Alışverişi de ‘cep’ten yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Alışverişi de ‘cep’ten yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

MOTOROLA'nın GPRS adlı yeni iletişim teknolojisini destekleyen cep telefonları ile elektronik ticaret de mobilleşiyor. Bu yeni cep telefonları sayesinde, yolda yürürken bile alışveriş yapılabilecek.

CEP telefonu ve diğer mobil cihazlarla hızlı görüntü ve veri iletimi sağlayan GPRS sistemi Motorola tarafından tanıtıldı. Londra'nın Teknoloji Merkezi Stockley Park'ta yapılan tanıtımda, GPRS teknolojisinin özellikleri anlatıldı. Mobil cihazların internet protokolü (IP) ile çalışması esasına dayanan GPRS sistemi ile Elektronik Ticaret (E-Ticaret) yeni bir boyut kazanarak Mobil Ticarete (M- Ticaret) geçilecek.

Şu anda Avrupa kıtasında İngiltere'de kullanılan sistem, Almanya, İspanya, İngiltere, Finlandiya, Fransa ve Türkiye'de çok yakın bir zamanda devreye girecek. Motorola yetkilileri, Motorola'nın GSM teknolojisinin kullanıldığı ülkelerde GPRS'e hemen geçilebileceğini belirterek, ‘‘Değişik ülkelerden gelecek talepler doğrultusunda hareket edeceğiz’’ dediler.

İNTERNET GİBİ

GPRS'in en önemli özelliği internet gibi çalışması. Her zaman devrede olan GPRS'ten işlem yapmadığınız zaman ödeme yapmıyorsunuz. Bu da özellikle mobil cihazlar üzerinden görüntülü bağlantı sağlamak ve oyun oynamak isteyenlere önemli maliyet avantajı sağlıyor. GPRS'in en önemli ikinci özelliği ise, şu anda GSM teknolojisi ile çalışan cep telefonlarından yaklaşık 8 kat daha hızlı bağlantı kurabilmesi, bu da özellikle görüntü iletiminde yükleme süresini kısaltıyor. İletim işlemi başlamadan ödeme yapılmadığı için GSM sistemine göre çok daha az para ödeniyor.

GPRS İnternet Protokolü (IP) üzerinden çalıştığı için cep telefonları ile interenete ulaşmak internet üzerinden yapılan tüm işlemeleri hızlı ve kolay yapmak mümkün oluyor. Geliştirilen sistemle cep telefonlarını elektronik ticaret (e-trade), oyun oynama ve görüntü nakli için daha etkin olarak kullanmak mümkün oluyor.

GPRS ile çalışan mobil cihazları kullananlar biribirlerinden binlerce kilometre uzakyıkta olsalarda satranç oynayabiliyorlar.

Ticari olarak kullanıma hazır olan GPRS'i Motorola'nın GSM altyapısı çalışması yaptığı bütün ülkelerde kısa sürede kullanıma sokmak olanaklı olacak.

Hally: Türkiye yeniliklere hazır

MOTOROLA GSM sistemleri Başkan Yardımcısı Ted Hally, GPRS ile elektronik ticaretin (e- ticaret) yeni bir boyut kazanacağını ve dünyanın Mobil Ticarete (M- Ticaret ) geçeceğini söyledi. İnternet Protokolü (IP) üzerinden çalışan GPRS'in mevcut sistemin çok üzerinden bir hızla iletişime olanak verdiğini belirten Hally‘‘ İnternetle mobil teknolojiyi bir araya getiren yeni uygulamamız kablosuz ortamda internet olanakları sağlıyor’’ dedi.

Türkiye'nin GPRS'i uygulamaya hazır olduğunu kaydeden Hally, ‘‘Sanırım çok yakın bir gelecekte Türk kullanıcılar GPRS ile tanışacaktır’’ şeklinde konuştu. GPRS'in aynı zamanda Üçüncü Nesil Mobil Sistemlerin ( UMTS) gelişimi için çok önemli bir altyapı oluşturacağını belirten Hally, şöyle devam etti:

‘‘GPRS UMTS ile gerçekleştireceklerimizin bir bölümünü oluşturuyor. UMTS ile özellikle görüntü iletimi çok hızlanacak ve bizim şimdi tasarladığımız kameralı cep telefonları hızla hayata geçecek’’

1 MİLYAR KULLANICI

2004 yılında dünyada 1 milyar mobil cihaz kullanınıcısının olacağını hesapladıklarını kaydeden Hally, mobil kullanıcı sayısındaki artışın internet kullanıcı sayısını arttıracağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!