Almanya'da Vodafone'a karşı ‘milliyetçi cephe’ girişimi

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Vodafonea karşı ‘milliyetçi cephe’ girişimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiliz basını, Mannesmann'ın İngiliz Vodafone'a satılmasına karşı çıkan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'i, ‘‘milliyetçilikle’’ suçladı. Almanya'daki siyasi partilerin hemen hepsi, Mannesmann'ın satışının, ‘‘istihdam kaybı’’na yolaçacağı görüşünü savunuyor.

Almanya'nın önde gelen sanayi kuruluşlarından Mannesmann'ın, İngiliz Vodafone Airtouch şirketi tarafından satın alınması girişimine karşı Alman politikacıların hemfikir olduğu ortaya çıktı. Mannesmann'ın Genel Müdürü Klaus Esser'in Vodefone'un 242.5 milyar marklık (127.7 milyar dolar) önerisine ‘‘kabul edilebilir’’ değerlendirmesinde bulunduğu da öne sürüldü.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in 7 Aralık'ta yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesinde peşin para yerine hisse senedi ile üye ülkelerde şirketlerin satın alınmasının engellenmesi için harekete geçeceği belirtilirken, diğer partili politikacılar da Mannesmann'ınsatışına karşı çıktılar. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Wolfgang Gerhardt, globalleşme kisvesi altında Avrupa'da birkaç dev holdingin oluşacağına işaret ederken, bu gidişe ‘‘dur’’ denilmesi gerektiği görüşünü savundu.

Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Kuzey Ren Vestfalya Teşkilatı Başkanı Jürgen Rüttgers de ‘‘Mannesmann gibi çok iyi işleyen bir kuruluşun parçalanması binlerce işyeri kaybına yolaçacaktır. Kısa sürede kár etmek isteyen uluslararası kuruluşların bu gibi girişimlerine izin verilmemelidir’’ açıklamasında bulundu.

Alman ‘‘Der Spiegel’’ dergisine bir demeç veren Esser, Vodafone şirketinin hisselerinin İngiliz basının pompalamasıyla suni bir şekilde değer kazandığına işaret etti. Klaus Esser, ekonomide milliyetçi yaklaşımlardan kaçınılmasını da istedi.

İngiltere basını Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'e Mannesmann'ın satın alınmasına dönük açıklamaları nedeniyle ağır suçlamalarda bulundu. ‘‘Times’’, Schröder'e ‘‘milliyetçi ve popülist bir tutum izlemekle’’ suçladı. ‘‘Sunday Telgraph’’ gazetesi de ‘‘Gerhard sen karışma. Bu bir ticarettir’’ ifadesini kullandı. FRANKFURT

Mannesmann ve Vodafone

Merkez Almanya'nın Düsseldorf kentinde bulunan Mannesmann bu yılın ilk yarısında 19.1 milyar mark ciro yaptı. Bunun 5.5 milyar markı telekomünikasyon alalından elde edildi. Mannesmann'da 27 bin 400'ü telekomünikasyon alanında olmak üzere toplam 130 bin 800 kişi çalışıyor.

Vodafone'un ise bu yılın ilk yarı cirosu 17.7 milyar mark. Vodafone'un toplam işçi sayısı 24 bin düzeyinde.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!