Altın fiyatları bugün ne kadar oldu? - İşte Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatları

Güncelleme Tarihi:

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu - İşte Kapalıçarşıda çeyrek altın fiyatları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 08:13

Altın fiyatları geçtiğimiz haftadan beri yükselişini sürdürürken artış yatırımcının da dikkatini çekiyor. Çeyrek altın fiyatları Kapalıçarşı'da bugün 240 liranın üzerine çıkan fiyatlarla piyasadaki yerini aldı. Peki altın fiyatları en son ne kadar oldu. İşte altın fiyatların da son durum ve Kapalıçarşı'da Çeyrek altın fiyatları

Haberin Devamı

Altın fiyatları 17 Ocak Salı günü de değerini korudu. Kapalıçarşı'da bugün altın fiyatları 147 lira seviyesinde işlem görürken, Çeyrek altın 240 liranın üzerine çıktı. Altın yatırımcısının en çok talep gösterdiği ürünlerden olan çeyrek altın ve gram altın fiyatları hızla değer kazanıyor. Peki altın piyasasında son durum ne? İşte altın fiyatlarında son durum

24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 147,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 988,00 lira oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 147,70 lira, Çeyrek altın ise 243 liradan işlem görüyor. 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMTP) altının kilogramı 145 bin 850 liraya geriledi. Altın piyasasında, 11 işlemde 11 milyon 783 bin 900 liralık ve 13 işlemde 17 milyon 685 bin 795,40 dolarlık işlem hacmi kaydedildi. Gümüş piyasasında ise 1 işlemde 2 milyon 133 bin 600 liralık ve 2 işlemde 18 bin 693,60 dolarlık işlem hacmi görüldü.

Haberin Devamı

Altın borsasında bugün en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Troy Kıymetli̇ Maden Ti̇careti̇, Ons Kıymetli Madenler, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ahlatcı Döviz ve Kıy. Mad., Rona Dövi̇z ve Kıymetli̇ Mad. şeklinde sıralandı. BIST Altın Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,62 değer kazandı. 

GÜNE NASIL BAŞLAMIŞTI?

Altın, exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının artışına bağlı olarak yükselişini sürdürdü. Gram fiyatı, haftaya yükselişle başladı ve 145 lira üzerinde işlem görüyor.

Serbest piyasada geçen hafta 151,6 lira ile tarihi zirvesini gören gram altın, haftanın ikinci yarısında dolar kurundaki düşüşe paralel 143,5 lira seviyelerine kadar gerilemiş ve haftayı 143,6 lira seviyesinden tamamlamıştı.

Gram altın, haftalık bazda geçen haftayı yüzde 4,36 primle tamamlamasının ardından yeni haftaya da yükselişle başladı ve saat 10.40 itibarıyla 145,5-146,0 lira bandında dengelendi. Şu dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 239, Cumhuriyet altını 975 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı da önceki 3 haftada etkili olan yükseliş eğilimini yeni haftaya taşıdı. Geçen haftayı 1.198,5 dolardan tamamlayan ons altının fiyatı, bugün yüzde 0,6 artışla analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1.205 doların üzerini test etti. Altının ons fiyatı şu dakikalarda 1.204,7 dolardan işlem görüyor.

Haberin Devamı

Darphane'nin altın üretimi 16 yılın dibinde

Darphane'nin 2016'da ürettiği altın miktarı 7 milyon 177 bin 348 adet ile son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi - Geçen yıl üretimi gerçekleştirilen altınların toplam ağırlığı 24,8 ton oldu.."Gram altında yaşanan yükselişler iç piyasada vatandaşın altın talebini yavaşlatırken, Darphane'nin üretiminde de azalmaya neden oldu"

Darphane, geçen yıl basımını gerçekleştirdiği 7 milyon 177 bin 348 adet Cumhuriyet altını ile son 16 yılın en düşük üretimini gerçekleştirdi.

Altında fiyatların 2016 boyunca rekor üstüne rekor kırması, fiyatları Cumhuriyet altınında 900 liraya, yarım altında 442 liraya, çeyrek altında ise 221 liraya taşımıştı. Gram altındaki rekor fiyatlar, geçen yıl Darphane'nin üretimine de yansıdı.
AA muhabirinin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünden derlediği bilgilere göre, 2016'da altın üretiminde 2015'e göre yüzde 4, 2014'e göre yüzde 48 ve 2013'e göre de yüzde 74 düşüş oldu. 2001'den itibaren altın üretim rakamlarına bakıldığında da, geçen yıl piyasaya verilen altın miktarı 16 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Verilere göre, Darphane'nin 2015'te 7 milyon 476 bin 907 adet olan üretimi geçen yıl 7 milyon 177 bin 348 adede geriledi. Darphane'nin 2016'da ürettiği altınların toplam ağırlığı da 24,8 ton oldu. Darphane'nin altın üretimi, Eylül 2016'da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 bin 129 artarken, Temmuz 2016'da ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 81'lik azalış kaydetti. Geçen yıl adet bazında en çok artışın yaşandığı ay ise 1 milyon 113 bin 128 adetle aralık oldu.

