Çeyrek Altın fiyatları bugün ne kadar? 29 Mart

Güncelleme Tarihi:

Çeyrek Altın fiyatları bugün ne kadar 29 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 11:46

Altın yatırıcımlarının en önemli alış yaptığı altın çeşidi olan Çeyrek altında fiyat bugün ne kadar oldu? Altın fiyatlarında değişen dengeler, Çeyrek altın, gram altın, yarım altın da nasıl etki gördü? İşte günün son güncellenen altın fiyatları ve Çeyrek altın fiyatlarında son durum

Haberin Devamı

İstanbul Kapalıçarşı'da 112,52 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altının gramı 112,59 liradan, 742 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 752 liradan, 101 liradan alınan 22 Ayar Bileziğin gramı 109 liradan, 730 liradan alınan Lira (Tam) Ziynet 741 liradan, 358 liradan alınan Yarım Ziynet 367 liradan, 180 liradan alınan Çeyrek Ziynet 183 liradan satılıyor.

Altının onsu, haftanın ilk işlem gününde 1.216 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Cuma günü Paskalya tatili nedeniyle işlem görmeyen altının onsu, perşembe gününü yüzde 0,3 azalışla 1.216 dolardan tamamlamıştı.

Bugün Asya piyasalarında yatay seyrini sürdüren ons altın önceki kapanışa göre yüzdelik bazda değişmeyerek 1.216 dolardan alıcı buluyor. Analistler, FED yetkililerinin nisan ayında yapılacak toplantıda faizlerin artırılabileceğine dair açıklamalarda bulunmasıyla gerileyen altın fiyatlarının, doların değer kazanmasından dolayı güne düşüşle başladığını ifade ediyor.

Haberin Devamı

Bugün tatil nedeniyle düşük hacimle yatay seyre dönen ons altında teknik açıdan 1.205 ve 1.200 doların önemli destek seviyeleri olduğunu aktaran analistler, yükselişlerde ise 1.257 ve 1.265 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu dile getiriyor. Altının gramı Cuma günü oldukça düşük hacimle seyreden altının gramı, haftayı 112,56 liradan tamamladı.

Gram altın şu sıralarda önceki kapanışa göre yatay seyirle 112,55 liradan alıcı buluyor. Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 185 liradan, Cumhuriyet altını 753 liradan satılıyor. Analistler, altının gramında 113 liranın direnç ve 112,00 liranın önemli destek seviyesi olarak takip edileceğini belirtiyor.
Zirve Forex'in fiyat beklentesiyle ilgili yapılan açıklama ise şöyle: 1222 ana direnç seviyesi altında işlem gören Altın'da bu direnç altı 4 saatlik bar kapanışları devam ettiği sürece kar satışlarının derinleşebileceğini hatırlatmak isteriz. Bu durumda 1205 ve 1197 destek seviyeleri hedef konumuna girebilir. Gün içi yaşanabilecek yükselişlerde ise 1222 üzerinde 1236 ve 1255 takip edeceğimiz ilk dirençler olacak.

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARINI ANLIK TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Çeyrek Altın fiyatları bugün ne kadar 29 Mart

Gram altın yatırımcısına yüzde 20 kazandırdı

Altının gram fiyatı yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 20 civarında kazanç sağladı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2015 yılını 99,54 liradan tamamlayan altının gramı dün itibarıyla 120 lirayı aştı. Yatırımcısına böylece yüzde 20,6 kazandıran gram altın, 2016'nın ilk aylarında da güvenli liman olma özelliğini sürdürdü.

2015 yılı sonlarında ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankasından (BoJ) gelen parasal genişleme hamleleri, piyasalarda dalgalanmaya yol açtı. Çin ekonomisine dair endişeler ise küresel piyasaların odağında kalmaya devam etti.

