Almanlar, 13.6 milyar dolara İngiltere'de ‘cep’e giriyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar, 13.6 milyar dolara İngilterede ‘cep’e giriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deutsche Telekom, İngiliz cep telefonu şirketi One2One'ı satın alacağını açıkladı. Deutsche Telekom, One2One için 13.6 milyar dolar ödeyecek. Şirketin İngiltere'de 2.6 milyon abonesi bulunuyor.

TELEKOM İtalya'yı satın alma girişiminde başarılı olamayan Alman iletişim devi Deutsche Telekom, İngiliz cep telefonu şirketi One2One'ı satın alacağını açıklayarak, yayılma hedefinden vazgeçmediğini ortaya koydu. Deutsche Telekom Başkanı Ron Sommer, sektörde dünya devi olmayı hedefleyen şirketinin, One2One'ın hisselerinin tamamını satın alarak, Avrupa'nın en büyük iletişim pazarlarından biri olan İngiltere'deki konumunu güçlendirmeyi amaçladığını bildirdi.

ONAY BEKLEYECEK

Deutsche Telekom'un, İngiliz şirketi için 13.6 milyar dolar ödeyeceği belirtildi. İngiltere'de faaliyet gösteren 4 mobil telefonu şirketinin en küçüğü olan ABD ortaklı One2One'ın, dinamik ve karlı bir işletme olduğu ifade ediliyor. Şirketin İngiltere'de 2.6 milyon abonesi bulunuyor.

Satın alma kararının, Alman şirketinin hisse sahipleri ve Avrupa Birliğinin anti tekel uygulamalarından sorumlu kurumlarının onayından sonra kesinleşeceği kaydediliyor.

İLK GSM 1800

Cable & Wireless ve MediaOne International'ın ortaklığıyla 1993 yılında kurulan İngiliz One2One, dünyadaki tüm digital network'lerin içinde ilk GSM 1800'i kullanan şirket oldu. İngiltere'deki diğer network sistemlerine göre daha fazla kapasiteye sahip One2One, bir haftada 130 milyon arama yapabilme özelliğine sahip bulunuyor.

One2One'ın mobil telefonlardan İnternet'e sesli bağlantı gerçekleştirebilen ilk şirket olduğu da belirtiliyor.

Volvo, rakibi Scania’da büyük hissedar oluyor

İSVEÇ'in ünlü otomotiv firmalarından Volvo, otobüs ve kamyon üretiminde en büyük rakibi yine aynı ülke sermayeli Scania'nin çoğunluk hissesine sahip oluyor. Volvo firması tarafından yapılan açıklamada, Volvo'nun Scania şirketinin yüzde 49 hissesini 7.4 milyar dolara satın alacağı belirtildi.

Volvo firmasının Scania'nın yüzde 49'unu satın almasının ardından, bu şirket içindeki payı yüzde 69.6'ya yükselecek.

Scania firmasının Volvo içinde bir birim olarak kalmaya devam edeceği ve dağıtımının da Volvo'dan ayrı olarak gerçekleştireceği belirtildi.

Otomobil birimini geçen ocak ayında ABD sermayeli Ford Motor firmasına satan Volvo, Scania'nın otomotiv sektöründe büyüme ve kárlılık temelinde dünyanın önde gelen firması haline geleceğini bildirdi.

GM-DAEWOO İŞBİRLİĞİ

Başlıca pazarı batı Avrupa olan Scania, geçen yıl önceki yıla göre gerçekleştirdiği satış oranını yüzde 11 artırarak 5.6 milyar dolar düzeyine yükseltmişti.

Bu arada Güney Kore'nin ikinci büyük firması Daewoo grup ile dünyanın en büyük otomobil firması General Motors (GM) arasında otomobil üretiminde işbirliğine gidilmesi konusunda mutabakat zaptı imzaladı.

GM Başkanı Alan G. Peritton, Daewoo Motors Başkanı Kim Tae-gu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, her iki firma arasında imzalanan ortak mutabakat zaptının, ortak otomobil üretime gidilmesi konusunda ilk adım olduğunu söyledi. Mutabakat zaptının iki firma arasındaki ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konusunda çeşitli fırsatlar sağladığını kaydeden Peritton, anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi vermedi.

Evlilik savaşı reklamcılara yaradı

Fransa'nın en büyük bankalarından BNP'nin Societe General ve Paribas'ı satın almak istemesiyle bu üç banka arasında başlayan savaş reklamcılara yaradı. BNP'nin, her iki bankanın hissedarlarının aklını çelebilmek için medya kuruluşlarına verdiği dev ilanlardan sonra, diğer iki banka da kendi hissedarlarına yönelik yaptıkları reklamlarla, BNP'nin önerisinin kabul edilmemesi istediler. İki tarafın yaptığı reklam savaşından en kárlı çıkan ise reklam şirketleri oldu. İki reklam şirketinin son bir ayda cirolarını 150 milyon frank artırdığı bildirildi.

Fransa'nın en büyük bankası BNP, Societe General ve Parisbas yönetimlerine iki bankanın hisselerini alabilmek için 38 milyar Euro önermişti.

Fransa'nın iki önemli bankası Societe Generale ve Paribas geçtiğimiz yıl birleşme kararı almışlardı. Bu iki bankanın birleşmesi ile toplam sermaye 200 milyar franga, ortak gelir ise 12 milyar franga ulaşmıştı.

Fransa'nın en büyük bankası BNP, dünyanın en önemli bankaları sıralamasında 41. sırada yer alıyor. Fransa'da üç bankanın birleşmesi halinde, dev ortaklık 55 milyar dolarlık finans gücü ile dünyanın 10'uncu büyük finans kuruluşu olma özelliğini kazanacak.

Avrupa Birliği içinde, Euro'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte ABD ve Japon bankaları karşısında, rekabet gücünü artırmak ve daha güçlü bir posizyona gelebilmek için Avrupalı bankalar arasında son aylarda dev ortaklık kurma girişimleri hızlanmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!