Al Baraka Türk sermaye artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Al Baraka Türk sermaye artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en zengin ve en temiz enerji kaynaklarından birinin güneş olduğu ve Türkiye'ye isabet eden güneş gücünün, kurulu elektrik santrallarının gücünün 5 bin 260 katını bulduğu saptandı. Elektrik İşleri Etüt İdaresi verilerine göre, Türkiye'nin yıllık güneşlenme süresi ortalama 2 bin 609 saat, yıllık ortalama metrekare başına düşen güneş enerjisi ise günde 3.7 kilovatsaat (kwh) düzeyinde bulunuyor.

Veriler, Türkiye'ye isabet eden güneş gücünün, kurulu elektrik santrallarının 5 bin 260 katı büyüklüğünde, enerji karşılığının ise yılda 80 milyar ton petrolle eşdeğer durumda olduğunu ortaya koyuyor. Yıllık 80 milyar tonluk güneş enerjisine karşın Türkiye'nin yıllık petrol tüketimi sadece 30 milyon ton dolaylarında olduğu gözönüne alınırsa, güneş enerjisinin boyutları daha iyi anlaşılıyor.

BİNDE BİRİ YETER

Türkiye güneş enerjisinin binde birini, yüzde otuz randımanla değerlendirmesi halinde, yılda 24 milyon ton petrol eşdeğeri enerji, yani halen tüketilen birincil enerjinin üçte birini karşılayabilecek.

Güneş enerjisi, su ısıtma, kaynatma, pişirme, su damıtma, sterilizasyon, hava ısıtma, endüstriyel ve tarımsal amaçlı kurutma, binaların ısıtılması ve iklimlendirilmesi, tarımda sera ısıtılması, soğuk hava depolarının çalıştırılması, elektrik üretimi, güneş fırınları ile metal ergitilmesi gibi alanlarda kullanılabiliyor.

AL Baraka Türk Özel Finans Kurumu, ödenmiş sermayesini 3.8 trilyona çıkarıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Al Baraka Türk'ün sermaye artırımı nedeniyle ihraç edeceği hisse senetlerini kayda aldı. Sermayesini 2 trilyondan 3.8 trilyona çıkaracak olan şirket, artırımın 1 trilyonunu bedelli, 800 milyarını bedelsiz olarak gerçekleştirecek. Erbak-Uludağ Meşrubat Sanayi sermayesini 175 milyarlık bedelli artırımla 1 trilyondan 1 trilyon 175 milyara, Sodaş 86.4 milyarlık bedelli, 129.6 milyarlık bedelsiz artırımla 216 milyar liradan 432 milyara yükseltecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!