Haberin Devamı

Geçen hafta ABD'den gelen istihdam verileri sonrasında, bu hafta Çin'in dış ticaret verileri piyasalarda risk iştahını azalttı. Dolar endeksindeki geri çekilmeden destek bulan altının onsu, Çin'in emtia üretimini azaltacağına yönelik haberlerle yükselişini sürdürdü. Piyasalar yarın gerçekleştirilecek ECB toplantısını beklerken, Çin'de açıklanacak şubat enflasyon verileri de altının seyrinde etkili olacak.

Gelecek hafta yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ise piyasaların yön tayini açısından kritik önem taşıyor. Fed'in alacağı aksiyon, altının yön belirlemesinde önemli rol oynayacak. Analistler, Fed'in 2016 yılında beklenildiği gibi güvercin tutumuna devam edeceğine yönelik sinyaller vermesi halinde dolar endeksine de bağlı olarak altında yukarı yönlü hareketin süreceğini belirtiyor. Fed'in beklenenden daha şahin sinyaller vermesi durumunda ise dolar endeksinde yükseliş ve altında kar realizasyonları görülebileceği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl artan küresel piyasalardaki belirsizliklerin 2016'ya taşınması, uluslararası yatırımcıların altına yönelmelerine yol açtı. Bu da altının ons fiyatının yükselişe geçmesini sağladı. Geçen yıl yatırımcısına yüzde 10 kaybettiren altının onsu da yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 20 prim yaptı. Yurt içinde ise ons fiyatındaki yükselişten destek bulan altının gram fiyatında, dün itibarıyla 120 lira aşılarak tüm zamanların en yüksek seviyesi görüldü. Gram fiyatındaki bu yükseliş, Cumhuriyet altınının fiyatını 805 liraya, yarım altının fiyatını 394 liraya, çeyrek altının fiyatını 197 liraya çıkardı.

Analistler, gram altında kısa vadede 120 ve 128 liranın önemli direnç seviyeleri, 116 - 108 lira seviyelerinin destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

"DOLARDA KISA VADEDE SERT DÜŞÜŞ BEKLİYORUM"

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "(Altındaki yükseliş) Benim için sürpriz bir yükseliş olmadı, 2016 yılı 'altın yılı' olmaya devam edecek" dedi.

Memiş, altında düzeltme hareketlerinin yaşanacağı aylara dönüleceğini belirterek, "Fed tam 2,5 yıl 'faizleri yükseltiriz' diye piyasaları oyaladı ve altında sert düşüşlere neden oldu. Bu sert düşüşler, altının ons fiyatı ile gram altın fiyatının dip fiyatları test etmesini sağladı. Fed 2015 yılının son günlerinde faizleri 0,25 puan yükseltti ancak korkulan olmadı ve ons tekrar eski günlerine geri dönmeye başladı. Fed’in altın üzerindeki etkisi artık kalkmıştı, piyasa oyuncuları ABD ekonomisinde çok olumlu bir gelişme görmedi ve yönünü altına çevirdi" diye konuştu.

Jeopolitik risklerin altın fiyatını yükselten önemli unsurlardan biri olduğunun altını çizen Memiş, küresel piyasa oyuncularının, 2015 yılı boyunca savaş ve terör olaylarının sonucunu tahmin edemediğini ve altına fiziki talepte bulunduğunu söyledi.

Memiş, hiçbir emtianın sürekli yükselemeyeceğini dile getirerek, "Altın da döviz ve borsa gibi alıp satılan, piyasada oyuncular tarafından talep gören bir enstrüman. Alım-satım yapacaklar ki para kazansınlar. Bence 120 liranın üzerinde kalması kısa vadede mümkün görünmüyor. Doların kısa vadede 2,88 liraya kadar gerilemesini bekliyorum. Altın fiyatlarındaki ilk destek seviyem 114 lira ve devamında 110 TL’dir. Ancak 108 TL desteğine geri çekilme olasılığı da olabilir" ifadelerini kullandı.

