Alkole gece yarısı büyük zam

Güncelleme Tarihi:

Alkole gece yarısı büyük zam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2010 09:32

Alkollü içkilerin özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları çeşitli oranlarda artırıldı. En büyük ÖTV zammı yüzde 30 ile rakıya ve votkaya geldi. Bu vergi artışının içki fiyatlarına önümüzdeki günlerde yansıması bekleniyor.

Haberin Devamı

Alkollü içkiye ÖTV zammı geliyor

Litre başına ÖTV rakıda 39,6 liradan 51,48 liraya, cin ve votkada 44 liradan 57,2 liraya, taze üzüm şarabında 1,95 liradan 2,44 liraya, birada 0,35 liradan 0,44 liraya çıktı. Bu oranların aynı şekilde satış fiyatlarına da yansıması bekleniyor.  

ŞİMŞEK: FİYAT ARTIŞLARI YÜZDE 4 İLE 12.5 ARASINDA OLACAK

Alkollü içkilere yapılan ÖTV artışları hakkında açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan vergi artışının içki fiyatlarına yansımasının yüzde 4 ile 12,5 arasında olacağını söylerken, alkollü içkiler dışında sigara ya da başka bir üründe vergi artışı yapılmayacağını ifade etti.

"ARTIŞI FİYATLARA YANSITMAK ZORUNDAYIZ"

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu, rakı, votka, cin, likör gibi yüksek alkollü içkilerde litre başına yüzde 30 ÖTV artışı getiren uygulamayı, tüketici fiyatlarına yansıtmak zorunda olduklarını belirtti.

Yorgancıoğlu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV'ye zam kararının, üyeleri ile üretimini yasal düzenlemeler ve Avrupa Birliği normlarında sürdüren sektör üreticilerinde “büyük bir şaşkınlık” yarattığını ifade ederek, “Çünkü daha 10 ay önce, 31 Aralık 2009 tarihinde alkollü içkilerden alınan ÖTV'ye yine beklenmedik ölçüde bir zam yapılmıştı ve sektörümüz bu zammın olumsuz etkilerinden henüz kurtulamamıştı” dedi.

ZAM MALİYETLERİMİZİN ÜZERİNE TUZ BİBER EKTİ

Haberin Devamı

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, alkollü içkilere yapılan zammı, “Bu zam, maliyetlerimizin üzerine tuz biber ekmiştir” şeklinde değerlendirdi.

Bayındır, yazılı açıklamasında, başta et ürünleri olmak üzere birçok konuda otellerde ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, alkollü içkilerin de ÖTV'sinin alınan bir karar ile artırıldığını anımsattı.

Otellerde, döviz cinsinden kazandıkları gelir düşerken, Türk Lirası karşısında maliyetlerin her geçen gün arttığına dikkati çeken Bayındır, şunları kaydetti:

“Alkollü içkilere yapılan bu zam da, maliyetlerimizin üzerine tuz biber ekmiştir. Ülkemizde alkollü içkilerdeki ÖTV oranın yüksek olduğunu geçmiş dönemlerde birçok kez dile getirdik. Ülkemize gelen turistler, özellikle alkollü içkilerdeki fiyatları görünce, 'Siz bize ekonomik oda veriyorsunuz, ancak alkolden para kazanıyorsunuz' diyorlar. Bizler de turistlere, içeceğin üzerinde ciddi bir ÖTV oranı olduğunu anlatmakta ne yazık ki zorlanıyoruz. Bu nedenle de geçmiş yıllarda, alkollü içkilerdeki yüksek ÖTV'yi birçok kez açıkladığımız için bir miktar indirim yapılmıştı. Ancak, yapılan en son zam ile bu indirim geri alınmış oldu.”

Haberin Devamı

FİYATLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Alkollü içkilerdeki maktu ÖTV, alkollü ürünlerin sadece içerdiği alkol  miktarına uygulanıyor. Örneğin 35'lik rakı, yüzde 45 alkol içeriyor. Maktu ÖTV de, bu alkol miktarı üzerinden hesaplanıyor.

Buna göre yeni düzenlemenin ardından 70'lik rakıda 12 lira 47 kuruş olan  maktu ÖTV tutarı, 16 lira 22 kuruşa çıktı. Bu durumda 70'lik rakının vergi yükünde 3 lira 75 kuruş lira artış meydana geldi. Üreticilerin zammı aynı şekilde yansıtması durumunda ortalama 30 liradan satılan Yeni Rakı'nın fiyatı 33.75 liraya çıkacak.

ÖTV Kanunu'na ekli 3 sayılı listenin A cetvelinde yer alan malların asgari maktu vergi eski ve yeni tutarları şöyle:

Mal İsmi / Eski tutar / Yeni tutar

Malttan üretilen biralar 0,35 0,44

Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil); üzüm şırası (20.09 pozisyonda yer alanlar hariç) / 1,95 / 2,44

Köpüklü şaraplar / 12,4 / 16,12

Vermut ve diğer taze üzüm şarapları (bitkiler veya kokulu maddelerle aromalandırılmış), (2205.10.10.00.00, 2205.10.90.00.12 hariç)  17,0 / 22,1

Alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 18 veya daha az olanlar / 13,5 / 17,55

Fermente edilmiş içkiler / 1,95 / 2,44

Alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 22'den fazla olanlar / 66 / 85,8

Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler / 66 / 85,8

Alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 80'den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol / 66 / 85,8

Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkiler / 55 / 71,5

Cin ve geneva 44 / 57,2

Votka / 44 / 57,2

Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar / 66 / 85,8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!