Almanya ve İngiltere arasında telefon krizi

Güncelleme Tarihi:

Almanya ve İngiltere arasında telefon krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük cep telefonu şirketi İngiliz Vodafone'nin, Alman Mannesmann'ı satın almak için 124 milyar dolarlık rekor teklifte bulunması iki ülke arasında kriz yarattı. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder yapılan teklife şiddetle karşı çıkarak ‘‘Bu düşmanca bir saldırı’’ çağrısını yaparken, İngiltere Başbakanı Tony Blair de Schöreder'e ‘‘ortalığı kızıştırma’’ uyarısında bulundu.

YILBAŞINDA ABD'de 53 milyar dolara Amerikan Airtouch firmasını satın alarak dünyanın en büyük cep telefonu şirketi olan İngiliz VodafoneAirtouch, şimdi de Alman Mannesmann şirketini satın almak için 127 milyar dolarlık teklif vermesi İngiltere ve Almanya hükümetleri arasında kriz yarattı.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in merkezi Düsseldorf'da bulunan Mannesmann'ın Vodafone tarafından ‘‘düşmanca satın alınmasına izin verilmemesi’’ yolundaki çağrısının, İngiltere'de ciddi şekilde sıkıntı yarattığı kaydedildi.

Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, İtalya'nın Floransa kentinde dün yapılan ‘‘21. yüzyılda gelişme politikası’’ zirvesi öncesi Schröder'e bu konudaki açıklamalarında ‘‘ölçülü davranma’’ ve ‘‘ortalığı kızıştırmama’’ uyarısında bulunduğu belirtildi.

TEKLİFİ YÜKSELTTİLER

İki ülke arasında gerginliğe yol açan tarihi teklif, Vodafone şirketinin Mannesmann'ı komple satın almak için her bir Mannesmann hissesine 43.7 VodafoneAirtouch hissesi teklif etmesiyle başladı. İngiliz şirketinin bu teklifinin Mannesmann Yönetimi tarafından reddedildi.

Hisse değiş tokuş teklifi nakit olarak yaklaşık 110 milyar dolar olan İngilizlerin, Mannesmann'ı ne pahasına olursa olsun satın alabilmek için 17 milyar dolar da nakit para teklif etmelerine üzerine 127 milyar dolara ulaşan rekor bir teklif yapılmış oldu.

Böylece dünyanın en pahalı şirket satışı olacak bu alışverişte yaklaşık 140 bin Mannesmann hissedarına hem İngiliz şirketinden hisse hem de nakit para verilerek iyice çekici hale getirileceği kaydedildi.

8 MİLYON ABONESİ VAR

Çelik boru, otomobil yan sanayi ve ticari şirketlerine ilaveten D2 cep telefonu ağıyla 8 milyon abonesi olup yaklaşık 116 bin işçi çalıştıran Mannesmann için teklif edilen fiyatın, Almanya'da bir yılda toplanan 203 milyar Katma Değer Vergisi'ni aştığı bildirildi.

Mannesmann'ı satın almak için harekete geçen İngiliz şirketinin bu girişimi gerçekleştiği takdirde 23 ülkede 42 milyon abone ile dünyanın en büyük cep telefonu şirketi ünvanını daha da ileri götüreceği kaydedildi.

Mannesmann'ın toplam hisse senetlerinin şu andaki değerinin 389.8 milyon mark olduğu açıklandı. Hisse senetlerinin yüzde 30'unun Almanların, yüzde 8'inin şirkette çalışanların, yüzde 26'sının İngilizlerin, yüzde 15'inin Amerikalıların ve yüzde 17'sinin de diğer Avrupalıların elinde olduğu da belirtildi.

Mannesman: Kurtaran yok mu?

MANNESMANN'ı satın aldıktan sonra cep telefonunu ayırıp, diğer şirketleri borsaya çıkaracağını açıklayan İngiliz şirketinin böylece, Almanya'nın köklü şirketlerinden Mannesmann'ı yok edeceğini işaret eden Mannesmann Yönetim Kurulu, hissedarlara günlerdir ‘‘Hisselerinizi satmayın. Bizim stratejimizle şirket daha da büyüyecek’’ şeklinde çağrıya başladı.

Borsa çevreleri, İngiliz şirketinin D2 Mannesmann adını da değiştirip ‘‘Vodafone D2’’ yapacağını iddia ederken, Mannesmann'ı artık borsacılık dilinde ‘‘Beyaz Şövalye’’ adı verilen kurtarıcı bir firmanın ortaya çıkıp daha yüksek bir fiyat teklif etmesiyle kurtulabileceğini bildirdi. Ancak düne kadar banka veya başka bir büyük sermaye grubunun ortaya çıkmadığı belirtildi.

Vodafane: Parçalamayacağız

Vodafone şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gent 124 milyar dolarlık teklifle ilgili yaptığı açıklamada, Mannesmann'ı parçalamak gibi bir niyetleri olmadığını söyledi. Mannesmann'ın mobil telefon bölümü ile Vodafone'un Avrupa telekomünikasyon alanında etkin bir rol oynayacağını belirten Gent, iş kaybının sözkonusu olmadığını söyledi.

Mannesmann'ın hisselerinin yüzde 53.7'sini satın almak için 124 milyar dolar öneren Vodafone şirketinin amacının, aynı alanda hizmet veren iki şirketi birleştirerek güçlü bir ‘‘Avrupa şirketi’’ oluşturmak olduğunu belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!