi. Piyasada panik havası artmış durumda, risk iştahı zayıf. Riskli varlıklardan çıkışlar, güvenli limanlara doğru girişi hızlandırdı. Bugün için bu konuyla ilgili gelişmeler yakından izlenecektir.

Haberin Devamı

ABD'NİN YAPTIRIM KONUSU KRİTİK

Dünyadan açıklamalar gelmeye devam edebilir. ABD'nin yaptırım konusu kritik. Rusya'ya uygulamak isteyeceği yaptırımları açıklaması sonrası Rusya'nın buna vereceği tepki, piyasalarda oynaklığa yol açabilir. Bugün açıklanacak verilerden ziyade, Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler piyasaların gündeminde olacaktır. Tansiyon ne kadar artarsa, borsalarda satışlar, emtialarda da alımlar devam edebilir.

RİSKLER ALTINI BESLER AMA HAREKETLER GÜVENİLİR DEĞİLDİR

Aksi senaryo, özellikle Rusya'nın bu panik ortamını dindirici söylemlerde bulunması yeniden diplomasinin umudunun güçlenmesi, risk iştahının da toparlanmasını sağlayabilir. Olası böyle bir senaryoda da, ons altının kazançlarını geri vermesini bekleyebiliriz. Hareketli bir gün olacak. Böyle zamanlarda, sadece teknik analizle hareket etmek pek sağlıklı olmayabilir. Ons altın için net bir yön vermek zor çünkü jeopolitik riskler devam ettikçe, altın kendisini besler ama bu da çok güvenilir bir hareket değildir. Bir açıklama, piyasanın sakinleşmesi, altının sert bir şekilde aşağı yönde tepki vermesine neden olur. Bu nedenle, ons altın için dikkatli hareket edilmeli.

Haberin Devamı

İzlediğim direnç olan 1916 dolar bölgesine yakın yerlerden kar satışları görüldü. Bu seviyeyi gün içi direnci olarak izlemeye devam ediyorum. Bu direncin aşılması durumunda bir sonraki direnci 1942 dolar seviyesinden geçiyor. Buna karşın, belirtilen dirençler aşılamaz ve riskler dağılmaya başlarsa ons altında aşağı yönlü seyrinde 1900 dolar referans noktası olurken, bir sonraki destekler 1888 – 1877 dolar ve 1853 dolar olarak bulunuyor. Bu desteklerin altında asıl desteği 1835 dolar biraz daha kritik. Eskiden izlediğimiz 1835 dolar direnci şimdi kuvvetli destek konumunda. Bu desteğin kırılmasıyla satışlar daha da hızlanabilir. Ancak bu destekten gelecek tepki alımları satışların biraz önüne geçecektir. Şimdilik teknik göstergeler pozitif. Haber akışları bu tekniği destekliyor. Rusya-Ukrayna meselesinin ne yönde şekilleneceği, ons altının seyrini de belirleyecektir. Bu riskin azalması durumunda altında yükselişin yerini satışlar alabilir ve Fed etkisine yeniden girerse, yükselişinde bir süre zorlanabilir.

Haberin Devamı

1920 DOLARIN ÜZERİNDEKİ HAREKETLERİN ÖNÜ AÇIK GÖRÜLÜYOR
Murat Özsoy - Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı

Altında Rusya yükselişi Putin dengeleri bozdu

Dünya siyasi ve ekonomik gündeminde odak noktasında olan Rusya Ukrayna arasındaki kriz piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde belirgin faktör olma özelliğini koruyor. Bu durum her ne kadar riskli varlıklardan bir kaçış yaratsa da endekslerde bölgesel etkiler henüz küresel çapta çok büyük ölçüde kırılganlıklara yol açmış değil. Riskli varlıklardan kaçışın durağı ise haliyle kıymetli madenler ve özellikle ons altın olarak ön plana çıkıyor.

FED KARARI KRİTİK

1900 dolar seviyesinin üzerine çıkan ons altın için henüz bu seviyenin üzerine yerleşti diye yorumlamayı erken buluyorum; zira Rusya Ukrayna tarafından gelebilecek herhangi pozitif bir haber ons altının yine 1900 dolar altına çekilmesine yol açabilir. Ancak bu geri çekilme olasılığı gündeme gelirse de bunun sınırlı kalarak 1880 dolar seviyelerinde bir destek bulacağını tahmin ediyorum. Gerilimin daha da tırmanması halinde ise şu anda yukarıda belirgin bir direnç ile karşılaşacağında ilişkin öngörüde bulunmak güç. 1920 doların üzerindeki hareketlerin önü açık görülüyor. Bu belirsiz duruma netlik getirecek önemli gelişme ise mart ayı içerisine yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısından çıkması beklenen faiz artış kararı olacaktır. Bu karar ons altının 1920 dolar üzerindeki yolculuğuna ket vurabilir.

Haberin Devamı

Gram altın tarafına baktığımızda ise şubat ayı sonuna kadar olan süreçte dolar/TL kurundaki dar bant hareketinin devam edeceği öngörüsü çerçevesinde ons altında bahsettiğim 1880 dolar desteğini de hesaba katarsak 826TL seviyesinin altında bir fiyatlama pek olası görülmüyor. Şu anda güncel fiyatlardan yapılabilecek alımlarda mart ayında yapılacak Fed toplantısına dair fiyatlamaları piyasa önceden satın alacak mı yoksa toplantı sonrasına mı sarkacak bu konudaki haber akışlarına karşı duyarlı olunması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!