Alın terini koruyan kıdem tazminatı fonu

Güncelleme Tarihi:

Alın terini koruyan kıdem tazminatı fonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 22:00

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonuna ilişkin, "Zora düşmüş bir işverenin elinde mi olmalı haklar yoksa güçlü bir fonda mı olmalı? İnşallah önümüzdeki dönemde alın terinin hakkını koruyan bir kıdem tazminatı fonunu paydaşlarımızla birlikte anlaşarak çıkartacağız" dedi.

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, Fatih Belediyesi desteğiyle teknoloji tabanlı yenilikçi projelerin hayata geçirileceği Yenilikçi Projeleri Geliştirme Merkezi'nin (YEPGEM) tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, 11 milyon çalışanın yaklaşık yüzde 85'inin kıdem tazminatından faydalanamadığını kaydederek, şunları söyledi:

‘IMKÂNIM YOK DİYOR’

"İşveren, 10 yıl sonra karşısına kıdem tazminatı ödeme koşulları geldiğinde 'O imkânım yok, ödeyemiyorum.' diyebiliyor. İşçi mağdur oluyor, işveren de mahcup oluyor. Dolayısıyla işçinin de işverenin de hak ve hukukunu koruyan kıdem tazminatı fonu. 1975'te çıkan İş Kanunu bize fon kurulmasını öneriyor ama kurulamamış. Niye? İşçinin yüzde 90'ı mağdur oluyorsa, işveren niye rahatsız olsun ki? Bu paralar işverenin cebinde birikiyor, kullanılıyor, değerlendiriliyor. Burada namuslu, dürüst işveren de bundan rahatsız. Bu fonun kendi kasasında 10 yıl-20 yıl biriktirmek, tutmak gibi bir durumu yok, onu kullanıyor ama hiç beklemediği bir anda da kıdem tazminatını ödeme zorunluluğu olduğunda da birdenbire planları programları bozuluyor.”

Haberin Devamı

İŞVERENDE Mİ FONDA MI

Müezzinoğlu, işçilerden ve işverenlerden talep olduğunu belirterek, "Bizim sendikalı işçi oranımız yüzde 11-12'lerde. Onların da mağduriyetleri oluyor. Zora düşmüş bir işverenin elinde mi olmalı haklar yoksa güçlü bir fonda mı olmalı? Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, nasıl güçlü bir fon kurduysa, Türkiye de güçlü fonu kuracak" dedi.

BAKMADAN GEÇME!