Altın fiyatlarının seyri merkez bankalarına bağlı

Güncelleme Tarihi:

Altın fiyatlarının seyri merkez bankalarına bağlı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Asanayileşmiş ülkeler merkez bankalarının uluslararası rezervlerindeki altın stoklarından bir kısmını satmalarıyla hızla düşen altın fiyatlarının bundan sonraki seyri, diğer merkez bankalarının altın satışlarına bağlı olacak. Avustralya Merkez Bankası'nın, altın rezervlerinden üçte ikisini satıp, uluslararası rezervlerindeki altın stoklarının payını yüzde 20'ye düşürdüğünü açıklamasıyla, fiyatlar, son 12 yılın en düşük düzeyine indi.

1980 yılı başlarında enflasyon oranının dünya genelinde yükselmesi, İran ve Afganistan başta olmak üzere, uluslararası siyasi konjonktürdeki istikrarsızlık ve belirsizlikler nedeniyle, yatırımcıların o zamanlar yoğun altın alımları sonucu, altının ons fiyatı, 1980 yılı Ocak ayında 875 dolara fırlamıştı. Altın, son zamanlarda Ocak 1980'deki düzeyine göre yüzde 64 oranında değer kaybetmiş bulunuyor. New York Borsası'nın, önceki geceki kapanışında, altının onsu 6.10 dolar düşüşle 318.10 dolara geriledi. Altın fiyatları, daha önce de 1985'de bu kadar hızlı düşmüştü.

Altın arama-çıkarma, üretme işindeki şirketlerin hisse senetleri de değer kaybederken, gümüş, platin ve palladyum gibi diğer değerli metallerin fiyatları da düştü. Londra'daki araştırma firması Cole Fields Minera Services'e göre, 1980'de 187 ton olan dolaşımdaki toplam altın sikke miktarı, bugünlerde 69 tona indi.

Bu arada, dünya genelinde toplam altın rezervlerinin yaklaşık yüzde 25'i, merkez bankalarının elinde bulunuyor ve merkez bankaları, diğer ülkelere borçlarını, bu rezervlerden ödüyor. Ancak birçok merkez bankası, daha iyi getiri sağlayacak yatırım araçlarına yöneliyor. Belçika, Kanada ve Hollanda merkez bankası, altın rezervlerinin önemli kısmını, Avustralya merkez bankasından çok daha önce biraz daha fazla nema, getiri elde etmek için sattı. Uluslararası piyasalarda, son günlerdeki endişe, ‘‘bundan sonra, hangi merkez bankaları altın satacak’’ şeklinde özetleniyor.

Fiyat düşüşleri nedeniyle, dünyadaki birçok altın madenciliği şirketi piyasada tutunamayacak, arama-çıkarma maliyetleri yüksek olan 35 altın madeni kapanabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!