"Fiyatlarda düşüş yönünde beklentiye giren vatandaşlar alım yapmamayı tercih ediyor"

AA Finans Analisti İslam Memiş, geçen yıl altının gram fiyatındaki yükselişlerin vatandaşın talebini yavaşlattığını ifade ederek, "Gram altında yaşanan yükselişler iç piyasada vatandaşın altın talebini yavaşlatırken, Darphane'nin üretiminde de azalmaya neden oldu. Aralık ayında Cumhurbaşkanımızın altın çağrısından sonra Darphane'nin üretiminde ciddi yükselişler gözlemlemiştik." diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiyatlarda düşüş yönünde beklentiye giren vatandaşların alım yapmamayı tercih ettiğini belirten Memiş, vatandaşların fiziki altını genellikle yastıkaltı birikim olarak değerlendirmesi nedeniyle bankaları tercih etmediğini söyledi.
Memiş, vatandaşın fiziki altın talebinin hiçbir zaman azalmayacağını, aksine artacağını ifade ederek, "Çünkü kötü gün dostu olan altın, bizim örf ve adetlerimize göre sadece birikim olarak değil, takı olarak da kullanılmaktadır." dedi.

Darphane, ziynet ve altın sikke olmak üzere 22 ayar iki tür Cumhuriyet altını basıyor. Altın sikke, üzerinde Atatürk kabartması olduğu için “Ata altını” olarak da anılırken, inceltilmiş şekilde basılan ziynet altını genelde takı olarak alınıyor. Altın sikkelerin ve ziynet altınlarının, ağırlıklarına göre “çeyreklik”, “yarımlık”, “birlik”, “ikibuçukluk” ve “beşlik” olmak üzere 5 türü bulunuyor.

Haberin Devamı

'ALTIN 2017'YE POZİTİF BAŞLANGICINI SÜRDÜRÜYOR'

Altın traderı ve rafinerisi Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın 2017'ye pozitif başlangıcını sürdürüyor," dedi ve "ETF'ler en uzun düşüş serisini sonlandırdı ve spekülatif oyuncular son iki aydır ilk kez altında net uzun pozisyona girdi" şeklinde görüş bildirdi.

Eliseo, "Dolar ve hisse sentlerindeki rallilerin durması altındaki bu sıçramaya katkıda bulundu ve bu yükseliş ayrıca 'sert Brexit' oalrak adlandırılan duruma dair endişelerden de destek buldu. Ancak yatırımcıların bu rallinin süreceğine ikna olması için yapacak daha işi var" değerlendirmesinde bulundu.

Altındaki yükseliş kuyumcuları vurdu

Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zor günler geçiren kuyumcu esnafı, satışlarının ciddi oranda düştüğünü dile getirdi.
Son günlerde doların hızlı yükselişinin diğer sektörleri olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten Bingöllü kuyumcular, satış yapamadıklarını belirtti.   

Kuyumcular olarak piyasada büyük bir sıkıntı yaşadıklarını belirten İdris Ağırbaş, "Özellikle altın başta olmak üzere dolar ve euronun aşırı yükselişinden dolayı işlerimiz gerçekten de yok denecek kadar azaldı. Bazı günler siftah dahi yapamadan iş yerimizi kapatıyoruz. Örneğin malzeme sattığımızda onun yerine başka malzeme alamıyoruz çünkü fiyatlar anlık değişebiliyor. Bu da bizi sıkıntıya sokmuş oluyor. Müşterilerimiz daha önce yatırım amaçlı gelip alışveriş yapıyordular ancak bu yükselişten dolayı zaruriyet dışında müşterilerimiz bize uğramıyorlar. Bizim için sıkıntı çok büyük. Ancak kuyumcu esnafı olarak inanıyoruz ki bu zor durumdan kurtulacağız" dedi. 

Son zamanlarda sürekli zarar ettiklerini belirten Cahit Çağlayan ise, "Altın fiyatlarındaki yükseliş bizim özellikle dışarıya satış yapamadığımız için en büyük kayıplarımızdan birisidir. Sattıklarımızın yerine de sürekli fiyatlar yükseldiği için yenisini koyamıyoruz. Otomatikman sattığımızdan da kar etmek yerine zarar etmiş oluyoruz. Bununla ilgili zaten bütün esnaflarımız da sıkıntı yaşamaktadır. 15 Temmuz sürecinden bu yana altında 1 lira düşüş oluyorsa 10 liranın üzerinde de bir yükseliş oluyor. Dövizde yükseliş olduğu zaman altında zaten düşüş olmaz. Türk parası da bunun karşılığında değer kaybediyor. Geçen sene bu vakitlerde 180 TL’ye sattığımız çeyrek altın şuan da 242 lira bu durumda halk zaten gelip alışveriş yapamaz" diye konuştu. 

BAKMADAN GEÇME!