Altınbaş: Erdoğan-Kamer dostluğu kuyumculuk sektörünün önünü tıkadı

Güncelleme Tarihi:

Altınbaş: Erdoğan-Kamer dostluğu kuyumculuk sektörünün önünü tıkadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2009 00:00

İstanbul Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) Başkanı İmam Altınbaş, hükümetin kamuoyu baskısına boyun eğip, kuyumculuk ve mücevherat sektörünün üretim için ithal ettiği değerli taşlardan (pırlantadan) alınan yüzde 20 ÖTV’yi kaldıramamasının sektörün, kayıt altına girmesini, büyümesini ve ihracatını artırmasını engellediğini söyledi.

Altınbaş, "Sayın Başbakanımız ile değerli meslektaşımız Atasay Kuyumculuk’un patronu Cihan Kamer’in dostluğu bu konuda bir problem doğurdu. Hükümet bu konuda bir adım atmaya kalkışsa, ’Başbakan arkadaşına kıyak yapıyor’ diye hemen yazıp çizmeye başlıyorlar. Kamuoyu vicdanı da farklı oluşuyor. Bu konuda Çinliler bile bize ’ülkenizde olmayan bir hammaddenin ithalatına vergi mi koydunuz’ diye gülüyorlar. Bizim sektörün kullandığı işlenmemiş değerli taşa vergi koymak, otomotivcinin üretimde kullandığı çeliğe ÖTV koymakla aynı. Hammaddeye vergi, akıl almaz bir durum. Çin’de, Hindistan’da ya da İtalya’da böyle vergi yok. Vergi, hammaddeden değil, üretilmiş ürün son tüketiciye satılırken alınır" dedi.

Bu yıl küçülürüz

Altınbaş, Türk kuyumculuk ve mücevherat sektörünün 1083’ten beri büyüdüğünü, büyümeyi başlatan devrim niletiğindeki uygulamanın da Turgut Özal’ın Türk parasını koruma kanununda yaptığı değişiklikle, altın ithalatını serbest bırakması olduğunu hatırlattı. Altınbaş şunları söyledi: "2008’de de büyüdük. Ancak bu yıl kriz var ve ihracat tıkanmış vaziyette. Küçülme bekliyoruz. Son yıllarda ’altını işleyip satmak’ o kadar da cazip değil. Çünkü fiyat çok yükseldi. Sektörün altınla değerli taşları işlemesi şart."

Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği’ni ’Mücevherciler Birliği’ olarak yeniden adlandırdıklarını ve tüm ihracatçıların kullanacağı bir referans marka oluşturduklarını da belirten Altınbaş, "Logomuzu ihracatçı firmalarımız kullanacak. Bu güvenilirlik ve kalite için referans olacak. 5 bine yakın atölye üretim yapıyorsa kalitede bir yakınlaşma olması şart" dedi.

İstanbul’da mücevher zirvesi

İDMMİB
Başkanı İmam Altınbaş, Birliğin girşimleri sonucu Dünya Mücevherat Konfederasyonu’nun (CIBJO), Kongresi’nin 3-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yapılacağını da açıkladı. Altınbaş, "Dünya Mücevher Kongresi’ni yapacağız. En az 40 ülkeden 2 bine yakın sektör insanı İstanbul’da buluşacak. Bu sektörümüz için çok önemli bir organizasyon. Biz sektör olarak daha fazla ihracat yapmak için, yarıştığmız ülkelerin önüne geçmek için her şeyi yapıyoruz. Devletimizden de önümüzdeki ’akıl almaz’ engelleri kaldırmasını istiyoruz" dedi.

Altınbaş Dünya Pırlanta Konseyi üyesi

ALTINBAŞ
Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, aralarında DeBeers, Cartier, Tiffany, Harry Winston ve Damas gibi 70 marka ve kuruluşun başkan ve CEO’sunun da bulunduğu Dünya Pırlanta Konseyi’ne üye oldu. Temmuz 2000’de Dünya Pırlanta Borsaları Federasyonu ve Uluslararası Pırlanta Üreticileri Derneği tarafından kurulan Dünya Pırlanta Konseyi; Kimberly Process yoluyla pırlanta üretim ve ticaretini uluslararası etik kurallara bağlamayı ve şeffaflaştırmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!