"GRAM TARAFINDA 124 VE 128 TL ARALIĞINDA YENİ BİR TARİHİ ZİRVE GÖRMEMİZ MÜMKÜN"

Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin ise özellikle 2016 yılı başından beri soluksuz yükselen gram altın fiyatlarındaki yükselişin, yılın başından beri yüzde 20'yi bulduğunu belirterek, "Gram altında 2016 itibarıyla 120 seviyesini görmemizi sağlayan en temel etken, ons altın fiyatlarının 3 yıllık bir düşüş hareketinin ardından tekrar yükselişe geçmesi olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Yıla başlarken, onsun 1.050 dolar seviyelerinde seyrettiğini anımsatan Gezgin, "Bu seviyelerde uzun süre oyalanan altın, dip hareketini yapmış gözükmekteydi. Son üç yıldır yüzde 38 değer kaybeden ons fiyatında tepki hareketi olarak başlayan yükselişin, risk algısıyla 1.280 seviyelerine tırmandığını görüyoruz. Altın son 3 yıldır özellikle risk enstrümanı olarak fiyatlanmıyordu" görüşünü paylaştı.

Gezgin, özellikle geçen seneki yüksek risk ortamına rağmen ons fiyatının düşüşünü devam ettirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu sene ise küresel piyasalardaki risk algısının arttığını görüyoruz. Başta Çin'in büyümesi olmak üzere dünya ekonomilerinin büyümesindeki yavaşlık beklentileri ons fiyatında yükselişi tetikleyici önemli unsurlardan biri. Baktığımızda bir diğer en önemli unsur ise dünya ekonomilerindeki bu olumsuz performansın Fed'e kısa vadede kolay kolay faiz artırımı imkanı tanımayacağı beklentisi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Fed'in yılın başında 2016 yılı için dört faiz artırımlık bir öngörüsü olmasına rağmen piyasanın daha çok iki faiz artırımını fiyatladığını görüyoruz.

Fed üyelerinin görüşlerinin de 2016 yılı için zayıfladığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki düşük seyrin orta-uzun vadede, petrol üreticisi ülkelere verebileceği ekonomik zararlar, Orta Doğu bölgesinde birçok farklı ülkenin de müdahil olmasıyla devam eden çatışma ortamı, ECB ve BoJ'un uyguladığı negatif faiz politikalarının güvenli limanlara talebi artırdığını görüyoruz. Tüm bu olumsuzluklar bir araya geldiğinde altında tekrar güvenli liman algısıyla orta ve uzun vadeli riskler fiyatlara dahil olmaya başladı diyebiliriz."

Gezgin, altındaki ilk hareketin özellikle Fed'in beklentilerinin zayıflamasıyla çok hızlı gerçekleştiğini hatırlatarak, "Ancak son dönemde gelen ABD verilerine baktığımızda, faiz artırımı düşünceleri yılın başına göre artış gösterebilir. Yine de hızlı bir faiz artırımı beklenmese de ABD ekonomisinin durumu orta vadede bir faiz artırımını mümkün kılabilir. Bu nedenle 1.280 dolar seviyelerine ulaşan ancak bu seviyeleri kırmakta zorlanan altında bir soluklanma ve düzeltme hareketi görebiliriz. Ancak orta-uzun vadeli riskler kalmaya devam ettiği ve dünya ekonomileri normalleşemediği sürece ons bazında altında 1.330 dolar seviyelerine doğru bir hareket görülebilir" şeklinde konuştu.

Gram tarafına bakıldığında ise tarihi zirvelerdeki hareketin çok fazla bir gevşeme göstermeyebileceğini vurgulayan Gezgin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle gram altının hareketi aynı zamanda doların hareketine bağlı olduğu için altının onsundaki aşağı yönlü hareketlere gram altın tepkisiz kalabilir. Ancak ons tarafında 1.330 seviyelerine yükseliş görülmesi halinde gram tarafında da 124 ve 128 TL aralığında yeni bir tarihi zirve görmemiz mümkün. Gram tarafında 116 seviyelerine doğru çekilmeler ise alım fırsatı olarak değerlendirilebilir."

KAPALI ÇARŞI ALTIN FİYATLARI

Çeyrek Altın fiyatları bugün ne kadar 29 Mart

BAKMADAN GEÇME!